BibTex RIS Kaynak Göster

Kültür Levrek (Dicentrarchus labrax, L.) Balıklarından İzole Edilen Vibrio harveyi Suşlarının Antimikrobiyal Duyarlılıkları Üzerine Bir Çalışma

Yıl 2016, , 411 - 421, 04.04.2016
https://doi.org/10.17100/nevbiltek.211014

Öz

Mevcut çalışmada, hasta levrek balıklarından izole edilen Vibrio harveyi suşlarının in vitro koşullarda ve iki farklı sıcaklık
derecesinde antimikrobiyallere karşı duyarlılıkları tespit edilmiştir. Levrek balıkları Bodrum civarındaki ticari bir işletmeden temin
edilmiştir. Balıklara işletme koşullarında nekropsi uygulanmıştır. İç organlardan ekim yapıldıktan sonra, besiyerleri 22 ± 2 °C de 72
saat için inkübe edilmiştir. Bu süre sonunda, besiyerlerinde gelişen bakteri kolonilerini tanımlamak amacı ile fenotipik testler ve
API 20NE hızlı tanı kit şeritleri de kullanılmıştır. V. harveyi ATCC 33868 kontrol suşu da çalışmalara dahil edilmiştir. Bakteri
suşlarının antibiyotik duyarlılıklarının tespiti için standart disk difüzyon yöntemi kullanılmıştır. Testler 22 ± 2 °C ve 28 ± 2 °C de
yapılmıştır. Bakteriyolojik çalışma sonuçlarına göre, 13 V. harveyi suşu izole ve identifiye edilmiştir. Suşların 22 ± 2 °C de
ampisilin, basitrasin, streptomisin ve sulfametoksazol’e dirençli oldukları tespit edilmiştir. Bununla birlikte, suşlar aynı sıcaklık
derecesinde furazolidon ve flumekuin’e hassasiyet göstermiştir. 28 ± 2 °C de suşlar basitrasin ve sulfametoksazol’e dirençli
oldukları bulunmuştur. CLSI sucul hayvanlardan izole edilen bakteri türlerinin antibiyotik hassasiyetlerinin tespitinin iki farklı
sıcaklık derecesinde yapılmasını önermiştir. Ancak, her iki sıcaklık derecesinde yapılan çalışmalarda, sıcaklığın test sonuçlarını
değiştirebileceği anlaşılmıştır

Kaynakça

  • Seng L. T., Colorni A., “Infectious Diseases of Warmwater Fish in Marine and Brakish Waters”, Edited by Woo P. T. K., Bruno D. W., Lim L. H. S., CABI Publishing, UK, 193-231, 2002
  • Aydın F., Köksal G., Demir N., Bekcan S., Kırkağaç M., Gözgözoğlu E., Erbaş S., Deniz H., Maltaş www.abveteriner.org/dosyalar/supolitikalar.pdf, 2005 H., “Su ürünleri
  • yetiştiriciliği ve politikalar”,
  • Çelikkale M. S., Düzgüneş E., Okumuş İ., “Türkiye Su Ürünleri Sektörü, Potansiyeli, Mevcut Sorunları ve Çözüm Önerileri”, İstanbul Ticaret Odası, 414s, İstanbul, 1999
  • TUİK, “Türkiye istatistik Kurumu, Su Ürünleri Verileri, 2014
  • Güralp H., “Deniz Kültür Levrek Balıklarında Görülen Bakteriyel Patojenlerin Teşhisi ve Antibakteriyel Maddelere Duyarlılıklarının Belirlenmesi” İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yükseklisans tezi, 143s, İstanbul, 2012
  • Korun J., Timur G., “ Marine vibrios associated with diseased sea bass (Dicentrarchus labrax) in Turkey” JournalofFisheriesSciences.com, 2, 66-76
  • Botella S., Pujalte M., Macián J., Garay E., “Amplified fragmant lenght polymorphism (AFLP) and biochemical typing of Photobacterium damselae subsp. damselae” Journal of Applied Microbiology, 93, 681-688, 2002
  • Santos Y., Pazos F., Bandini I., Toranzo A. E., “Analysis of antigens present in the extracellular products and cell surface of Vibro anguillarum serotypes 01, 02, and 03” Applied Enviromental Microbiology, 61, 2493-2498, 1995
  • Liu P. C., Lin J. Y., Chuang W. H., Lee K. K., “Isolation and characterization of pathogenic Vibrio harveyi (V. carchariae) from the farmed marine cobia fish Rachycentron canadum L. with gastroenteritis syndrome” World Journal of Microbiology & Biotechnology, 20, 495-499, 2004
  • Toranzo A. E., Magarinos B., Romalde J. L., “A review of the main bacterial fish diseases in mariculture systems” Aquaulture, 246, 37-61, 2005
  • Snoussi M., Noumi E., Hajlocui H., Usai D., Sechi L. A., Zanetti S., Bakhrouf A., “High potential of adhesion to abiotic and biotic materials in fish aquaculture facility by Vibrio alginolyticus strains” Journal of Applied Microbiology, 106, 1591-1599, 2009
  • Grimes D. J., Stemmler J., Hada H., May E. B., Maneval D., Hetrick F. M., Jones R. T., Stoskoph M., Colwell R. R. “Vibrio species associated with mortality of sharks held in captivity” Microbial Ecology, 10, 271-282, 1984
  • Çanak Ö., Yardımcı R. E., “Kültürü yapılan denizel türlerin patojeni olan Vibrio harveyi üzerine bir derleme” JournalofFisheriesSciences.com, 5, 131-140, 2011
  • Sugita H., Okano R., Suzuki Y., Iwai D., Mizukami M., Akiyama N., Matsuura S., “ Antibacterial abilities of intestinal bacteria from larval and juvenile Japanes flounder against fish pathogens” Fisheries Science, 68, 1004-1011, 2002
  • Gülay Z., “Antimikrobiyal ilaçlara direnç”, Edited by Mutlu G., İmir T., Cengiz A. T., Ustaçelebi Ş., Tümbay E., Mete Ö., Güneş Kitapevi, İstanbul, Türkiye, 91-108, 1999
  • Jakaprakash N. S., Pai S. S., Philip R., Singh I. S. B., “Isolation of a pathogenic strain of Vibrio alginolyticus from necrotic larvae of macrobrachium rosenbergii (de Man)” Journal of Fish Diseases, 29, 187-191, 2006
  • Li J., Lie J., Foo W. T., Ling J. L. M., Xu H., Woo N. Y. S., “Antibiotic resistance and plasmid profiles of Vibrio isolates from cultured silver sea bream, Sparus sabra” Marine Pollution Bulletin, 39, 245-249, 1999
  • Nakayama T., Ito E., Nomura N., Matsumura M., “Comparison of Vibrio harveyi strains isolated from shrimp farms and from culture collection in terms of toxicity and antibiotic resistance” FEMS Microbiology Letters, 258, 194-199, 2006
  • Redondo P. N., Jorero J. R., Figueroa J. L. A., López M. L., “Relation between virulence and presence of plasmids in bacteria Vibrio fluvialis and Vibrio furnissi isolated from goldfish (Carassius auratus)” Veterinary Medicine, 37, 29-42, 2006
  • CLSI (Clinical Laboratory Standards Institute), “ Methods for Antimicrobial Disk Susceptibility Testing of Bacteria Isolated from Aquatic Animals; Approved Guideline” Clinical and Laboratory Standards Institute, 73s, Pennsylvania, 2006
  • Yanong R. P. E., “Necropsy techniques for fish” Seminars in Avian and Exotic Pet Medicine, 12, 89-105, 2003
  • Austin B., Austin D. A., “Fish Pathogens Diseases in farmed and Wild Fish” Ellis Horwood, 364s, Chichester, 2007
  • Seeley W., VanDemark P. J., “ Microbes in Action, A Laboratory Manual of Microbiology” W. H. Freeman and Company, 450 s, New York, 1991
  • CLSI (Clinical and Laboratory Standards Institute), “Performance Standards for Antimicrobial Disk and Dilution Susceptibility Tests for Bacteria Isolated from Animals; Approved Guideline” Clinical and Laboratory Standards Institute, 70s, Pennsylvania, 2002
  • Alsina M., Blanch A. R., “A set keys for biochemical identification of environmental Vibrio speccies” Journal of Applied Bacteriology, 76, 79-85, 1994
  • Farmer J. J. III., Janda J. M., Brenner F. W., Cameron D. N., Birkhead K. M., “Genus I. Vibrio Pacini 1854”, Edited by Brenner B. J., Krieg N. R., Staley J. T., Springer, Berlin, Germany, 454-518, 2005
  • Noguerola I., Blanch A. R., “Identification of Vibrio spp. with a set of dichotomous key”, Journal of Applied Microbiology, 105, 175-185, 2008
  • Husain M. A., “Bacitracin, glycopeptide antibiotics, and the polymixine”, Edited by Craig C. R., Stitzel R. E., Modern Pharmacology with Clinical Applications, London, UK, 552-556, 2004
  • Jayasudha J., Kumar G., Karthik L., Rao Bhaskara K. V., “Biological control of vibriosis by antogonistic actinobacteria- an in vitro study”, Journal of Agricultural Technology, 7, 271-280, 2011
  • Orozova P., Chikova V., Najdenski H., “Antibiotic resistance of Aeromonas spp.”, Journal of Agricultural Science, 16, 376-386.
  • Miller R. A., Walker K. D., Baya A., Clemens K., Coles M., Hawke J. P., Henricson B. E., Hsu H. M., Mathers J. J., Oaks J. L., Papapetropoulou M., Reimschuessel R., “Antimicrobial susceptibility of bacteria: quality control disc diffusion ranges for Escherichia coli ATCC 25922 and Aeromonas salmonicida subsp. salmonicida ATCC 33658 at 22 °C and 28 °C”, Journal of Clinical Microbiology, 41, 4318-4323
  • Smith P., Kronwall G., “Effect of incubation temperature and time on the precision of data generated by antibiotic disc diffusion assays”, Journal of Fish Diseases, 38, 629-636
  • Korun J., Timur G., “Gökkuşağı alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss) fry mortalite sendromu (fms) üzerine bir çalışma”, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 12, 15-30, 2001
Toplam 34 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm TARGİD (İç Anadolu Bölgesi 2. Tarım ve Gıda Kongresi) Özel Sayısı
Yazarlar

