Paris Kentinin Simgelerinden Charles Garnier Opera Binası
Öz
Geçmişi Antik Yunan dönemine kadar uzanan opera sanatının sahnelendiği yapılar, farklı dönemlerde yapıldıkları kentlerin kültür ve sanat düzeyleriyle bağdaşan şekilde kentleri temsil eden simgeler durumunda olmuşlardır. 19. yüzyıl tiyatro ve sanat mimarisinin ana parçası olan Charles Garnier Opera Binası zamanının en önemli şaheserlerinden biri olarak atfedilmiş, günümüzde de sanatsal işlevinin yanı sıra bir anıt olarak bulunduğu kente gelen ziyaretçilere ev sahipliği yapmaktadır.
Çalışmada, Charles Garnier Opera Binası’nın kentteki konumu ve kent ulaşım sistemiyle ilişkisi, bina ölçeğinde ise biçimsel ve işlevsel özellikleri üzerinden kentteki yeri ve öneminin tartışılması amaçlanmıştır. Binaya ait ölçüler mimari çizimler üzerinden orantılanarak hesaplanmıştır. Çalışmada tarama ve görsel analiz tekniği birlikte kullanılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen verilerle, Charles Garnier Opera Binası’nın konumu, yakın çevresiyle kurduğu ilişkisinin yanı sıra binanın tasarımı, yapım tekniği, malzemesi açısından da optimum düzeyde olup olmaması değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abdülrahimov, Ramiz, “Salonların Akustiği ve Tasarımı” , Trabzon 2005, s. 97.
- Anoos, Enas; Aljifri, Duaa, Hassan “Interior Design of The Arab Opera House (The Cultural Artistic Center in Jeddah)” Arts and Design Studies, Sayı 60, 2017, s. 15-25. Barron, Michael, “Auditorium Acoustics and Architectural Design” , Spon Press, London and New York 2010, s. 504.
- Beauvert, Thierry, “Opera Houses of the World” , The Vendome Press, New York 1995, s.277.
- Commins, Eugene, “Art and Symmetry in Experimental Physics” , ZubalBooks, Cleveland 2001, s. 292.
- Ertekin, Sibel, Türk Operasının Gelişim Süreci, Başkent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2007, s.94.
- Fontaine, Reid, “Charles Garnier’s Opera Architecture and Exterior Decor” , Editions de Patrimonie, Paris 2000, s.141.
- Fontaine, Reid, “Charles Garnier’s Opera Architecture and Interior Decor” , Editions de Patrimonie, Paris 2004, s. 343.
- Garnier, Charles, “Le Theatre” , Librairie Hachette et Cie, Paris 1871, s. 470.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mimarlık
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Nisan 2021
Gönderilme Tarihi
5 Mayıs 2020
Kabul Tarihi
23 Mart 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Cilt: 6 Sayı: 1