BibTex RIS Kaynak Göster

“CERÎDE-İ BAYTARÎYYE VE ZİRÂİYYE” ADLI GAZETENİN VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ YÖNÜNDEN İNCELENMESİ

Yıl 2014, IV. National Symposium of The History of Veterinary Medicine and Professional Ethics 21-23 May 2014, 26 - 26, 21.05.2014

Öz

Türkiye’de veteriner hekimliği ve ziraat alanındaki süreli yayınların ilk örnekleri 19’uncu yüzyılın sonlarında yayımlanmıştır. Bu süreli yayınlardan biri Cerîde-i Baytarîyye ve Zirâiyye adlı gazetedir. Bu çalışmada, veteriner hekimliği ve ziraat alanına yönelik olarak çıkarılan Cerîde-i Baytarîyye ve Zirâiyye adlı haftalık resimli gazete incelenmiştir. İstanbul merkezli olarak çıkarılan gazetenin imtiyaz sahibi baytar müfettişlerinden Mehmed Kemal’dir. İlk sayısı 1 Teşrîn-i sânî 1315’te (13 Kasım 1899) yayımlanmış olan gazetenin ulaşılabilen son sayısı 22 Temmuz 1320 (4 Ağustos 1904) tarihlidir. Sözü edilen tarihler arasındaki (1315-1320) dönemde Cerîde-i Baytarîyye ve Zirâiyye’nin 137 sayısının yayımlandığı anlaşılmaktadır. Bu sayılarda, başta veteriner hekimliği ve ziraat alanlarıyla ilgili olarak, özgün ve çeviri makaleler, uluslararası nitelikli veteriner hekimliği dergilerinden alıntılar, popüler bilim haberleri, ilan ve duyurular ile reklamlara yer verilmiştir. Dergide yer alan makaleler, sığır ve at hastalıkları, tavukçuluk, arı yetiştiriciliği, ipek böceği yetiştiriciliği, meyvecilik, sebzecilik ve toprağın işlenmesi gibi ana başlıklar altında toplanabilir. Bildiride, Cerîde-i Baytarîyye ve Zirâiyye adlı gazetenin veteriner hekimliği tarihi açısından yeri ve önemi tartışılacaktır.

INVESTIGATION OF THE VETERINARY AND AGRICULTURE PAPER TITLED “CERÎDE-I BAYTARÎYYE VE ZIRÂIYYE” FROM THE STANDPOINT OF THE HISTORY OF VETERINARY MEDICINE

Yıl 2014, IV. National Symposium of The History of Veterinary Medicine and Professional Ethics 21-23 May 2014, 26 - 26, 21.05.2014

Öz

The first periodicals were published at the end of 19th century in Turkey. One of these was Cerîde-i Baytarîyye ve Zirâiyye. The present study investigated the weekly illustrated paper titled “Cerîde-i Baytarîyye ve Zirâiyye” (Veterinary and Agriculture Paper), which was published in the fields of veterinary medicine and agriculture. The publisher of the İstanbul based paper was Veterinary Inspector Mehmed Kemal. The first issue of the paper was published on 13 November 1899, and the available last issue is dated 4 August 1904. It appears that, in between these dates, 137 issues of the paper Cerîde-i Baytarîyye ve Zirâiyye were published. These issues gave coverage to original papers and translated articles mainly in the fields of veterinary medicine and agriculture, as well as to quotations from international veterinary journals, popular science news, announcements, notices, and advertisements. The articles published in the paper dealt with topics including bovine and equine diseases, poultry breeding, apiculture, silkworm production, fruit and vegetable production, and soil cultivation. This study will discuss the significance of the illustrated paper titled Cerîde-i Baytarîyye ve Zirâiyye from the standpoint of the history of veterinary medicine.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Abdullah Özen

Özlem Doğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 21 Mayıs 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 IV. National Symposium of The History of Veterinary Medicine and Professional Ethics 21-23 May 2014

Kaynak Göster

APA Özen, A., & Doğan, Ö. (2014). “CERÎDE-İ BAYTARÎYYE VE ZİRÂİYYE” ADLI GAZETENİN VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ YÖNÜNDEN İNCELENMESİ. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi26-26.
AMA Özen A, Doğan Ö. “CERÎDE-İ BAYTARÎYYE VE ZİRÂİYYE” ADLI GAZETENİN VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ YÖNÜNDEN İNCELENMESİ. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Published online 01 Mayıs 2014:26-26.
Chicago Özen, Abdullah, ve Özlem Doğan. “‘CERÎDE-İ BAYTARÎYYE VE ZİRÂİYYE’ ADLI GAZETENİN VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ YÖNÜNDEN İNCELENMESİ”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, Mayıs (Mayıs 2014), 26-26.
EndNote Özen A, Doğan Ö (01 Mayıs 2014) “CERÎDE-İ BAYTARÎYYE VE ZİRÂİYYE” ADLI GAZETENİN VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ YÖNÜNDEN İNCELENMESİ. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 26–26.
IEEE A. Özen ve Ö. Doğan, “‘CERÎDE-İ BAYTARÎYYE VE ZİRÂİYYE’ ADLI GAZETENİN VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ YÖNÜNDEN İNCELENMESİ”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, ss. 26–26, Mayıs 2014.
ISNAD Özen, Abdullah - Doğan, Özlem. “‘CERÎDE-İ BAYTARÎYYE VE ZİRÂİYYE’ ADLI GAZETENİN VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ YÖNÜNDEN İNCELENMESİ”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Mayıs 2014. 26-26.
JAMA Özen A, Doğan Ö. “CERÎDE-İ BAYTARÎYYE VE ZİRÂİYYE” ADLI GAZETENİN VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ YÖNÜNDEN İNCELENMESİ. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2014;:26–26.
MLA Özen, Abdullah ve Özlem Doğan. “‘CERÎDE-İ BAYTARÎYYE VE ZİRÂİYYE’ ADLI GAZETENİN VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ YÖNÜNDEN İNCELENMESİ”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2014, ss. 26-26.
Vancouver Özen A, Doğan Ö. “CERÎDE-İ BAYTARÎYYE VE ZİRÂİYYE” ADLI GAZETENİN VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ YÖNÜNDEN İNCELENMESİ. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2014:26-.
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin