BAZALT/Ni, W/Ni, VE B/Ni FONKSİYONEL DERECELENDİRİLMİŞ KOMPOZİT PLÂKALARIN DİNAMİK BASINÇ YÜKÜ ALTINDAKİ DAVRANIŞLARININ ANALİZİ
Öz
Fonksiyonel Derecelendirilmiş Malzemeler (FDM) diğer ileri kompozit malzemelere göre günümüzde daha önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmada, yüksek sıcaklık ve basınç uygulamalarında kullanılan bazalt, tungsten (W) ve bor (B) malzemeleri ile nikel (Ni) kullanılarak oluşturulan fonksiyonel derecelendirilmiş plâkaların ani basınç yükleri altındaki lineer olmayan dinamik davranışları modellenmiş ve detaylı analizleri yapılmıştır. Fonksiyonel derecelendirilmiş malzemelerin modellenmesi için Homojen Katmanlı Model (HKM) ve Sürekli Model (SM) yaklaşımları kullanılmıştır. Ani basınç yükü olarak ise Üstel Basınç Yükü Modeli uygulanmıştır. Yapılan detaylı analizler sonucunda W/Ni kompozit plâkaların daha düşük değerde genlik ve titreşim frekansı davranışı gösterdiği, bunun yanında farklı modelleme yöntemleri ve n parametresinin farklı değerlerinin de fonksiyonel derecelendirilmiş kompozit plâkaların dinamik davranışında etkili olduğu olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- [1] MAHAMOOD, R. M., MEMBER, E. T. A., SHUKLA, M., and PITYANA, S., “Functionally Graded Material : An Overview”, Proceedings of the World Congress on Engineering 2012, vol. III, 2–6, 2012.
- [2] WOO, J., & MEGUID, S. A., “Nonlinear analysis of functionally graded plates and shallow shells”, International Journal of Solids and Structures, 38 (42-43), 7409–7421, 2001.
- [3] TILBROOK, M. T., MOON, R. J., & HOFFMAN, M., “Finite element simulations of crack propagation in functionally graded materials under flexural loading. Engineering”, Fracture Mechanics, vol. 72(16), 2444–2467, 2005.
- [4] CHANG, H.-H., & TARN, J.-Q., “A state space approach for exact analysis of composite laminates and functionally graded materials”. International Journal of Solids and Structures, vol. 44(5), 1409–1422, 2007.
- [5] RUBIO, W. M., PAULINO, G. H., & SILVA, E. C. N., “Analysis, manufacture and characterization of Ni/Cu functionally graded structures”, Materials & Design, vol. 41, 255–265, 2012.
- [6] ÖKTEM, A. S., “Fonksiyonel Derecelendirilmiş İleri Kompozit Plakların Statik Analizi”, Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. Cilt 29, No 1, 111-119, 2014.
- [7] ULUKÖY A., “Fonksiyonel Derecelendirilmiş Malzemenin Lineer Burkulma Analizi”, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, Özel Sayı 16, 122‐127, 2016.
- [8] YILDIRIM B., “Fonksiyonel Derecelendirilmiş Malzemeden Yapılmış Kenar Çatlaklı Bir Tabakada Isıl Şok Kırılmasının Sonlu Elemanlar Metodu İle İncelenmesi”, Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der., Cilt 19, No 3, 235-245, 2004.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Makine Mühendisliği
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
28 Ocak 2019
Gönderilme Tarihi
13 Ağustos 2018
Kabul Tarihi
2 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1