ÖZ
SUMMARY
THE PREVALENCE OF IRRITABLE BOWEL SYNDROME IN PATIENTS WITH ANKYLOSING SPONDYLITIS
Objective:
Irritable bowel syndrome (IBS) is a functional bowel disease, characterized by altered bowel habits and chronic abdominal pain. IBS has an increased association with inflammatory pathologies such as rheumatoid arthritis (RA), but the role of inflammation in the pathophysiology of IBS hasn’t been clarified yet. Ankylosing spondylitis (AS) is a chronic inflammatory disease of the axial skeleton. The aim of our study is to determine the frequency of IBS in AS, and to reveal its relationship with other factors, primarily with disease activity.
Material and Method:
145 patients with AS in the rheumatology clinic of Namık Kemal University were included. Along with demographic, clinical and laboratory data of the patients, disease activity and biologic drug use were recorded. The diagnosis and type of IBS were examined according to ROME III criteria.
Results:
The prevalence of IBS in patients with AS was 31.7%. Frequency of IBS was significantly higher in higher disease activity group (BASDAI>4) and in patients treated with biological agents (p values <0.001, 0.010, respectively). IBS was significantly higher in female patients by gender and young patients (<50) by age (p: 0.012 and p: 0.01 respectively).
Conclusion:
IBS, when compared to the normal population, was found to be higher (%31,7) in patients with AS. The relationship between AS disease activity score and IBS suggests the effect of inflammation in pathogenesis.
As a result, in patients with AS, especially with high disease activity, gastroenterological complaints should be questioned; and IBS as frequent comorbidity, shouldn’t be ignored in the follow-up.
ÖZET
ANKİLOZAN SPONDİLİT HASTALARINDA İRRİTABL BARSAK SENDROMU SIKLIĞI
Amaç:
İrritabl barsak sendromu (İBS), barsak alışkanlıklarında değişim ve kronik karın ağrısı ile karakterize bağırsağın fonksiyonel bir hastalığıdır. İBS’ nin Romatoid artrit (RA) gibi inflamatuar patolojilerle artmış birlikteliğine rağmen, patofizyolojisinde inflamasyonun rolü netleştirilebilmiş değildir. Ankilozan Spondilit (AS) başlıca aksiyel iskelet sistemini tutan, kronik inflamatuvar bir hastalıkdır. Çalışmamızın amacı AS’ de İBS sıklığını tespit etmek ve bunun başta hastalık aktivitesi olmak üzere diğer faktörlerle ilişkisini ortaya koymaktır.
Materyal ve Metod:
Çalışmaya Namık Kemal Üniversitesi romatoloji kliniğindeki 145 AS tanılı hasta dahil edildi. Hastaların demografik, klinik ve laboratuvar verileri ile birlikte hastalık aktivitesi ve biyolojik ilaç kullanımı kaydedildi. ROMA III kriterlerine göre İBS tanısı ve tipi incelendi.
Bulgular:
AS hastalarındaki İBS sıklığı %31.7 idi. İBS sıklığı hastalık aktivitesi yüksek olan (BASDAI>4) ve biyolojik ajan tedavisi alanlarda anlamlı şekilde yüksekti (p<0.001 ve p: 0.01 sırasıyla). Cinsiyetler arasında İBS kadın hastalarda, yaşa göre ise genç hastalarda (<50 yaş) anlamlı şekilde yüksekti (p: 0.012 ve p<0.01 sırasıyla).
Sonuç:
İBS; AS hastalarında normal popülasyona kıyasla daha yüksek (%31.7) tespit edildi. AS hastalık aktivite skoru ile İBS arasındaki ilişki patogenezde inflamasyonun etkisini düşündürdü. Sonuç olarak özellikle hastalık aktivitesi yüksek olan AS hastalarında gastroenterolojik şikayetler sorgulanmalı, sık bir komorbidite olan İBS takip sürecinde göz ardı edilmemelidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Ağustos 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |