Kapadokya'nın zengin tarihi ve kültürel mirası, yemeklerinde ve mutfak kültüründe kendini göstermektedir. Kapadokya Bölgesi’nin turizm açısından destinasyonlar arasında önemli bir konumda yer almasından dolayı mutfak kültürünün turizm ile entegrasyonu oldukça önemlidir. Bu yüzden araştırmanın amacı, Kapadokya'nın gastronomik unsurlarını öne çıkararak, bölgenin gastronomik mirasının tanıtımında, korunmasında ve turizmde kullanılmasında öneriler sunmaktadır. Makalede Kapadokya'nın kültürel miras kapsamında değerlendirilen gastronomik unsurları (geleneksel yemekleri, yöresel ürünleri, gastronomik etkinlikler) derlenmiştir. Bu kapsamda nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yapılmış olup, Kapadokya mutfağı ile ilgili dergiler, kitaplar, makaleler, web siteleri incelenerek, elde edilen veriler istatistik programına aktarılarak kodlama ve temalama ile içerik analizi uygulanmıştır. Yapılan kodlama ve temalama işlemlerinden sonra frekans analizi ve bulguların görselleştirilmesi amacıyla kod-alt-kod modeli ve kelime bulutu analizleri yapılmıştır. Kapadokya Bölgesi’ne ait dokümanlarda en çok vurgulanan gastronomik unsurlar; Ağpakla (Çömlekte Kuru Fasulye), Dolaz, Testi Kebabı, Pekmezli Ayva Dolması, Nevşehir Tava, Gendirme, Düğü (Pıtpıt) Çorbası, Şaraplar, Aside, Bulamaç, Dıvıl, Bitirgen Kayısı Yahnisi, Köftür, Dolma Mantı ve Kabak Tatlısı olduğu tespit edilmiştir. Kapadokya mutfağı ile ilgili elde edilen verilerin analizi sonucunda gastronomik unsurların bilinirliğinin arttırılması ve turizmde kullanılması amacıyla öneriler geliştirilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gastronomi |
Bölüm | TURİZM |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 6 Ekim 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 6 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |