Araştırma Makalesi

BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (BOBİ FRS)’NIN MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI TARAFINDAN BİLİNİRLİĞİNİN VE FARKINDALIĞININ TESPİTİ: BALIKESİR İLİ ÖRNEĞİ

20 Nisan 2018
PDF İndir
TR EN

BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (BOBİ FRS)’NIN MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI TARAFINDAN BİLİNİRLİĞİNİN VE FARKINDALIĞININ TESPİTİ: BALIKESİR İLİ ÖRNEĞİ

Öz

Finansal raporlama çerçevesindeki gelişim ve değişim muhasebe meslek standartlarındaki değişimleri etkilemektedir. Standartlarda meydana gelen değişimler meslek mensuplarının geçmiş bilgilerini ve öğrendiklerini güncellemelerini zorunlu hale getirmektedir. Yeni standartların getirmiş olduğu düzenlemeler ile kendini güncelleyemeyen muhasebe meslek mensuplarının geçmiş bilgileriyle yaptıkları muhasebe uygulamaları bir takım karışıklık ve yanlışlıklara yol açmaktadır. Bu durumda, muhasebe meslek mensuplarının yeni standartlara yönelik tutum ve algıları geçmiş bilgilerini güncellemelerini gerektirir. Bunun için muhasebe meslek mensupları tarafından Finansal Raporlama Standartları’nın (FRS) bilinirliği ve farkındalığı önem arz etmektedir. Bu noktadan hareketle bu çalışmada, Balıkesir ili Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’na kayıtlı meslek mensuplarının BOBİ FRS’ye yönelik farkındalık ve bilinirlik düzeyleri tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. KOCAMAZ, Hilal. (2012). Uluslararası Muhasebe Standartlarının Dünyada ve Türkiye'de Oluşum ve Gelişim Süreci. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Cilt : 2. Sayı: 6. s.105-120.
  2. ÇANKAYA, Fikret. (2007). Uluslararası Muhasebe Uyumunun Ölçülmesine Yönelik Bir Uygulama: Rusya, Çin ve Türkiye Karşılaştırması. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Sayı: 6. s.127-148.
  3. ATMACA, Metin, Hakan Çelenk. (2011). Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartlarının Finansal Analize Etkilerinin Regresyon Analizi İle Ölçülmesine Yönelik Bir Araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi. Sayı: 49. s.114.
  4. SAĞLAM, Necdet, Salim Şengel ve Bünyamin Öztürk. (2009). UFRS-UMS Uyumlu TMS-Türkiye Muhasebe Standartları Uygulaması. Genişletilmiş Güncelleştirilmiş 3.Baskı. Maliye ve Hukuk Yayınları. Ankara.
  5. İBİŞ, Cemal ve Serdar Özkan. (2006). Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS)’na Genel Bakış. Mali Çözüm Dergisi. Sayı: 7. s. 25-43.
  6. SALVARY, Stanley C.W. (2006). Fair Value – The Basis of International Financial Reporting Standards: A Conceptual Contradiction of the Relevant Measurement Attribute in Financial Accounting. International Accounting Standards, Regulations, and Financial Reporting, Greg N. Gregoriou and Mohamed Gaber (Editör) Elsevier, Linacre House, Jordan Hill,USA.
  7. CABRERA, Luis. (2008). Widespread Acceptance of IFRS Continues. Accounting and Auditing. The CPA Jurnal. March.
  8. AKDOĞAN, Nalan. (2007). Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartlarının Uygulanma Süreci: Sorunlar, Çözüm Önerileri. Mali Çözüm Dergisi İSMMMO Yayın Organı. Sayı: 80. s. 80-118.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Şakir Sakarya
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, İŞLETME BÖLÜMÜ

Kemal Faruk Yazgan
Haliç Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı, İstanbul

Hasan Hüseyin Yıldırım
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ, BURHANİYE UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU, BANKACILIK VE FİNANS BÖLÜMÜ

Yayımlanma Tarihi

20 Nisan 2018

Gönderilme Tarihi

2 Ekim 2017

Kabul Tarihi

17 Eylül 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018

Kaynak Göster

APA
Sakarya, Ş., Yazgan, K. F., & Yıldırım, H. H. (2018). BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (BOBİ FRS)’NIN MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI TARAFINDAN BİLİNİRLİĞİNİN VE FARKINDALIĞININ TESPİTİ: BALIKESİR İLİ ÖRNEĞİ. Journal of Accounting and Taxation Studies, 699-724. https://doi.org/10.29067/muvu.341318
AMA
1.Sakarya Ş, Yazgan KF, Yıldırım HH. BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (BOBİ FRS)’NIN MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI TARAFINDAN BİLİNİRLİĞİNİN VE FARKINDALIĞININ TESPİTİ: BALIKESİR İLİ ÖRNEĞİ. MUVU. Published online 01 Nisan 2018:699-724. doi:10.29067/muvu.341318
Chicago
Sakarya, Şakir, Kemal Faruk Yazgan, ve Hasan Hüseyin Yıldırım. 2018. “BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (BOBİ FRS)’NIN MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI TARAFINDAN BİLİNİRLİĞİNİN VE FARKINDALIĞININ TESPİTİ: BALIKESİR İLİ ÖRNEĞİ”. Journal of Accounting and Taxation Studies, Nisan 1, 699-724. https://doi.org/10.29067/muvu.341318.
EndNote
Sakarya Ş, Yazgan KF, Yıldırım HH (01 Nisan 2018) BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (BOBİ FRS)’NIN MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI TARAFINDAN BİLİNİRLİĞİNİN VE FARKINDALIĞININ TESPİTİ: BALIKESİR İLİ ÖRNEĞİ. Journal of Accounting and Taxation Studies 699–724.
IEEE
[1]Ş. Sakarya, K. F. Yazgan, ve H. H. Yıldırım, “BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (BOBİ FRS)’NIN MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI TARAFINDAN BİLİNİRLİĞİNİN VE FARKINDALIĞININ TESPİTİ: BALIKESİR İLİ ÖRNEĞİ”, MUVU, ss. 699–724, Nis. 2018, doi: 10.29067/muvu.341318.
ISNAD
Sakarya, Şakir - Yazgan, Kemal Faruk - Yıldırım, Hasan Hüseyin. “BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (BOBİ FRS)’NIN MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI TARAFINDAN BİLİNİRLİĞİNİN VE FARKINDALIĞININ TESPİTİ: BALIKESİR İLİ ÖRNEĞİ”. Journal of Accounting and Taxation Studies. 01 Nisan 2018. 699-724. https://doi.org/10.29067/muvu.341318.
JAMA
1.Sakarya Ş, Yazgan KF, Yıldırım HH. BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (BOBİ FRS)’NIN MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI TARAFINDAN BİLİNİRLİĞİNİN VE FARKINDALIĞININ TESPİTİ: BALIKESİR İLİ ÖRNEĞİ. MUVU. 2018;:699–724.
MLA
Sakarya, Şakir, vd. “BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (BOBİ FRS)’NIN MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI TARAFINDAN BİLİNİRLİĞİNİN VE FARKINDALIĞININ TESPİTİ: BALIKESİR İLİ ÖRNEĞİ”. Journal of Accounting and Taxation Studies, Nisan 2018, ss. 699-24, doi:10.29067/muvu.341318.
Vancouver
1.Şakir Sakarya, Kemal Faruk Yazgan, Hasan Hüseyin Yıldırım. BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (BOBİ FRS)’NIN MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI TARAFINDAN BİLİNİRLİĞİNİN VE FARKINDALIĞININ TESPİTİ: BALIKESİR İLİ ÖRNEĞİ. MUVU. 01 Nisan 2018;699-724. doi:10.29067/muvu.341318

Cited By

Creative Commons Lisansı

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Bu lisans, üçüncü kişilerin ticari olmayan amaçla eserinizden yararlanmasına, farklı bir sürüm oluşturmasına, geliştirmesine ya da eserinizin üzerine inşa ederek kendi eserlerini oluşturmasına izin verir. Ancak üçüncü kişilerin bu eserleri gayri-ticari olmak zorundadır ve üçüncü kişiler Dergimizde yayımlanan makalelerin yazarlarına atıfta bulunmak zorundadır.  

                                                                                                                                                           
Makale göndermek için https://dergipark.org.tr/tr/journal/591/submission/step/manuscript/new