BibTex RIS Kaynak Göster

OTEL İŞLETMELERİNDE YÖNETİM MUHASEBESİ UYGULAMALARINI TESPİT ETMEYE YÖNELİK ARAŞTIRMA: KAPADOKYA BÖLGESİ ÖRNEĞİ

Yıl 2012, Cilt: 2 Sayı: 1, 170 - 182, 22.04.2013

Öz

Turizm sektörünün en önemli parçasını oluşturan otel işletmelerinde, optimum kâr elde edebilmek ve müşterilere kaliteli hizmet sunup rakip işletmelere karşı rekabet üstünlüğü sağlanabilmesi için muhasebe bilgilerinin, özellikle de maliyet ve yönetim muhasebesi bilgilerinin otel işletmelerinde kullanılması gerekmektedir. Otel işletmelerinde maliyetlerin planlanması ve özellikle de planlanan maliyetlerin kontrol altında tutulabilmesi için etkili bir maliyet sistemi uygulanmalıdır. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı Kapadokya Bölgesinde faaliyet gösteren otel işletmelerine rekabet üstünlüğü sağlayacak önemli hususlardan birisi olan işletmelerin yönetim muhasebesi uygulama düzeyleri hakkında mevcut durum tespiti yaparak, önerilerde bulunmaktır. Elde edilen bulgulara göre otel işletmelerinde yönetici ya da muhasebe müdürü konumunda çalışan insan kaynağının gelişen ve değişen bilgiye göre kendilerini çok da fazla yenileyememiş olmadığı görülmektedir. Bir başka açıdan değerlendirildiğinde ise otel işletmelerinde çalışan insan kaynaklarının özellikle de muhasebe, yönetim muhasebesi gibi alanlarda işletmelere etkin bir yol haritası çizecek bilgi ve beceri düzeylerinin yeterli olmadığı kanaatidir.

Anahtar Kelimeler: Otel İşletmeleri, Maliyet Muhasebesi, Yönetim Muhasebesi.

Kaynakça

  • Atmaca, M., Yılmaz B. B. (2011), Konaklama İşletmelerinin Faaliyetlerinde Maliyet Kontrolünün Etkileri: Marmara Bölgesinde Faaliyet Gösteren Beş Yıldızlı Oteller Üzerine Bir Araştırma, Mali Çözüm Dergisi, Kasım-Aralık, 15–34.
  • Azaltun, M. (2007), İstanbul’daki Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma, 1. Ulusal Gastronomi Sempozyumu ve Sanatsal Etkinlikler, Antalya, 4–5 Mayıs, 94–108.
  • Dinçer, B., Dinçer C. (2005), Otel Yönetiminde Muhasebe Bilgi Sistemleri ve Pazarlama Kararları, Review of Social, Economic & Business Studies, Vol.5/6, 353-365.
  • Dönmez, A., Arıcı A., Angay Kutluk F. (2011), Antalya’daki Beş Yıldızlı Konaklama İşletmelerinde Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrolü ve Fiyatlama Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, Vol.3/1, 201–222.
  • Evans, N. (2005), Assessing The Balanced Scorecard As A Management Tool for Hotels, International Journal of Contemporary Hospitality Management, Vol.17, No.5, 376–390.
  • Güngör Tanç, Ş. (2012), Yeni Performans Ölçüm Yöntemleri (Faaliyete Dayalı Maliyetleme, Performans Karnesi ve Ekonomik Katma Değer) Entegrasyonu ve Örnek Bir Uygulama, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt.14, Sayı.2, 203–229.
  • Jaradat, M. M. F., Jawabreh O. A. A., Saleh M. M. A., Abu-Eker E. F. M. (2011), The Extent of Applying the Methods of Management Accounting in Planning, Controlling and Pricing in Aqaba Hotels, European Journal of Economics, Finance and Administrative Sciences, Issue 36, 127–132.
  • Jones, T. A. (2008), Changes in Hotel Industry Budgetary Practice, International Journal of Contemporary Hospitality Management, Vol. 20, No. 4, 428–444.
  • Karadağ, I., Kim W. G. (2006), Comparing Market Segment Profitability Analysis with Department Profitability, Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly, Vol.47, Number:2, 155–173.
  • Köroğlu, Ç., Biçici F., Sezer D. (2011), Otel İşletmelerinde Maliyet Kontrolünün Rekabet Üstünlüğüne Etkisi”, İşletme Araştırmaları Dergisi, 3/1, 33–48.
  • Makrigiannakis, G., Soteriades M. (2007), Management Accounting in the Hotel Business: The Case of the Greek Hotel Industry, International Journal of Hospitality & Tourism Administration, Vol.8(4), 47–76.
  • Pavlatos, O., Paggios I. (2007), Cost Accounting in Greek Hotel Enterprises: An Multidisciplinary Journal of Tourism, Vol.2, Number 2, 39–59. Tourismos: An International
  • Pavlatos, O., Paggios I. (2009a), Management Accounting Practices in The Greek Hospitality Industry, Managerial Auditing Journal, Vol.24 No.1, 81–98.
  • Pavlatos,Odysseas; Ioannis Paggios “A Survey of Factors Influencing The Cost System Design in Hotels”, International Journal of Hospitality Management 28 (2009a) pp.263–271.
  • Zounta,1 S., Bekiaris M. G. (2009), Cost-Based Management and Decision Making in Greek Luxury Hotels, An International Multidisciplinary Journal of Tourism, Vol.4, Num.3, 205–225.
  • Zubac, I. (2012), Financial Accountant Versus Managerial Accountant in the Hotel Business System, Turizam, Vol.16, Issue.1, 1–7.
  • http://www.nevsehirkulturturizm.gov.tr/belge/1-57266/bilgi-edinme.html, erişim:18.12.2012.
Yıl 2012, Cilt: 2 Sayı: 1, 170 - 182, 22.04.2013

Öz

Kaynakça

  • Atmaca, M., Yılmaz B. B. (2011), Konaklama İşletmelerinin Faaliyetlerinde Maliyet Kontrolünün Etkileri: Marmara Bölgesinde Faaliyet Gösteren Beş Yıldızlı Oteller Üzerine Bir Araştırma, Mali Çözüm Dergisi, Kasım-Aralık, 15–34.
  • Azaltun, M. (2007), İstanbul’daki Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma, 1. Ulusal Gastronomi Sempozyumu ve Sanatsal Etkinlikler, Antalya, 4–5 Mayıs, 94–108.
  • Dinçer, B., Dinçer C. (2005), Otel Yönetiminde Muhasebe Bilgi Sistemleri ve Pazarlama Kararları, Review of Social, Economic & Business Studies, Vol.5/6, 353-365.
  • Dönmez, A., Arıcı A., Angay Kutluk F. (2011), Antalya’daki Beş Yıldızlı Konaklama İşletmelerinde Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrolü ve Fiyatlama Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, Vol.3/1, 201–222.
  • Evans, N. (2005), Assessing The Balanced Scorecard As A Management Tool for Hotels, International Journal of Contemporary Hospitality Management, Vol.17, No.5, 376–390.
  • Güngör Tanç, Ş. (2012), Yeni Performans Ölçüm Yöntemleri (Faaliyete Dayalı Maliyetleme, Performans Karnesi ve Ekonomik Katma Değer) Entegrasyonu ve Örnek Bir Uygulama, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt.14, Sayı.2, 203–229.
  • Jaradat, M. M. F., Jawabreh O. A. A., Saleh M. M. A., Abu-Eker E. F. M. (2011), The Extent of Applying the Methods of Management Accounting in Planning, Controlling and Pricing in Aqaba Hotels, European Journal of Economics, Finance and Administrative Sciences, Issue 36, 127–132.
  • Jones, T. A. (2008), Changes in Hotel Industry Budgetary Practice, International Journal of Contemporary Hospitality Management, Vol. 20, No. 4, 428–444.
  • Karadağ, I., Kim W. G. (2006), Comparing Market Segment Profitability Analysis with Department Profitability, Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly, Vol.47, Number:2, 155–173.
  • Köroğlu, Ç., Biçici F., Sezer D. (2011), Otel İşletmelerinde Maliyet Kontrolünün Rekabet Üstünlüğüne Etkisi”, İşletme Araştırmaları Dergisi, 3/1, 33–48.
  • Makrigiannakis, G., Soteriades M. (2007), Management Accounting in the Hotel Business: The Case of the Greek Hotel Industry, International Journal of Hospitality & Tourism Administration, Vol.8(4), 47–76.
  • Pavlatos, O., Paggios I. (2007), Cost Accounting in Greek Hotel Enterprises: An Multidisciplinary Journal of Tourism, Vol.2, Number 2, 39–59. Tourismos: An International
  • Pavlatos, O., Paggios I. (2009a), Management Accounting Practices in The Greek Hospitality Industry, Managerial Auditing Journal, Vol.24 No.1, 81–98.
  • Pavlatos,Odysseas; Ioannis Paggios “A Survey of Factors Influencing The Cost System Design in Hotels”, International Journal of Hospitality Management 28 (2009a) pp.263–271.
  • Zounta,1 S., Bekiaris M. G. (2009), Cost-Based Management and Decision Making in Greek Luxury Hotels, An International Multidisciplinary Journal of Tourism, Vol.4, Num.3, 205–225.
  • Zubac, I. (2012), Financial Accountant Versus Managerial Accountant in the Hotel Business System, Turizam, Vol.16, Issue.1, 1–7.
  • http://www.nevsehirkulturturizm.gov.tr/belge/1-57266/bilgi-edinme.html, erişim:18.12.2012.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm İŞLETME
Yazarlar

Şükran Güngör Tanç

Yayımlanma Tarihi 22 Nisan 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Güngör Tanç, Ş. (2013). OTEL İŞLETMELERİNDE YÖNETİM MUHASEBESİ UYGULAMALARINI TESPİT ETMEYE YÖNELİK ARAŞTIRMA: KAPADOKYA BÖLGESİ ÖRNEĞİ. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, 2(1), 170-182.