Pistachio is a product with high commercial value and Turkey has a serious production and export potential in this field. The harvesting and sorting of these products is as important process as their cultivation. Classification of pistachios according to their outer shell color after harvest is one of the important processes that must be done before presenting the pistachio to market. In this study, deep learning techniques were used to sort the pistachios according to their outer color. The data set required for the extract process was obtained using an industrial experimental setup. The AlexNet structure was trained and tested with these data sets. The network structure was trained and tested for two different percentages (70%, 15%, 15% and 60%, 20%, 20%) and three different data numbers to investigate the effect of training, validation and test data in different percentages and numbers on test accuracy. The highest test accuracy was calculated as 98.44% by using of 60%, 20%, 20% percentages and 580x2, 193x2 and 193x2 data for training, validation and testing, respectively. Classification process has been performed with deep learning techniques with high accuracy. Network structures trained with the developed industrial data set are at a level to obtain high accuracy in industrial sorting machines.
Antep fıstığı, ticari değeri yüksek bir ürün olup; Türkiye bu alanda ciddi bir üretim ve ihracat potansiyeline sahiptir. Bu ürünlerin yetiştirilmesi kadar toplanması ve ayıklanması da bir o kadar önemli bir işlemdir. Antep fıstıklarının toplandıktan sonra dış kabuk renklerine göre sınıflandırılması fıstığın pazarlanmasından önce yapılması gereken önemli işlemlerden bir tanesidir. Bu çalışmada Antep fıstığının dış rengine göre ayıklanması için derin öğrenme teknikleri kullanılmıştır. Ayıkla işlemi için gerekli olan veri seti endüstriyel bir deney düzeneği kullanarak elde edilmiştir. AlexNet yapısı, elde edilen bu veri setleri ile eğitilip test edilmiştir. Yine farklı yüzdelerdeki ve sayılardaki eğitim, doğrulama ve test verilerinin test doğruluğuna etkisini araştırmak için iki farklı yüzde (%70,%15,%15 ve %60,%20,%20) ve üç farklı sayıda veri seti için ağ yapısı eğitilmiş ve test edilmiştir. En yüksek test doğruluğu %60,%20,%20 oranlarına ait eğitim, doğrulama ve test için sırasıyla 580x2, 193x2 ve 193x2 adet verinin kullanılması ile %98.44 olarak hesaplanmıştır. Ayıklama işlemi derin öğrenme teknikleri ile yüksek doğruluklarda gerçekleştirilmiş olup; geliştirilen endüstriyel veri seti ile eğitilmiş ağ yapıları endüstriyel ayıklama makinelerinde yüksek doğrulukta çalışabilecek seviyededir.
Görüntü İşleme Derin Öğrenme Antep Fıstığı Ayıklama Sistemleri
Veri setlerinin oluşturulması için Antep fıstıklarının toplanması ve ulaştırılmasında emeği geçen Haleplioğlu Şirketi ve Hacıbekirlioğlu şirketi (sayın Mehmet Bostancı) ve nazik destekleri için Gaziantep İl Müdürlüğü'nden Sedat Gökoğlu'na (Ziraat Mühendisi) ve Dr.Öğr.Üyesi Tefide Kızıldeniz'e teşekkür ederim.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bilgisayar Yazılımı, Elektrik Mühendisliği |
Bölüm | Bilgisayar Mühendisliği |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Temmuz 2022 |
Gönderilme Tarihi | 28 Ocak 2022 |
Kabul Tarihi | 4 Nisan 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |