BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Yem Bezelyesi Hat ve Çeşitlerinin Farklı Sıcaklıklarda Çimlenme ve Çıkış Performanslarının Belirlenmesi

Yıl 2016, Cilt: 5 , 62 - 68, 04.04.2016
https://doi.org/10.17100/nevbiltek.210964

Öz

Bu çalışma, bazı yem bezelyesi (Pisum sativum ssp. arvense L.) hat ve çeşitlerinin farklı sıcaklıklarda çimlenme ve çıkış oranlarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Denemede materyal olarak 13 adet yem bezelyesi hat ve çeşidi kullanılmıştır. Yem bezelyesi tohumları dört farklı sıcaklıkta (10 0C, 20 0C, 24 0C ve 30 0C) çimlenme ve çıkış testlerine tabi tutulmuştur. Hat ve çeşitler çimlenme oranı ve hızı ile çıkış oranı ve hızı bakımından karşılaştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre en iyi çimlenme oranları 10 0C, 20 0C ve 24 0C’de çimlendirilen yem bezelyesi tohumlarından elde edilmiştir. Bu sıcaklıklarda en yüksek çimlenme oranı istatistiksel olarak aynı grupta yer alan 88P038-4-3-683, Spring pea 3-638, P57B, P101 ve P104 hatları ile Atos ve Özkaynak çeşitlerinden elde edilmiştir. Tüm sıcaklık değerlerinde benzer çıkış oranları elde edilmesine karşın 88P038-4-3-683, Spring pea 3-638, P57B ve P101 hatları ile Özkaynak, Reyna ve Bolero çeşitlerinin en yüksek değerleri vererek öne çıktıkları tespit edilmiştir. Hem çimlenme oranı hem de çıkış oranı açısından en iyi performans Spring pea 3-638, P101 ve P104 hatlarından elde edilmiştir. Sıcaklık arttıkça çimlenme ve çıkış hızları da doğru orantılı bir şekilde artmıştır.

Kaynakça

  • Sağsöz S., “Önsöz”, Türkiye 3. Çayır Mer’a ve Yem Bitkileri Kongresi, Erzurum, 1996
  • Manga I., Acar Z., Ayan I., “Baklagil Yem Bitkileri” Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 342s., Samsun, 1995
  • Özkaynak I., “Yem bezelyesi (Pisum arvense L.) yerel çeşitleri üzerinde seleksiyon ıslahı çalışmaları”, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yem Bitkileri, Çayır ve Mer'a Kürsüsü, Ankara, 1980
  • Açıkgöz E., “Yem Bitkileri” Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Yenilenmiş 3. Baskı, Uludağ Üniversitesi Vakfı Yayın No: 182. 584 s., Bursa, 2001
  • Ellis R.H., Roberts E.H., “Towards a rational basis for testing seed quality” In Seed Production, Butterwooths, 605-645s, London, 1980
  • Khan T.N., Ramzan A., Jillani G., Mehmood T., “Morphological performance of peas (Pisum sativum) genotypes under rainfed conditions of Potowar region”, J. Agric. Res., 51(1): 51-60, 2013
  • Singh N.T., Dhaliwal G.S., “Effect of soil temperature on seedling emergence in different crops” Plant and Soil, 37: 441-444, 1972
  • Bierhuizen J.F., Wagenvoort W.A., “Some aspects of seed germination in vegetables. 1. The determination and application of heat sums and minimum temperature for germination”, Scientia Horticulturae, 2(3): 213-219, 1974
  • Rowland G.G., Gusta L.V., “Effects of soaking, seed moisture content, temperature and seed leakage on germination of faba beans (Vicia faba) and peas (Pisum sativum)”, Can. J. Plant Sci., 57: 401-406, 1977
  • Brar G.S., Gomez J.F., Mc Michael B.L., Matches A.G., Taylor H.M., “Germination of Twenty Forage Legumes as Influenced by Temperature”, Agronomy Journal, 83(1): 173-175, 1991
  • Sivritepe H.Ö., “Tohum canlılığının değerlendirilmesi” Alatarım Dergisi, 10(2): 94-105, 2011
  • Sincik M., Bilgili U., Uzun A., Acikgoz E., “Effect of low temperatures on the germination of different field pea genotypes”, Seed Science and Technology, 32(2): 331-339, 2004
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm TARGİD (İç Anadolu Bölgesi 2. Tarım ve Gıda Kongresi) Özel Sayısı
Yazarlar

Erdal Çaçan Bu kişi benim

Nusret Özbay Bu kişi benim

Kağan Kökten Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 4 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 5

Kaynak Göster

APA Çaçan, E., Özbay, N., & Kökten, K. (2016). Bazı Yem Bezelyesi Hat ve Çeşitlerinin Farklı Sıcaklıklarda Çimlenme ve Çıkış Performanslarının Belirlenmesi. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 5, 62-68. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.210964
AMA Çaçan E, Özbay N, Kökten K. Bazı Yem Bezelyesi Hat ve Çeşitlerinin Farklı Sıcaklıklarda Çimlenme ve Çıkış Performanslarının Belirlenmesi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. Nisan 2016;5:62-68. doi:10.17100/nevbiltek.210964
Chicago Çaçan, Erdal, Nusret Özbay, ve Kağan Kökten. “Bazı Yem Bezelyesi Hat Ve Çeşitlerinin Farklı Sıcaklıklarda Çimlenme Ve Çıkış Performanslarının Belirlenmesi”. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi 5, Nisan (Nisan 2016): 62-68. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.210964.
EndNote Çaçan E, Özbay N, Kökten K (01 Nisan 2016) Bazı Yem Bezelyesi Hat ve Çeşitlerinin Farklı Sıcaklıklarda Çimlenme ve Çıkış Performanslarının Belirlenmesi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 5 62–68.
IEEE E. Çaçan, N. Özbay, ve K. Kökten, “Bazı Yem Bezelyesi Hat ve Çeşitlerinin Farklı Sıcaklıklarda Çimlenme ve Çıkış Performanslarının Belirlenmesi”, Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, c. 5, ss. 62–68, 2016, doi: 10.17100/nevbiltek.210964.
ISNAD Çaçan, Erdal vd. “Bazı Yem Bezelyesi Hat Ve Çeşitlerinin Farklı Sıcaklıklarda Çimlenme Ve Çıkış Performanslarının Belirlenmesi”. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 5 (Nisan 2016), 62-68. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.210964.
JAMA Çaçan E, Özbay N, Kökten K. Bazı Yem Bezelyesi Hat ve Çeşitlerinin Farklı Sıcaklıklarda Çimlenme ve Çıkış Performanslarının Belirlenmesi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2016;5:62–68.
MLA Çaçan, Erdal vd. “Bazı Yem Bezelyesi Hat Ve Çeşitlerinin Farklı Sıcaklıklarda Çimlenme Ve Çıkış Performanslarının Belirlenmesi”. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi, c. 5, 2016, ss. 62-68, doi:10.17100/nevbiltek.210964.
Vancouver Çaçan E, Özbay N, Kökten K. Bazı Yem Bezelyesi Hat ve Çeşitlerinin Farklı Sıcaklıklarda Çimlenme ve Çıkış Performanslarının Belirlenmesi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2016;5:62-8.

Dergimizin tarandığı indeksler


12300          20980     2097822081