Araştırma Makalesi

Borsada İşlem Gören Şirketlerin Finansal Performansları İle Borsa Performansları Arasındaki İlişki: BİST Taş, Toprak Endeksindeki Çimento Firmaları Üzerine Bir Uygulama

Cilt: 1 Sayı: 1 20 Aralık 2019
PDF İndir
TR

Borsada İşlem Gören Şirketlerin Finansal Performansları İle Borsa Performansları Arasındaki İlişki: BİST Taş, Toprak Endeksindeki Çimento Firmaları Üzerine Bir Uygulama

Öz

Çalışmada, Borsa İstanbul (BİST) Taş, Toprak endeksinde yer alan çimento işletmelerinin 2015-2017 yıllarına ait finansal performansları ile borsa performansları karşılaştırılmıştır. Finansal performanslar çok kriterli karar verme yöntemlerinden TOPSİS yöntemi ile tek bir skora çevrilerek borsa performansını gösteren PD/DD değeri ile yıllar düzeyinde kıyaslanmıştır. Yapılan analiz neticesinde 2015 ve 2017 yıllarında finansal performansları ile borsa performansları arasında anlamlı ilişki varken 2016yılında anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akbulut, R. ve Rençber, Ö. F. (2015). “BİST’te İmalat Sektöründeki İşletmelerin Finansal Performansları Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 65 (1), ss. 117-136.
  2. Atukalp, M. E. (2019). “Borsa İstanbul’da İşlem Gören Çimento Firmalarının Finansal Performanslarının Analizi”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 81 (1), ss.213-230.
  3. Bakırcı, F., Eslamian Shiraz, S. ve Sattary, A. (2014), “ BIST’da Demir, Çelik Metal Ana Sanayii Sektöründe Faaliyet Gösteren İşletmelerin Finansal Performans Analizi: VZA Süper Etkinlik ve TOPSIS Uygulaması”, Ege Akademik Bakış Dergisi, 14(1), ss.9-19.
  4. Çabuk, A., Karagül, A. A., Erol, C., Başar, A.B., Sevim, Ş. ve Sayılır, Ö. (2013), Finansal Tablolar Analizi, 2. Baskı, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını, Eskişehir.
  5. Dumanoğlu, S. ve Ergül, N. (2010), “İMKB’de İşlem Gören Teknoloji Şirketlerinin Mali Performans Ölçümü”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 48 (10), ss.101-111.
  6. Elmas, B. (2018a), Finansal Tablolar Analizi, 3. Baskı, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  7. Elmas, B. (2018b), Finansal Analiz Uygulamaları, 2. Baskı, İmaj Yayınevi, Ankara.
  8. Güleç, Ö. F. ve Özkan, A. (2018), “Gri İlişkisel Analiz Yöntemi ile Finansal Performansın Değerlendirilmesi: BİST Çimento Şirketleri Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, 54 (4), ss.77-96.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İşletme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

20 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

1 Temmuz 2019

Kabul Tarihi

30 Temmuz 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Kızıl, E. (2019). Borsada İşlem Gören Şirketlerin Finansal Performansları İle Borsa Performansları Arasındaki İlişki: BİST Taş, Toprak Endeksindeki Çimento Firmaları Üzerine Bir Uygulama. Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 1(1), 51-67. https://izlik.org/JA64MX47DT
Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.