Mevcut çalışmada, hasta levrek balıklarından izole edilen Vibrio harveyi suşlarının in vitro koşullarda ve iki farklı sıcaklık
derecesinde antimikrobiyallere karşı duyarlılıkları tespit edilmiştir. Levrek balıkları Bodrum civarındaki ticari bir işletmeden temin
edilmiştir. Balıklara işletme koşullarında nekropsi uygulanmıştır. İç organlardan ekim yapıldıktan sonra, besiyerleri 22 ± 2 °C de 72
saat için inkübe edilmiştir. Bu süre sonunda, besiyerlerinde gelişen bakteri kolonilerini tanımlamak amacı ile fenotipik testler ve
API 20NE hızlı tanı kit şeritleri de kullanılmıştır. V. harveyi ATCC 33868 kontrol suşu da çalışmalara dahil edilmiştir. Bakteri
suşlarının antibiyotik duyarlılıklarının tespiti için standart disk difüzyon yöntemi kullanılmıştır. Testler 22 ± 2 °C ve 28 ± 2 °C de
yapılmıştır. Bakteriyolojik çalışma sonuçlarına göre, 13 V. harveyi suşu izole ve identifiye edilmiştir. Suşların 22 ± 2 °C de
ampisilin, basitrasin, streptomisin ve sulfametoksazol’e dirençli oldukları tespit edilmiştir. Bununla birlikte, suşlar aynı sıcaklık
derecesinde furazolidon ve flumekuin’e hassasiyet göstermiştir. 28 ± 2 °C de suşlar basitrasin ve sulfametoksazol’e dirençli
oldukları bulunmuştur. CLSI sucul hayvanlardan izole edilen bakteri türlerinin antibiyotik hassasiyetlerinin tespitinin iki farklı
sıcaklık derecesinde yapılmasını önermiştir. Ancak, her iki sıcaklık derecesinde yapılan çalışmalarda, sıcaklığın test sonuçlarını
değiştirebileceği anlaşılmıştır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | TARGİD (İç Anadolu Bölgesi 2. Tarım ve Gıda Kongresi) Özel Sayısı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Nisan 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 |