BibTex RIS Kaynak Göster

Antik Mezopotamya’da Droglarla Tedavi

Yıl 2014, XI. National Conference on the History of Turkish Pharmacy 25-28 May 2014, 42 - 42, 01.09.2014

Öz

1Research Asst., Bilecik Şeyh Edebali University, Faculty of Arts and Sciences, Dept. of History, Bilecik, ggmasalci@gmail.com İnsanlık tarihi boyunca hemen her kültürde hastalıklara karşı çeşitli tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Eskiçağda ilaç veya iyileştirme usulleri, bildikleri bitkisel, hayvansal maddelerin ve tıbbi aletlerin kullanımının yanı sıra dini bir niteliğe de sahiptir. Antik Mezopotamya’da kimi bitkisel ilaç ve cerrahi yöntemler sihir ve büyü ile desteklenmiştir. Eski Babil kralı Hammurabi’nin tıbbi ücretleri kanunlarla belirlemesi, bu dönemdeki hekimlik mesleğini doğrulamaktadır. Kehanet için kullanılan karaciğer maketleri ise Ortaçağ Avrupası’ndaki benzerlerinden daha gelişmiştir. Babil’in sağlık tanrısı “Gula ve Damu” hem büyü hem ilaçla tedavi gücüne sahiptir. Tedavi için bitkisel karışımlara bal ve çeşitli şuruplar eklenmiştir. Ayrıca sıcak ve soğuk su ile yapılan banyolar, merhem ve yağlarla vücudun ovulması, kan alma gibi yöntemler mevcuttur. Assurca “asû” Sümerce “A.ZU” adındaki hekim ve şifacıların tedavi yöntemlerine ait pek çok çivi yazılı tablet ele geçmiştir. Tıp metinlerinde hastalıkların listeleri, semptomları ve bitkisel karışımların miktarları ile tarifleri ayrıca hastanın ne zaman, ne şekilde kullanacağı aktarılmıştır. Sümerlere ait bilinen en eski tıbbi metinlerden birinde süt, yılan derisi, tarçın, mersin, kekik, çam, incir, hurma gibi pek çok maddeden oluşan ilaç listeleri verilmiştir. Tıbbın babası sayılan Hipokrates’ten binlerce yıl önce yaşamış Mezopotamya kültürünün hekim ve şifacılarının tıbbın gelişiminde katkı sağladıkları anlaşılmaktadır

Medicine in Ancient Mesopotamia

Yıl 2014, XI. National Conference on the History of Turkish Pharmacy 25-28 May 2014, 42 - 42, 01.09.2014

Öz

In almost every culture throughout human history, various treatment methods have been developed against the disease. In Ancient times medical procedure consisting of herbal, animal material and use of the medical instrument also had an attribute as well as religious. In ancient Mesopotamia, some herbal medicines and surgical methods were supported with magic and enchantment. Ancient Babylonian king Hammurabi's laws that determine medical costs in this period demonstrated the medical profession. Liver models used for divination were more developed than their counterparts of medieval Europe. Babylonian gods of health "Gula and Damu" had power to magic and medication. Honey and a variety of syrup added to the herbal mixture for treatment. Also other methods were available such as hot and cold water baths, scrubbing body with ointments and oils, and blood-letting. Many cuneiform tablets belonging to Assyrian and Sumerian doctors and herbalists “asû”/ “A.ZU” were uncovered. Medical texts show list of diseases, symptoms, amount of herbal mixtures and their recipes and also explain to patient how to use medicines. One of the oldest Sumerian medical texts, including many medical matters such as milk, snake skin, cinnamon, myrtle, thyme, pine, fig, date palm are mentioned. It is understood that the doctors and the healers of Mesopotamian culture who lived thousands of years ago from Hippocrates, considered father of medicine, contribute to development of the medicine.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gülgüney Masalcı

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 XI. National Conference on the History of Turkish Pharmacy 25-28 May 2014

Kaynak Göster

APA Masalcı, G. (2014). Antik Mezopotamya’da Droglarla Tedavi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi42-42.
AMA Masalcı G. Antik Mezopotamya’da Droglarla Tedavi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Published online 01 Eylül 2014:42-42.
Chicago Masalcı, Gülgüney. “Antik Mezopotamya’da Droglarla Tedavi”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, Eylül (Eylül 2014), 42-42.
EndNote Masalcı G (01 Eylül 2014) Antik Mezopotamya’da Droglarla Tedavi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 42–42.
IEEE G. Masalcı, “Antik Mezopotamya’da Droglarla Tedavi”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, ss. 42–42, Eylül 2014.
ISNAD Masalcı, Gülgüney. “Antik Mezopotamya’da Droglarla Tedavi”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Eylül 2014. 42-42.
JAMA Masalcı G. Antik Mezopotamya’da Droglarla Tedavi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2014;:42–42.
MLA Masalcı, Gülgüney. “Antik Mezopotamya’da Droglarla Tedavi”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2014, ss. 42-42.
Vancouver Masalcı G. Antik Mezopotamya’da Droglarla Tedavi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2014:42-.
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin