Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Travma ve Anlatı. Ed. Deniz Gündoğan İbrişim. İzmir: Livera, 2024.

Yıl 2025, Sayı: 8, 195 - 200, 30.04.2025

Öz

Travma ve Anlatı adlı kitap, travmanın edebiyat, kültür, bellek ve toplumsal yapılarla ilişkisini irdeleyen, hem kuramsal hem de edebî perspektiflerden travma kavramına yaklaşım geliştiren çok yazarlı bir derleme çalışmadır. Deniz Gündoğan İbrişim'in editörlüğünü yaptığı eser, travma çalışmalarına yeni yollar açmayı hedeflerken; bireysel, kolektif, çevresel ve ekolojik travma deneyimlerini farklı metinler üzerinden ele alır ve edebiyatın bu deneyimleri ifade etme gücünü tartışır.

Kaynakça

  • Alexander, Jeffrey C., Ron Eyerman, Bernhard Giesen, Neil J. Smelser, and Piotr Sztompka. Cultural Trauma and Collective Identity. Oakland: University of California Press, 2004.
  • Bozyer, Hazal. “Reddetmenin Hazları: Aylaklarda Kopuş, İnat, Hafıza.” Travma ve Anlatı içinde, editör Deniz Gündoğan İbrişim, 55-85. İzmir: Livera Yayınları, 2024.
  • Craps, Stef. “İklim Travması.” Çeviren Deniz Gündoğan İbrişim. Travma ve Anlatı içinde, editör Deniz Gündoğan İbrişim, 242-260. İzmir: Livera Yayınları, 2024.
  • Erdoğan, Selen. “Kıyamet Emeklisi’nde ‘İç Heyalan’: Derli Toplu Travma.” Travma ve Anlatı içinde, editör Deniz Gündoğan İbrişim, 151-177. İzmir: Livera Yayınları, 2024.
  • Gündoğan İbrişim, Deniz. “Giriş.” Travma ve Anlatı içinde, editör Deniz Gündoğan İbrişim, 7-28. İzmir: Livera Yayınları, 2024.
  • Rothberg, Michael. “Travma ve Müdahil Özne.” Çeviren Deniz Gündoğan İbrişim. Travma ve Anlatı içinde, editör Deniz Gündoğan İbrişim, 201-221. İzmir: Livera Yayınları, 2024.
  • Uysal, Zeynep. “İstasyon’da Beklemek ya da Kazma Kürekle Belleğin Kazı Alanında Bir Yolculuk.” Travma ve Anlatı içinde, editör Deniz Gündoğan İbrişim, 178-200. İzmir: Livera Yayınları, 2024.
  • Vartanyan, Aylin. “Hikâyeyi Viranelikten Kurtarmak: Biberyan’ın Karıncaların Günbatımı Eserinde Evin Yazınla İnşası.” Travma ve Anlatı içinde, editör Deniz Gündoğan İbrişim, 86-116. İzmir: Livera Yayınları, 2024.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Edebi Teori, Karşılaştırmalı ve Ulusötesi Edebiyat, Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı
Bölüm Kitap Değerlendirme
Yazarlar

Büşra Şengül Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2025
Gönderilme Tarihi 16 Mart 2025
Kabul Tarihi 16 Nisan 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Sayı: 8

Kaynak Göster

Chicago Şengül, Büşra. “Travma ve Anlatı. Ed. Deniz Gündoğan İbrişim. İzmir: Livera, 2024”. Nesir: Edebiyat Araştırmaları Dergisi, sy. 8 (Nisan 2025): 195-200. https://doi.org/10.5281/zenodo.15261142.

Yazarlar, yayımlanmak üzere Nesir: Edebiyat Araştırmaları Dergisi’ne gönderdikleri eserlerin tüm yayın haklarını saklı tutmakla birlikte, eserlerini Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY 4.0) kapsamında paylaşmayı kabul ederler. Bu lisans uyarınca, başkaları eseri uygun atıf yapmak koşuluyla paylaşabilir, çoğaltabilir, dağıtabilir ve yeniden kullanabilir. Ancak yazarların adı, çalışmanın başlığı ve derginin adı her kullanımda açıkça belirtilmelidir. Nesir, yazarların telif haklarını ellerinde tutmalarına izin verir; yalnızca eserin ilk yayım hakkına sahiptir.