BibTex RIS Kaynak Göster

Anadolu'nun Sağlık Hazineleri

Yıl 2014, XI. National Conference on the History of Turkish Pharmacy 25-28 May 2014, 41 - 41, 01.09.2014

Öz

Bitkilerle insan sağlığı arasında kopmayan bir bağ bulunmaktadır. Tarihin en eski devirlerinden beri insanlar sağlıklarını korumak veya hastalıklarına çare bulmak için bitkilerden, ağaçlardan; onların tohum, yaprak, kök, yemiş gibi kısımlarından yararlanmışlardır. Şaşırtıcı çeşitlilik, şekil ve renk zenginlikleri yanında bitkiler hakkındaki geleneksel bilgilerimiz ve onların toplumdaki kullanışları da büyük çeşitlilik ve zenginlik gösterir. Anadolu’da tıbbi bitkilerin kullanılışına dair en eski kayıtlar Hititlerin başşehri olan Hattuşaş’ta (Boğazköy) keşfedilen tabletlerde bulunmuştur. Bu tabletlerde kayıtlı reçetelerde adamotu, badem, sarımsak, söğüt, zeytin, üzerlik, haşhaş, hardal, mazı ve meyan gibi droglara rastlanmaktadır. Sonraki yüzyıllarda hüküm sürmüş olan Selçuklu ve Osmanlı medeniyeti de tedavide bu coğrafyada yetişen tıbbi bitkilerden yararlanmaya devam etmiştir. Günümüzde de tıbbi bitkilerin kullanımında artış gözlenmekte ve bitkisel ilaç pazarı her geçen yıl daha da büyümektedir. Bu bildiride Anadolu coğrafyasında en çok kullanılan tıbbi bitkiler, bitkilerle tedavi edilen hastalıklar ve kullanış şekillerinden bahsedilecektir

Health Treasures of Anatolia

Yıl 2014, XI. National Conference on the History of Turkish Pharmacy 25-28 May 2014, 41 - 41, 01.09.2014

Öz

There is a strong link between plants and human well-being. Since the earliest times of mankind, people have used plants, trees, and their parts such as seeds, leaves, roots, and fruits, either to save their lives or to cure diseases. Besides their stunning diversity in color and shape, our traditional knowledge on plants and their uses in society is very diverse and rich. The oldest records on the use of medicinal plants in Anatolia are the cuneiform tablets excavated from Hattuşaş (Boğazköy), the capital of the Hittites. These tablets record herbal prescriptions including mandrake, almond, garlic, willow, olive, harmal, poppy, mustard, gall, licorice and so forth. In the following centuries, the Seljuk and the Ottoman civilizations also continued to benefit from medicinal herbs growing in this region. It is observed that the use of medicinal plants is still increasing today and the herbal medicine market is growing larger each year. In this presentation, the most commonly used medicinal plants in Anatolia, diseases treated by herbal medicines and their way of usage will be discussed.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Michèle Nicolas Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 XI. National Conference on the History of Turkish Pharmacy 25-28 May 2014

Kaynak Göster

APA Nicolas, M. (2014). Anadolu’nun Sağlık Hazineleri. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi41-41.
AMA Nicolas M. Anadolu’nun Sağlık Hazineleri. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Published online 01 Eylül 2014:41-41.
Chicago Nicolas, Michèle. “Anadolu’nun Sağlık Hazineleri”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, Eylül (Eylül 2014), 41-41.
EndNote Nicolas M (01 Eylül 2014) Anadolu’nun Sağlık Hazineleri. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 41–41.
IEEE M. Nicolas, “Anadolu’nun Sağlık Hazineleri”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, ss. 41–41, Eylül 2014.
ISNAD Nicolas, Michèle. “Anadolu’nun Sağlık Hazineleri”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Eylül 2014. 41-41.
JAMA Nicolas M. Anadolu’nun Sağlık Hazineleri. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2014;:41–41.
MLA Nicolas, Michèle. “Anadolu’nun Sağlık Hazineleri”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2014, ss. 41-41.
Vancouver Nicolas M. Anadolu’nun Sağlık Hazineleri. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2014:41-.
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin