BibTex RIS Kaynak Göster

Iğdır İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo Ekonomik Yapısı

Yıl 2016, , 118 - 129, 04.04.2016
https://doi.org/10.17100/nevbiltek.210975

Öz

Bu çalışma, Iğdır ilinde süt sığırcılığı işletmelerinin genel özelliklerini ortaya koymak ve üretim yapısını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın materyalini, Iğdır ili ve ilçelerinden basit tesadüfî örnekleme yöntemi ile seçilen toplam 86 süt sığırcılığı işletmelerine ait veriler oluşturmuştur. Çalışmada işletme başına ortalama 7.02 baş ineğin düştüğü ve günlük ortalama süt veriminin 1.993,51 kg/baş olduğu tespit edilmiştir. Küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerde süt üretimi sırasıyla 4.602,02, 13.321,92 ve 35.140,00 kg, işletme başına genel ortalama ise 10.586,41 kg olarak belirlenmiştir. Bölgede hayvan beslemede yoğun olarak çayır-mera alanlarından yararlanılmasına rağmen, toplam masraflar içerisinde kesif yem masrafı yüksektir. Süt sığırcılığı işletmelerinde yem sorununun giderilmesiyle birlikte, etkin bir örgütlenme ve pazarlama alt yapısının oluşturulması zorunludur. Üreticiler elde ettikleri üretim miktarının az olmasından dolayı, ürünü satmakta sorun yaşamaktadırlar. Pazarlama sorununun aşılması için örgütlenmeleri gerekmektedir. Çiftçilerin piyasa için üretim yapacakları büyüklüğe ulaşmaları ve süt toplayan merkezler ve birlikler kurmalarıyla bu sorun çözülebilecektir. Mevcut yapısal sorunların çözümü ile süt sığırcılığı faaliyetlerinin daha rasyonel bir yapıya dönüşecektir.

ğdır.

 

Kaynakça

  • Şahin, K., Yılmaz, İ. H., “Van İlinde Yem Bitkileri Tarımı, Mera Kullanımı ve Sosyo Ekonomik Yapı Üzerine Bir Araştırma” Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 14 (4) S: 414-419, 2008
  • Şahin, K., Gül, A., Koç, B., Dağıstan, E., “Adana İlinde Entansif Süt Sığırcılığı Üretim Ekonomisi” Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 11(2): 19-28, 2001
  • Demir, P., Aksu Elmalı, D., Işık, S., Tazegül, R., Ayvazoğlu, C., “Kars İli Süt Sığırcılık İşletmelerinde Yem Kullanımı Ve Hayvan Besleme Alışkanlıklarının Ekonomik Önemi” Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 8(3), sayfa:229-236, 2013
  • Tatar, A. M., “Ankara Ve Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri İl Birliklerine Üye Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısı ve Sorunları” Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 119s, Ankara, 2007
  • Yavuz F., Akbulut Ö., Keskin A., “Türkiye Sığırcılık Sektöründe Islah Ve Destekleme Politikalarının Etkinliği Üzerine Bir Araştırma” Turkish Journal of Veterinary Animal Science, Sayı: 27, Sayfa: 645-650, 2003
  • Topçu, Y., “Erzurum İli Sığır Besiciliği İşletmelerinde Girdi Kullanımı Ve Üretim Maliyeti Üzerine Bir Araştırma” Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Sayı:35, sayfa:65-73, 2004
  • Toker, M. T., Karabıyık, İ., “Ovacık Hayvancılığı'nın Stratejik Planı Analiz Çalışması” 2012, Karabük
  • Fidan, H., “Çorum İlinde Sığır Yetiştiriciliği Yapan Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi ve Hayvansal Ürünlerin Maliyet Unsurlarının Araştırılması” Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 376s, Ankara, 1992
  • Külekçi, M., “Erzurum İli Hayvancılık İşletmelerinin AB Muhasebe Sistemine (FADN) Göre Sınıflandırılması Ve Değerlendirilmesi; Karayazı, Tekman Ve Çat İlçeleri Örneği” Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 131s, Erzurum, 2006
  • Temel, S., Şahin, K., “Iğdır İlinde Yem Bitkilerinin Mevcut Durumu, Sorunları Ve Çözüm Önerileri” Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21 (1): 64-72, 2011
  • Köse, K., “Uşak İli Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliğine Kayıtlı İşletmelerin Genel Yapısı” Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ, 2006
  • Şahin, K., Yılmaz, İ. H., “The Effects of Subsidizing Forage Production on Animal Production in Van” Turkey Journal of Animal and Veterinary Advances, 8(3): 492-495. ISSN: 1680-5593, 2009
  • TÜİK, 2013. http://tuikapp.tuik.gov.tr/hayvancilikapp/hayvancilik.zul/ [Ulaşım:05.01.2015]
  • Şahin, K., “Adana İli Seyhan ve Yüreğir İlçelerinde Süt Sığırcılığı Yapılan İşletmelerde Kaynak Kullanımı ve Verimlilik” Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 69s, Adana, 1993
  • Soyak, A., “Tekirdağ İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Bu İşletmelerin Siyah Alaca Süt Sığırı Popülasyonunun Çeşitli Morfolojik Özellikleri Üzerine Bir Araştırma” Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ, 2006
  • Hazneci, K., “Amasya İli Suluova İlçesinde Sığır Besiciliği Yapan İşletmelerin Etkinlik Analizi” Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Samsun, 2007
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm TARGİD (İç Anadolu Bölgesi 2. Tarım ve Gıda Kongresi) Özel Sayısı
Yazarlar

Kasım Şahin

Ayşe Karadağ Gürsoy Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 4 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016

Kaynak Göster

APA Şahin, K., & Karadağ Gürsoy, A. (2016). Iğdır İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo Ekonomik Yapısı. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 5, 118-129. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.210975
AMA Şahin K, Karadağ Gürsoy A. Iğdır İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo Ekonomik Yapısı. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. Nisan 2016;5:118-129. doi:10.17100/nevbiltek.210975
Chicago Şahin, Kasım, ve Ayşe Karadağ Gürsoy. “Iğdır İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo Ekonomik Yapısı”. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi 5, Nisan (Nisan 2016): 118-29. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.210975.
EndNote Şahin K, Karadağ Gürsoy A (01 Nisan 2016) Iğdır İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo Ekonomik Yapısı. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 5 118–129.
IEEE K. Şahin ve A. Karadağ Gürsoy, “Iğdır İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo Ekonomik Yapısı”, Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, c. 5, ss. 118–129, 2016, doi: 10.17100/nevbiltek.210975.
ISNAD Şahin, Kasım - Karadağ Gürsoy, Ayşe. “Iğdır İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo Ekonomik Yapısı”. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 5 (Nisan 2016), 118-129. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.210975.
JAMA Şahin K, Karadağ Gürsoy A. Iğdır İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo Ekonomik Yapısı. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2016;5:118–129.
MLA Şahin, Kasım ve Ayşe Karadağ Gürsoy. “Iğdır İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo Ekonomik Yapısı”. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi, c. 5, 2016, ss. 118-29, doi:10.17100/nevbiltek.210975.
Vancouver Şahin K, Karadağ Gürsoy A. Iğdır İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo Ekonomik Yapısı. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2016;5:118-29.

Cited By




















Dergimizin tarandığı indeksler


12300          20980     2097822081