It is only possible for food and beverage business companies in an intensely competitive environment to survive and continue their activities for many years with qualified personnel. For this reason, the perspectives of the students who study in this field with regard to the sector are extremely important. In this study, the perceptions of the students of the Department of Gastronomy and Culinary Arts towards the sector have been examined. Field research was carried out in this direction. Surveys were used to obtain the data and a complete census was carried out, as it was assumed that all students in the population could be reached. As a result of the research, it was determined that the general perceptions of the students towards the sector were positive. It was concluded that, in general students’ perception of promotion opportunities and person-sector compatibility in the field of gastronomy were positive. On the other hand, it has been determined that students’ perspectives on the nature of work and the physical working conditions in the field of gastronomy are negative. It was also concluded that there were differences in students' perceptions of the sector according to their demographic characteristics. The fact that the current study was conducted only on students of the Department of Gastronomy and Culinary Arts in Istanbul and determined their perceptions of the sector reveals the importance and originality of the study.
Yoğun rekabet ortamında faaliyet gösteren yiyecek içecek işletmelerinin ayakta kalabilmeleri ve uzun yıllar faaliyetlerini sürdürebilmeleri ancak nitelikli personel ile mümkün olabilmektedir. Bu nedenle bu alanda eğitim alan öğrencilerin sektöre yönelik bakış açıları son derece önemlidir. Bu çalışmada Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin sektöre yönelik algıları incelenmiştir. Bu doğrultuda bir alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Verilerin elde edilmesinde anketlerden yararlanılmış ve evrende yer alan öğrencilerin tamamına ulaşılacağı düşünüldüğünden tam sayım yapılmıştır. Araştırma neticesinde öğrencilerin sektöre yönelik genel algılarının olumlu olduğu tespit edilmiştir. Genel olarak öğrencilerin gastronomi alanında terfi olanakları ve kişi-sektör uyumuna ilişkin algılarının olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna karşın öğrencilerin gastronomi alanında işin doğası ve fiziksel çalışma koşullarına bakış açılarının olumsuz olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin demografik özelliklerine göre sektöre yönelik algılarında farklılıklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Staj yapan ve sektör deneyimi olan öğrencilerin yiyecek içecek sektörüne yönelik genel algılarının staj yapmayan ve sektör deneyimi olmayan öğrencilere göre daha olumsuz yönde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gastronomi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 24 Eylül 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Eylül 2024 |
Gönderilme Tarihi | 11 Nisan 2024 |
Kabul Tarihi | 23 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 14 Sayı: 3 |