İmalat sanayinde talaşlı şekil verme tekniği önemli bir yer tutmaktadır. Plastik şekil verme, döküm ve birleştirme teknikleri gibi geleneksel şekillendirme tekniklerinden farklı olarak, talaşlı şekil vermede iyi bir yüzey kalitesi elde etmek kritiktir. Yüzey kalitesinin yanı sıra düşük maliyetler ile işleme gereksinimi nedeniyle güç tüketimi, işleme maliyetlerinde önemli bir kalem olarak karşımıza çıkmaktadır. Hem yüzey kalitesi hem de güç tüketimi talaşlı işleme esnasında birçok parametreden etkilenebilir. Bu doğrultuda ideal parametre ve seviyelerde talaşlı imalat yapabilmek önemlidir. Çalışmada, birçok uygulama alanına sahip AISI -304 paslanmaz çeliğin soğutma sıvısı kullanıldığı şartlar altında tornalanması esnasında ilerleme miktarı (F), kesme hızı (Vc) ve paso miktarının (d) yüzey pürüzlülüğü ve güç tüketimi açısından farklı seviyelerdeki etkisi istatistiksel analizler kullanılarak incelenmiştir. Aynı zamanda matematiksel modeller oluşturularak deneysel veriler ile sonuçlar kıyaslanmıştır. Yürütülen deneysel ve istastiksel yaklaşımlar bize ilerleme miktarının yüzey kalitesi açısından çok etkili olduğunu ve güç tüketimi açısından ise her üç parametrenin de önemli olduğunu göstermiştir.
AISI 304 paslanmaz çelik Optimizasyon Tornalama AISI 304 paslanmaz çelik İstastiksel yaklaşım
Machining technique has an important place in the manufacturing industry. Unlike traditional forming techniques such as plastic forming, casting and welding techniques, it is critical to achieve relatively better surface quality in machining. In addition to surface quality, power consumption is an important concern in processing costs due to the need for processing with low costs. Both surface quality and power consumption can be affected by many parameters during machining. In this direction, it is important to be able to produce machining at ideal parameters and levels. In this study, the effects of feed rate (F), cutting speed (Vc) and depth of cut (d) at different levels during turning of AISI -304 stainless steel, which has many application areas, under the conditions of using coolant, were investigated using statistical analyzes. At the same time, mathematical models were created and results were compared with experimental data. Experimental and statistical approaches have shown us that the feed rate is very effective in terms of surface quality while all three parameters are important in terms of power consumption.
Optimization Turning AISI 304 stainless steel Statistical approach
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Makine Mühendisliği |
Bölüm | Makine Mühendisliği |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2022 |
Gönderilme Tarihi | 7 Ocak 2022 |
Kabul Tarihi | 2 Şubat 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |