MSUGT, TMS/TFRS VE BOBİ FRS AÇISINDAN KAVRAMSAL ÇERÇEVE VE FİNANSAL TABLOLARIN SUNULUŞU STANDARTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Öz
Türkiye’de ulusal muhasebe sistemi denildiğinde üç temel düzenlemeden bahsetmek mümkündür. Bunlar; Türkiye Muhasebe Sistemi Uygulamaları Genel Tebliği, Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları ve 01.01.2018 tarihinden bu yana uygulanmaya başlanan Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı’dır. Bu düzenlemelerin tamamının amacı doğru, anlaşılabilir, ihtiyaca uygun ve karşılaştırılabilir finansal raporlar sunmaktır. Bu bağlamda ilgili düzenlemelere yol gösteren ve kalbini oluşturan bölümler, bir kavramsal çerçevenin çizildiği ve finansal tabloların sunuluşuna ilişkin ilkelerin yer aldığı bölümlerdir. Dolayısıyla çalışmada bu bölümler Muhasebe Uygulamaları Genel Tebliği, Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları ve Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı kapsamında karşılaştırılarak analiz edilmiş farklılık ve benzerlikler ortaya konulmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Altıntaş, T. (2011). Uluslararası Muhasebe ve Türkiye’de Muhasebe Hukukui Sosyal Bilimler Dergisi, (1), 162-174.
- Arar, M. (2018). BOBİ FRS Muhasebesi Her Konuda Örnek Uygulamalar Tek Düzen Hesap Planına Uygun Muhasebe Kayıtları TMS/TFRS ve VUK/MSUGT Karşılaştırmalı, http://www.bobiturk.com/wp-content/uploads/bobi-frs-muhasebesi-1.pdf.
- Başpınar, A. (2005). Türkiye’de ve Dünyada Denetim Standartlarının Oluşumuna Genel Bir Bakış, Maliye Dergisi, 148, 35-62.
- Bekçi, İ., ve Özdemir, O. (2006). Muhasebe Standartlarının Oluşum Süreci ve Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına Yönelik Muhasebe Meslek Mensuplarının Bakış Açıları Üzerine Bir Araştırma, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 11(2), 143-164.
- Cavlak, H., Ataman, B., ve Gökçen, G., (2018). Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’ne (MSUGT’ye) Göre Hazırlanan Finansal Tabloların Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı’na (BOBİ FRS’ye) Uyarlanması ve Rasyo Yöntemi İle Analizi, Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi (FESA), 3(2), 458-477.
- Çalıyurt, K., T. ve Günay, S. G. (2017). “Prof. Dr. Fehmi Yıldız Anısına Muhasebe Finans Ve Denetimde Güncel Konular 2017” içinde “Ataman, B. (2017). TFRS Tam Set ile BOBİ FRS'larına Genel Bakış ve Değerlendirme, 9 – 23.”, Trakya Üniversitesi Matbaası, Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi 2017/174, Trakya Üniversitesi Yayın No:191, Edirne.
- Çalıyurt, K.T. ve Günay, S. G. (2017). “Prof. Dr. Fehmi Yıldız Anısına Muhasebe Finans Ve Denetimde Güncel Konular 2017” içinde “Eskin, İ., (2017). BOBİ Finansal Raporlama Standartlarının Değerlendirilmesi, 34 – 42.”, Trakya Üniversitesi Matbaası, Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi 2017/174, Trakya Üniversitesi Yayın No:191, Edirne.
- Çalıyurt, K.T. ve Günay, S. G. (2017). “Prof. Dr. Fehmi Yıldız Anısına Muhasebe Finans Ve Denetimde Güncel Konular 2017” içinde “Gökçen, G., (2017). Üniversitelerimizde Okutulan Muhasebe Derslerinin İçeriklerinin, TFRS VE BOBİ FRS’lerdeki Gelişmeler Doğrultusunda Yeniden Ele Alınması, 24 – 33.”, Trakya Üniversitesi Matbaası, Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi 2017/174, Trakya Üniversitesi Yayın No:191, Edirne.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İşletme
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
1 Kasım 2019
Gönderilme Tarihi
13 Şubat 2019
Kabul Tarihi
27 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 12 Sayı: 3
Cited By
MALİYE BAKANLIĞI TEKDÜZEN HESAP PLANI İLE KAMU GÖZETİM KURUMU HESAP PLANI TASLAĞININ GELİR VE GİDER HESAPLARI AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI
İşletme Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.33416/baybem.858989Comparison of Inventories in term of TPL, TAS 2 and FRPS LME: An Application
Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.37880/cumuiibf.1098840
