Araştırma Makalesi

ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞMENİN BİR ÖNCÜLÜ OLARAK ÖRGÜT KÜLTÜRÜ: HAVACILIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Cilt: 11 Sayı: 2 26 Haziran 2021
PDF İndir

ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞMENİN BİR ÖNCÜLÜ OLARAK ÖRGÜT KÜLTÜRÜ: HAVACILIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Öz

Günümüzde tüm örgütler amaçlarına ulaşmak için çalıştıkları kurumu benimseyen, kendini o kurumun üyesi olarak gören, örgütsel özdeşleşme düzeyi yüksek iş görenlere sahip olmanın önemini anlamış durumdadır. Bu özdeşleşme örgütün başarısı için önem taşımakta ve örgüt için birçok olumlu çıktıyı da beraberinde getirmektedir. Örgütsel özdeşleşme üzerinde etkisi olduğu düşünülen birçok bireysel ve örgütsel unsur bulunmaktadır. Bunlardan biri örgüt kültürüdür. Bu araştırmanın amacı örneklem kapsamındaki kabin memurlarının (n=405) örgüt kültürü algılarını ve örgütsel özdeşleşme düzeylerini belirlemek ve örgüt kültürü ve örgütsel özdeşleşme arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını saptamaktır. Araştırmanın alt amaçları arasında örgüt kültürü algısının ve örgütsel özdeşleşme düzeyinin demografik faktörlere göre değişip değişmediğini incelemek yer almaktadır. Araştırma, nicel araştırma desenlerinden betimsel ve ilişkisel tarama desenine göre yürütülmüş ve veriler anket yöntemi ile toplanmıştır. Veriler SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında t testi, ANOVA testi, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmış, örgüt kültürü algısı ve örgütsel özdeşleşme düzeyi arasında pozitif yönde doğrusal bir ilişki olduğu ve örgütsel özdeşleşme düzeyinin cinsiyet değişkenine göre ve örgüt kültürü algısının da çalışma süresine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Allen, N. J., & Meyer, J. P. (1990). The measurement and antecedents of affective, continuance and normative commitment to the organization. Journal of occupational psychology, 63(1), 1-18.
  2. Ashforth, B. E., & Mael, F. (1989). Social identity theory and the organization. Academy of management review, 14(1), 20-39.
  3. Aytürk, N. (2019). Örgütsel davranış örgütsel kuramlar ve uygulamalar. Baskı. Nobel Akademik Yayıncılık. Ankara.
  4. Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E.K., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş., ve Demirel, F. (2019). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi, 26. Baskı.
  5. Cameron, K. S., & Quinn, R. E. (2011). Diagnosing and changing organizational culture: Based on the competing values framework. John Wiley & Sons.
  6. Can, A. (2019). SPSS ile Bilimsel Araştırma Sürecinde Nicel Veri Analizi, Ankara: Pegem Akademi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

26 Haziran 2021

Gönderilme Tarihi

5 Şubat 2021

Kabul Tarihi

18 Haziran 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Yalım, F., & Mızrak, K. C. (2021). ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞMENİN BİR ÖNCÜLÜ OLARAK ÖRGÜT KÜLTÜRÜ: HAVACILIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, 11(2), 737-759. https://doi.org/10.30783/nevsosbilen.875115
AMA
1.Yalım F, Mızrak KC. ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞMENİN BİR ÖNCÜLÜ OLARAK ÖRGÜT KÜLTÜRÜ: HAVACILIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi. 2021;11(2):737-759. doi:10.30783/nevsosbilen.875115
Chicago
Yalım, Funda, ve Kağan Cenk Mızrak. 2021. “ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞMENİN BİR ÖNCÜLÜ OLARAK ÖRGÜT KÜLTÜRÜ: HAVACILIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA”. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi 11 (2): 737-59. https://doi.org/10.30783/nevsosbilen.875115.
EndNote
Yalım F, Mızrak KC (01 Haziran 2021) ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞMENİN BİR ÖNCÜLÜ OLARAK ÖRGÜT KÜLTÜRÜ: HAVACILIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi 11 2 737–759.
IEEE
[1]F. Yalım ve K. C. Mızrak, “ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞMENİN BİR ÖNCÜLÜ OLARAK ÖRGÜT KÜLTÜRÜ: HAVACILIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA”, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, c. 11, sy 2, ss. 737–759, Haz. 2021, doi: 10.30783/nevsosbilen.875115.
ISNAD
Yalım, Funda - Mızrak, Kağan Cenk. “ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞMENİN BİR ÖNCÜLÜ OLARAK ÖRGÜT KÜLTÜRÜ: HAVACILIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA”. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi 11/2 (01 Haziran 2021): 737-759. https://doi.org/10.30783/nevsosbilen.875115.
JAMA
1.Yalım F, Mızrak KC. ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞMENİN BİR ÖNCÜLÜ OLARAK ÖRGÜT KÜLTÜRÜ: HAVACILIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi. 2021;11:737–759.
MLA
Yalım, Funda, ve Kağan Cenk Mızrak. “ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞMENİN BİR ÖNCÜLÜ OLARAK ÖRGÜT KÜLTÜRÜ: HAVACILIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA”. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, c. 11, sy 2, Haziran 2021, ss. 737-59, doi:10.30783/nevsosbilen.875115.
Vancouver
1.Funda Yalım, Kağan Cenk Mızrak. ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞMENİN BİR ÖNCÜLÜ OLARAK ÖRGÜT KÜLTÜRÜ: HAVACILIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi. 01 Haziran 2021;11(2):737-59. doi:10.30783/nevsosbilen.875115

Cited By