Jale Korun

Yayımlanma Tarihi 4 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016

Kaynak Göster

APA Korun, J. (2016). Kültür Levrek (Dicentrarchus labrax, L.) Balıklarından İzole Edilen Vibrio harveyi Suşlarının Antimikrobiyal Duyarlılıkları Üzerine Bir Çalışma. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 5, 411-421. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.211014
AMA Korun J. Kültür Levrek (Dicentrarchus labrax, L.) Balıklarından İzole Edilen Vibrio harveyi Suşlarının Antimikrobiyal Duyarlılıkları Üzerine Bir Çalışma. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. Nisan 2016;5:411-421. doi:10.17100/nevbiltek.211014
Chicago Korun, Jale. “Kültür Levrek (Dicentrarchus Labrax, L.) Balıklarından İzole Edilen Vibrio Harveyi Suşlarının Antimikrobiyal Duyarlılıkları Üzerine Bir Çalışma”. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi 5, Nisan (Nisan 2016): 411-21. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.211014.
EndNote Korun J (01 Nisan 2016) Kültür Levrek (Dicentrarchus labrax, L.) Balıklarından İzole Edilen Vibrio harveyi Suşlarının Antimikrobiyal Duyarlılıkları Üzerine Bir Çalışma. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 5 411–421.
IEEE J. Korun, “Kültür Levrek (Dicentrarchus labrax, L.) Balıklarından İzole Edilen Vibrio harveyi Suşlarının Antimikrobiyal Duyarlılıkları Üzerine Bir Çalışma”, Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, c. 5, ss. 411–421, 2016, doi: 10.17100/nevbiltek.211014.
ISNAD Korun, Jale. “Kültür Levrek (Dicentrarchus Labrax, L.) Balıklarından İzole Edilen Vibrio Harveyi Suşlarının Antimikrobiyal Duyarlılıkları Üzerine Bir Çalışma”. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 5 (Nisan 2016), 411-421. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.211014.
JAMA Korun J. Kültür Levrek (Dicentrarchus labrax, L.) Balıklarından İzole Edilen Vibrio harveyi Suşlarının Antimikrobiyal Duyarlılıkları Üzerine Bir Çalışma. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2016;5:411–421.
MLA Korun, Jale. “Kültür Levrek (Dicentrarchus Labrax, L.) Balıklarından İzole Edilen Vibrio Harveyi Suşlarının Antimikrobiyal Duyarlılıkları Üzerine Bir Çalışma”. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi, c. 5, 2016, ss. 411-2, doi:10.17100/nevbiltek.211014.
Vancouver Korun J. Kültür Levrek (Dicentrarchus labrax, L.) Balıklarından İzole Edilen Vibrio harveyi Suşlarının Antimikrobiyal Duyarlılıkları Üzerine Bir Çalışma. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2016;5:411-2.

Dergimizin tarandığı indeksler


12300          20980     2097822081