Tavukçuluk,
enerji gereksiniminin önemli olduğu tarımsal üretim faaliyetlerinden birisidir.
İhtiyaç duyulan bu enerji gereksinimi kapalı olarak inşa edilen kümeslerde tavuklar
için en uygun üretim ortamının sağlanabilmesi açısından oldukça önemlidir. Kümes
içerisinde optimum çevre koşullarının sağlanması amacıyla yapılacak iç ortam
ısıtma, soğutma ve havalandırma uygulamaları, için ihtiyaç duyulan enerji
yörenin iklim özelliklerine göre değişmekle birlikte üretim maliyetleri
içerisinde önemli bir yer tutabilmektedir. Bu çalışmada, bir binanın enerji
tüketimi hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlayan derece gün yöntemi
kullanılarak Kırşehir ilinin meteorolojik kayıtları tutulan ilçelerinde
(Akçakent, Akpınar, Çiçekdağı, Kaman, Merkez, Mucur) etlik piliç kümeslerinde
ortaya çıkabilecek ısıtma ve soğutma derece gün değerleri belirlenmiştir.
Isıtma ve soğutma derece gün değerlerinin aylık veya yıllık toplamının belirlenmesi,
kümeslerin ısıtılması yada soğutulması için gerekli olan enerji miktarının
hesap edilebilmesi işletme ekonomisi açısından oldukça önemlidir.
Hesaplamalarda temel alınan denge sıcaklığı, etlik piliçlerin 6 haftalık üretim
sezonu boyunca ihtiyaç duyduğu sıcaklık değerleri (Td = 31, 27, 25, 23, 21 ve
18 °C) denge sıcaklığı olarak kabul edilmiştir. Etlik piliç kümesleri için
ısıtma ve soğutma derece gün değerlerinin belirlenmesi amacıyla kullanılan uzun
yıllık 1960-2017 dış ortam kuru termometre sıcaklık değerleri Kırşehir ili
meteoroloji il müdürlüğü kayıtlarından elde edilmiştir. Çalışma sonucunun,
hesaplanan ısıtma ve soğutma derece gün değerleri ile enerji tüketimi açısından
değerlendirildiğinde, ilde etlik piliç kümesi kurmayı düşünen üreticilere
enerji gereksinimi ihtiyacı hakkında yol gösterecektir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Diğer Bölümler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2018 |
Kabul Tarihi | 30 Ocak 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 1 |