Aim: To investigate the effect of different drinks on the surface roughness and weight loss of custom-made mouthguard material prepared in two different thicknesses.
Materials and Methods: The custom-made mouthguard material Ethylene vinyl acetate (EVA) (4.0x125 mm) was used in the current research. 102 rectangular prism specimens (8 × 8 mm) from two different thickness (3 and 4 mm) were prepared. They were randomly divided into four different groups (n=13), numbered, and initial weight and roughness measurements were recorded. All specimens were then stored in 4 different drinks, including 2 different energy drinks, an isotonic sports drink, and water. At the end of the 7-day and 28-day periods, weight and roughness measurements of the specimens were again performed and recorded. The data were analyzed the repeated measures ANOVA, one-way ANOVA, and the paired sample t tests (α=.05).
Results: There were no statistically significant differences in the weight × beverage and roughness × beverage interactions (p>0.05) both weight and roughness changes of specimens at 0, 7, and 28 days.
Conclusion: Energy drinks and sports drinks have no effect on the surface liquid and weight of the specially produced oral material.
Amaç: Bu çalışmanın amacı, iki farklı kalınlıkta hazırlanan kişiye özel mouthguard malzemesinin yüzey pürüzlülüğü ve ağırlık kaybı üzerine farklı içeceklerin etkisini araştırmaktır.
Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada özel yapım ağızlık malzemesi Etilen vinil asetat (EVA) (4,0x125 mm) kullanılmıştır. İki farklı kalınlıkta (3 ve 4 mm) 102 dikdörtgen prizma numunesi (8 × 8 mm) hazırlanmıştır. Numuneler daha sonra rastgele dört gruba ayrılmış (n=13), numaralandırılmış ve ilk ağırlık ve pürüzlülük ölçümleri kaydedilmiştir. Tüm numuneler daha sonra 2 farklı enerji içeceği, bir izotonik spor içeceği ve su olmak üzere 4 farklı içecekte saklanmıştır. 7 günlük ve 28 günlük sürelerin sonunda numunelerin ağırlık ve pürüzlülük ölçümleri tekrar yapılmış ve kaydedilmiştir. Veriler tekrarlanan ölçümler ANOVA, tek yönlü ANOVA ve eşleştirilmiş örneklem t testleri ile analiz edilmiştir (α=,05).
Bulgular: Ağırlık × içecek ve pürüzlülük × içecek etkileşimlerinde (p>0,05) 0, 7 ve 28. günlerde numunelerin hem ağırlık hem de pürüzlülük değişimlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Sonuç: Enerji içecekleri ve spor içeceklerinin özel olarak üretilen ağız materyalinin yüzey sıvısı ve ağırlığı üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Özel Bakım Diş Hekimliği, Protez, Diş Hekimliği (Diğer) |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2024 |
Gönderilme Tarihi | 20 Haziran 2024 |
Kabul Tarihi | 23 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.