ÖZ
Türkiye’de bir sosyal kurum olarak ailenin tarihsel gelişiminde ve değişimde belirleyici olan dinamiklerin başında siyasi ve sosyal değişimler gelmektedir. Küresel ölçekte de ailenin biçimi, büyük aile olarak tanımlanan geleneksel aile modelinden çekirdek ve tek ebeveynli aile modeline doğru evrilirken; kök aile ve çocukların ilişkilerini ve bağlarını bir arada tutan değerler de değişmiştir. Artık kuşaklar arası birlikte yaşama duygusu azalırken, kök ailenin işlevi ve önemi de değişime uğramıştır. Kök ailedeki bu değişim, geçen yüzyıldan bu yana kişilerin gündelik yaşamlarında giderek daha belirleyici hale gelerek siyasi, sosyal ve iktisadi ilişkiler üzerinde de etkili olmuştur. Burada devletin ve toplumun sosyal destek mekanizmaları ile aile biçimi arasında gerilimli ve içsel bir ilişkinin kurulduğu ve farklı ilişkilenme biçimlerini ürettiği gözlemlenmektedir.
Bu çalışmanın amacı, düşük sosyo-ekonomik kaynaklara sahip tek ebeveyn anneler olarak ifade edilen kişilerin sosyal destek kaynaklarından biri olan kök aile ilişkilerini değerlendirmektir. Araştırmanın saha çalışması, İstanbul ilinde farklı sosyo-demografik ve kültürel özelliklere sahip semtlerde yaşayan 20 tek ebeveyn anneyle yapılmıştır. Nitel araştırma deseniyle planlanmış olan çalışmanın görüşme verileri MAXQDA 2022 programı ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucuna göre; tek ebeveyn annelerin boşanma sürecinde kök ailelerinden destek beklentileri olmuştur. Ancak kök ailelerin kökleşmiş iletişim örüntüleri, değerleri, öncelikleri ve toplumsal cinsiyet algılarına göre çocuklarına, yani tek ebeveyn annelere destek olma(ma) süreçleri değişkenlik göstermiştir. Tek ebeveyn annelerin kök aile bağlarında yaşanan değişim ve dönüşüm “mecburi aileler”, “can simidi aileler” ve “güvenilir aileler” başlıkları altında tartışılmıştır.
Tek Ebeveyn Annelik Tek Ebeveyn Anne Tek Ebeveyn Annelik Kök Aile
In Turkey, political and social changes have been the main determinants of the historical development and change of the family as a social institution. On a global scale, the shape of the family has developed from the traditional family model, defined as the larger family, to the nuclear and single-parent family models, while the values that hold the relationships and bonds of the family of origin and children together have also changed. While the sense of intergenerational coexistence has decreased, the value, function and importance of the root family has also changed. Since the last century, this change in the family of origin has become increasingly decisive in the daily lives of individuals and has had an impact on political, social, and economic relations. It is observed here that a tense and intrinsic relationship exists between the social support mechanisms of the state and society and the family form, resulting in various forms of relating. The purpose of this research is to assess the root family relationships, which are one of the sources of social support for single-parent mothers with limited socioeconomic resources.
The fieldwork for the research was conducted with 20 single-parent mothers living in districts with different socio-demographic and cultural characteristics in Istanbul. The interview data of the study, which was planned as qualitative research, were analyzed with the MAXQDA 2022 program. According to the results of the study, single-parent mothers had expectations of support from their root families during the divorce process. However, the processes of supporting or not supporting their children, namely single-parent mothers, varied according to the deep-rooted communication patterns, values, priorities, and gender perceptions of the root families. The change and transformation experienced in the root family bonds of single-parent mothers are discussed under the headings of "forced families", "lifesaver families", and “reliable families.”
Single Parent Mothering Single Mothers Single Mothering The Root Family
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | SOSYOLOJİ |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 23 Haziran 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |