Hidrojen peroksitin farmasötikten klinik ve çevresel uygulamalara ve gıda uygulamalarına kadar çeşitli alanlarda yaygın olarak kullanıldığı göz önüne alındığında, canlı sağlığı üzerindeki zararlı etkileri önemli bir sorundur. Bu nedenle, H2O2'nin hızlı, doğru, ucuz ve hassas yöntemlerle tespiti büyük talep görmektedir. Bu çalışmada, oldukça duyarlı H2O2 sensörleri oluşturmak için yeni bir katalizör kompozisyonu önerilmiştir. Bu bağlamda, ticari olarak aktifleştirilmiş karbon yüzeyini önce -SO3H gruplarıyla modifiye edilmiş ve ardından H2O2'ye karşı yüksek elektrokatalitik aktivite elde etmek için amorf kobalt-boron fazı kullanılmıştır. Co-B@AC-SO3H örnekleri SEM, TEM, XPS, XRD ve Raman spektroskopisi kullanılarak karakterize edilmiştir. XRD sonuçlarıyla amorf bir Co-B fazının varlığı doğrulanmış ve XRD ve Raman sonuçlarında karakteristik aktifleştirilmiş karbon tepe noktaları gösterilmiştir. Co-B@AC-SO3H/GCE tabanlı sensörler, AC/GCE ve AC-SO3H/GCE tabanlı karşılaştırma yapıldığında çok daha iyi duyarlılık göstermiştir. Sensörler, gerçek örneklerde H2O2 tespiti için yüksek depolama stabilitesi ve yüksek güvenilirlik göstermiştir.
Aktif Karbon Elektrokimyasal Sensör Hidrojen Peroksit Kobalt-bor
Necmettin Erbakan Üniversitesi BAP
191219009
While hydrogen peroxide has been widely used in various applications ranging from pharmaceutical to clinical and environmental to food applications, its harmful effects on health are an important challenge. Therefore, the detection of H2O2 with fast, accurate, cheap, and sensitive methods is in great demand. In this work, we proposed a novel catalyst composition to construct highly sensitive H2O2 sensors. In this study, we modified the surface of commercial activated carbon with first -SO3H groups and then the amorphous cobalt-boron phase to achieve high electrocatalytic activity toward H2O2. The Co-B@AC-SO3H samples were characterized using SEM, TEM, XPS, XRD, and Raman spectroscopy. XRD results confirmed the presence of an amorphous Co-B phase and the characteristic activated carbon peaks were obtained in both XRD and Raman results. The Co-B@AC-SO3H/GCE-based sensors showed much improved sensitivity compared to AC/GCE and AC-SO3H/GCE-based counterparts. The sensors showed high storage stability and reliability in detecting H2O2 in real samples.
Active Carbon Cobalt-Boron Electrochemical Sensor Hydrogen Peroxide
This study was supported by the Necmettin Erbakan University, Scientific Research Projects Coordination Unit institution with project number 191219009.
191219009
| Birincil Dil | İngilizce |
|---|---|
| Konular | Malzeme Mühendisliği (Diğer), Nanomalzemeler |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Proje Numarası | 191219009 |
| Gönderilme Tarihi | 4 Nisan 2024 |
| Kabul Tarihi | 24 Temmuz 2024 |
| Erken Görünüm Tarihi | 20 Ocak 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2025 |
| IZ | https://izlik.org/JA73WX42LS |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 7 Sayı: 1 |