ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN ÇEVRESEL DUYARLILIKLARI: ESKİŞEHİR’DE BİR UYGULAMA
Öz
Çevre ile ilgili sorunların çözümü için en etkili yol, çevreye duyarlı, çevre koruma konusunda olumlu tutum ve davranışlara sahip bireyler yetiştirmektir. Eğitim temel olarak ailede başlasa da çevre sorunlarının çözülmesinde ve önlenmesinde okullarda verilen ilk ve orta dereceli eğitimin önemi tartışılamazdır. Bu nedenle, bu çalışmada ortaöğretim öğrencilerinin oluşturduğu bir örneklem yardımıyla, okullarda çevre ile ilgili verilen eğitimlerin önemi vurgulanmak istenmiştir. Bunun için, ortaöğretim öğrencilerine “ekolojik (organik) ürünler” ile ilgili bir seminer verilerek seminerden önceki ve sonraki ekolojik ürünlerle ilgili tutum ve davranışları anket yardımıyla incelenmiştir. Burada ilk amaç, verilen eğitimin (seminerin) öğrencilerin çevreyle ilgili tutum ve davranışlarında bir değişim meydana getirdiğini göstermek ve bu değişimi araştırmaktır. İkinci amaç ise, Çevresel Bilgisizlik, Çevresel Duyarlılık, Çevresel Tutum, Çevresel Davranış, Ekolojik Ürün Satın Alma Davranışı olarak isimlendirilen gizil değişkenler arasındaki ilişkiyi betimlemek için bir yapısal eşitlik modeli (YEM) önermek ve modelin uyumunu test etmektir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ataseven, Y., Güneş, E. (2008). Türkiye’de İşlenmiş Organik Tarım Ürünleri Üretimi ve Ticaretindeki Gelişmeler. U. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2), 25-33.
- Chınnıcı, G., D’amıco, M., ve Pecorino B. (2002). A multivariate statistical analysis on the consumers of organic products. British Food Journal, 104(3), 187-199.
- Delınd, Db. ve, Human, O. (2000). Transforming Organic Agriculture İnto İndustrial Organic Products: Reconsidering Nationalorganic Standards. Human Organization, 59(2), 198-208.
- Demiryürek, K. (2011). Organik Tarım Kavramı ve Organik Tarımın Dünya ve Türkiye’deki Durumu. GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(1), 27-36.
- Dıetz, T., Stern, P., ve Guagnano, G. (1998). Social Structural And Social Psychological Bases Of Environmental Concern. Environment and Behaviour, 30, 450-471.
- Fraj, E., ve Martınez, E. (2007). Ecological Consumer Behaviour: An Emprical Analysis. International Journal of Consumer Studies, 31, 26-33.”
- George, D. L., ve Southwell, P. L. (1986). Opinion On The Diablo Canyon Nuclearpo Werplant: The Effects Of Situation And Socialization. Social Science Quarterly, 67, 722-735.
- Kaıser, F. G., ve Shımoda, T. A. (1999). Responsibility As A Predictor Of Ecological Behaviour. Journal of Environmental Psychology, 19, 243-253.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İstatistik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Erkan Arı
*
0000-0001-6012-0619
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2019
Gönderilme Tarihi
20 Mayıs 2019
Kabul Tarihi
20 Haziran 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 1