Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Piyango Biletinin Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminin Tasfiyesinde Nasıl Değerlendirileceği Meselesi

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: 1, 151 - 159, 30.06.2023

Öz

4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu, yasal mal rejimi olarak edinilmiş mallara katılma rejimini kabul etmiş; mal ayrılığı, mal ortaklığı ve paylaşmalı mal ayrılığı rejimlerinin ise seçimlik mal rejimleri olduğunu ifade etmiştir. Edinilmiş mallara katılma rejiminin yasal mal rejimi olarak kabul edilmesinin sebebi; aktif olarak bir işte çalışmayan eşlerin mal rejimi tasfiyesinde güçsüz konumda olmalarının engellenmesidir. Aktif çalışma eşler bakımından her zaman bir işte çalışılması şeklinde değil, aynı zamanda ev işlerinde çalışılması şeklinde de olabilecektir. Ev işlerinde çalışan eş de eve katkı sağlayan konumunda olduğu için, onun da mal rejiminin tasfiyesinde sağladığı katkıdan pay alması esası, edinilmiş mallara katılma rejimi sisteminin temelini oluşturmaktadır. Türk Medeni Kanunu, m.219 hükmünde edinilmiş malların tanımını yaparak beş bent halinde örnek olarak edinilmiş mal şeklinde kabul edilebilecek unsurları sıralamıştır. Bu tanıma göre; edinilmiş mal, her eşin mal rejiminin devamı süresince karşılığını vermek suretiyle elde ettiği mal varlığı değeridir. Piyango bileti gibi tamamen şansa bağlı olan şans oyunlarından elde edilen gelirin ise TMK m.219 anlamında edinilmiş mal olup olmadığı öğretide ve yargı kararlarında tartışmalara sebep olmuştur. Çalışmamızda bu tartışmalara yer verilerek, görüşümüzü açıklamaya çalışacağız.

Kaynakça

  • Acabey Mehmet Beşir. “Edinilmiş Katılma Rejiminde Tartışmalı Bazı Konular Hakkında Düşünceler”, İzmir Barosu Dergisi, Y. 73, Nisan 2009, S.2).
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hukuk
Bölüm Araştırma Makaleleri (Research Articles)
Yazarlar

Selin Sert Sütçü 0000-0001-7483-6394

Erken Görünüm Tarihi 7 Ocak 2023
Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

MLA Sert Sütçü, Selin. “Piyango Biletinin Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminin Tasfiyesinde Nasıl Değerlendirileceği Meselesi”. Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, c. 6, sy. 1, 2023, ss. 151-9.

17742

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.