BibTex RIS Kaynak Göster

Nevşehir’in Avanos İlçesi, Uçhisar ve Göreme Beldelerinde Evlilik Merasimleri

Yıl 2013, Cilt: 2 Sayı: 2, 17 - 37, 25.02.2014

Öz

Toplumların devamı ve sürekliliği açısından aile, önemli bir kavramdır.  Ailenin kurulması toplumumuzda evlilikle gerçekleşmektedir. Evlilik, insan hayatının önemli dönüm noktalarından olup yeni kurulan bir yuva ile toplumda bir ailenin daha temeli atılmış olur. İnsanoğlu evlenerek toplumda yeni bir statü kazanır ve bundan sonra kendi sorumluluklarını yüklenir.

Nevşehir’deki evlilik törenleri kız beğenme veya kız arama geleneği ile başlayıp kız arkasından gitme ile son bulur. Bu süreçte, görücülük, nişan, pazarlık bozma, kız başı yıkama, kına, bayrak asma, esvap giydirme, gelin alma vb. uygulamalar gerçekleştirilir.

Günümüzde, bilişim teknolojilerinin baş döndüren hızı sonucunda dünyanın en ücra köşesindeki bir yenilik, bir gelişme dünyanın öbür köşesinde duyulur olmuş ve kültür taşıyıcılığı görevini artık sinema, medya, müzik gibi görsel ve işitsel malzemeye dayalı unsurlar üstlenmiştir. Hal böyle olunca, eski gelenek ve göreneklerin uygulanmasında sıkıntı yaşanmaktadır. Gelenek ve göreneklerin unutulması, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Nevşehir’de de yaşanmakta olup eski düğünlere ait bir takım uygulamalar kaybolmaya yüz tutmuştur.

Makalede, önce Nevşehir merkezdeki düğün gelenekleri tarandıktan sonra Avanos ve Avanos’a bağlı bazı köylerdeki, Uçhisar ve Göreme’deki düğünler araştırılmış ve bu beldelerdeki evlilikle ilgili gelenekler hakkında kronolojik olarak bilgi verilmiştir.

Anahtar kelimeler: düğünler, Nevşehir, Avanos, Uçhisar, Göreme, gelenek ve görenekler.



[1] Bu makale, Nevşehir Üniversitesi, 2010/24 numaralı ve Nevşehir’in Avanos,  Uçhisar, Göreme Yöresindeki Evlilikle İlgili Gelenek ve Göreneklerle Azerbaycan’ın Aksu, Şamahı, İsmayıllı Bölgelerindeki Evlilikle İlgili Gelenek ve Görenekler Arasındaki Benzer ve Farklı Yönler başlıklı Bilimsel Araştırma Projesi verilerinden hareketle yazılmıştır.

Yıl 2013, Cilt: 2 Sayı: 2, 17 - 37, 25.02.2014

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI
Yazarlar

Parvana Bayram

Yayımlanma Tarihi 25 Şubat 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bayram, P. (2014). Nevşehir’in Avanos İlçesi, Uçhisar ve Göreme Beldelerinde Evlilik Merasimleri. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, 2(2), 17-37.