Bu çalışmada, yapraktan selenyum (Se) ve silisyum (Si) gübrelemelerinin açık tarla koşullarında yetiştirilen hıyar (Cucumis sativus L.) bitkisinde büyüme, verim, bitki besin maddeleri alımı ve bazı meyve kalite özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Selenyum, Na2SeO4 bileşiği olarak 50 ppm dozunda ve Silisyum, K2SiO3 bileşiği olarak 300 ppm dozunda yapraklardan sprey şeklinde olmak üzere 3 defa 15 gün aralıklarla uygulanmıştır. Deneme süresince bitkilerde ve meyvelerde ölçülen, analiz edilen ve incelenen parametreler olarak; yaprak sayısı, bitki boyu, hasat süresince meyve sayısı ve ağırlığı, meyve çapı, meyve boyu, meyve sertliği, meyvede suda çözülebilir kuru madde (SÇKM), meyvede pH, meyvede EC, yaprakta N, P, K, Mg, Ca, Fe, Se ve Si içerikleri belirlenmiştir. Ayrıca Se ve Si’un insan beslenmesi üzerine olumlu etkileri nedeniyle, yaprak gübrelemesi ile meyvenin Se ve Si içeriğinin değişimini incelemek için meyvede Se ve Si analizleri yapılmıştır. Sonuç olarak, yapraktan Se uygulaması hıyar meyve veriminde % 11, Si, % 8 ve Se + Si uygulaması ise verimde % 25 artışlar sağlamıştır. Bitki büyümesi ve meyve özellikleri üzerine Se ve Si’un etkileri belirgin değilken, meyvenin Se ve Si içeriği üzerine artırıcı etkiler görülmüştür. Silisyum uygulamasında dikkat çekici bir şekilde kontrole göre %134 daha sert meyve eti olmuştur. Selenyum tek başına ve Se + Si uygulamalarında ise kontrole göre sırasıyla % 35 ve %38 daha sert meyveler oluşmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | TARGİD (İç Anadolu Bölgesi 2. Tarım ve Gıda Kongresi) Özel Sayısı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Nisan 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 |