BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’deki Deneysel Araştırma Laboratuvarlarının Tarihsel Evrimi

Yıl 2014, IV. National Symposium of The History of Veterinary Medicine and Professional Ethics 21-23 May 2014, 71 - 71, 21.05.2014

Öz

Hayvanların deneysel amaçlı kullanımı, ilk çağlardan başlayarak özellikle tıp biliminin gelişmesiyle 18. ve 19. yüzyıllardan günümüze kadar artarak devam etmiştir. Bugün hayvanlar, başta tıbbi deneyler olmak üzere çeşitli deneylerde kullanılmaktadır. 1970’li yıllarda hayvanlar üzerinde yürütülen araştırmalarda, bilimsel ölçütlerin yanı sıra etik ilke ve standartlara bağlı kalınmasının bir zorunluluk haline gelmesiyle birlikte bu tür çalışmalarda bir denetleme organı işlevi görmek üzere Hayvan Etik Kurul’larının kurulduğu bilinmektedir. Ülkemizde bu konuda yapılan ilk çağdaş yasal düzenleme 2004 yılında yürürlüğe giren Hayvan Hakları koruma kanunudur. Bu kanununun yürürlüğe girmesinden 2 ay önce düzenlenmesi yapılan “Hayvanlarının Üretim Yerleri ile Deney Yapacak Olan Laboratuvarların Kuruluş, Çalışma, Denetleme, Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik” ile deney hayvanı ile araştırıcıyı buluşturan merkezlerin denetimi ve uygulamalarının Veteriner Hekim gözetiminde yapılması zorunluluğu yasayla düzenlemiştir. Yapılan bu ilk düzenlemenin ardından 2006 yılında “Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik” yürürlüğe girmiş ve gerek deney hayvanlarının bakım ve barındırma koşulları gerekse araştırma etiği konusunda yasal sınırlar net bir şekilde çizilmiştir. Yapılan tüm yasal düzenlemeler sonrasında, araştırma ve üretim yapmakta olan merkezler, fiziki ve idari koşullarını değiştirerek yasalara uyum sağlamaya çalışmışlardır. Bu çalışmada, T.C Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan onay alan deney hayvanları üreten ve kullanan araştırma merkezlerinin tarihsel evrimleri araştırılarak bilime olan katkıları tartışılmıştır.

Historical Evolution of Experimental Research Laboratory in Turkey

Yıl 2014, IV. National Symposium of The History of Veterinary Medicine and Professional Ethics 21-23 May 2014, 71 - 71, 21.05.2014

Öz

The use of animals for experimental purposes increases starting from early ages, especially with the development of medical science 18th and 19th century to the present day. Today, animals, primarily is used in various experiments, including medical experiments. In the 1970s, experimental research, scientific criteria, as well as adhere to the ethical principles and standards become a necessity it is known that the establishment of the Animal Ethics Committee. In our country, the first modern legislation on this issue in 2004 is enacted Animal Rights Protection Act. After all the legal regulations, which make research and production centers, physical and administrative conditions have tried to adapt to laws. In this study, the historical evolution of research centers producing and using experimental animals studied and their contributions to science were discussed.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Şeyda Diker Bu kişi benim

Elif Ergüven Kaya Bu kişi benim

Elvan Anadol Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 21 Mayıs 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 IV. National Symposium of The History of Veterinary Medicine and Professional Ethics 21-23 May 2014

Kaynak Göster

APA Diker, Ş., Kaya, E. E., & Anadol, E. (2014). Türkiye’deki Deneysel Araştırma Laboratuvarlarının Tarihsel Evrimi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi71-71.
AMA Diker Ş, Kaya EE, Anadol E. Türkiye’deki Deneysel Araştırma Laboratuvarlarının Tarihsel Evrimi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Published online 01 Mayıs 2014:71-71.
Chicago Diker, Şeyda, Elif Ergüven Kaya, ve Elvan Anadol. “Türkiye’deki Deneysel Araştırma Laboratuvarlarının Tarihsel Evrimi”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, Mayıs (Mayıs 2014), 71-71.
EndNote Diker Ş, Kaya EE, Anadol E (01 Mayıs 2014) Türkiye’deki Deneysel Araştırma Laboratuvarlarının Tarihsel Evrimi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 71–71.
IEEE Ş. Diker, E. E. Kaya, ve E. Anadol, “Türkiye’deki Deneysel Araştırma Laboratuvarlarının Tarihsel Evrimi”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, ss. 71–71, Mayıs 2014.
ISNAD Diker, Şeyda vd. “Türkiye’deki Deneysel Araştırma Laboratuvarlarının Tarihsel Evrimi”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Mayıs 2014. 71-71.
JAMA Diker Ş, Kaya EE, Anadol E. Türkiye’deki Deneysel Araştırma Laboratuvarlarının Tarihsel Evrimi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2014;:71–71.
MLA Diker, Şeyda vd. “Türkiye’deki Deneysel Araştırma Laboratuvarlarının Tarihsel Evrimi”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2014, ss. 71-71.
Vancouver Diker Ş, Kaya EE, Anadol E. Türkiye’deki Deneysel Araştırma Laboratuvarlarının Tarihsel Evrimi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2014:71-.
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin