Kalsit, özellikle mikronize formda birçok sanayi dalında (plastik, boya, kâğıt vs.) ve oldukça yüksek
miktarlarda kullanım alanı bulan ucuz bir dolgu maddesidir. Tane boyutu ufaltma işlemlerinde en önemli
girdilerden birisi enerji olup, işletmelerin enerji maliyetleri kayacın fiziksel ve mekanik özellikleri ile doğrudan
ilişkilidir. Bu çalışmada Gümüşler-Niğde yöresindeki kalsitin fiziko-mekanik özellikleri araştırılmıştır. Kalsitin
fiziksel özelliklerinden, birim hacim ağırlık, su emme oranı ve porozite değerleri belirlenmiştir. Mekanik
özelliklerden, Schmidt yüzey sertliği, Ultrasonik P dalga hızı, tek eksenli basınç dayanımı, Brezilyan çekme
dayanımı ve elastisite modülü belirlenmiştir. Yapılan deneylerde birim hacim ağırlık 2,69 g/cm3
, Schmidt yüzey
sertliği 46,10, basma dayanımı ise 76,01 MPa bulunmuştur. Kaya sınıflama sistemlerine göre, orta dirençli kayaç
sınıfına girmektedir.
Calcite, especially micronized form, has been used in many industry branches (plastics, paint, paper, etc.) in
large quantities as a cheap filler material. One of the most important input in the process of particle size
reduction is the energy and the energy consumption of a plant is directly related to the physical and mechanical
properties of rock. In this study, physico-mechanical properties of calcites from Gümüşler-Nigde region were
investigated. Physical properties of calcite such as unit volume weight, water absorption ratio, porosity values
were determined. Mechanical properties such as Schmidt rebound hammer, ultrasonic P wave velocity, uniaxial
compressive strength, Brazilian tensile strength and elasticity modulus were determined. The unit volume
weight, Schmidt rebound hammer value and uniaxial compressive strength value were found to be 2.69 g/cm3
,
46.10 MPa and 76.01 MPa, respectively. According to the rock classification system, the calcite was classified as
middle strength class rock.
Bölüm | Maden Mühendisliği |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ocak 2017 |
Gönderilme Tarihi | 18 Mayıs 2016 |
Kabul Tarihi | 2 Eylül 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |