Araştırma Makalesi

Modern dönem Özbek edebiyatında Hurşid Dostmuhammad’in hikâyeciliği

Sayı: 16 31 Aralık 2025
PDF İndir
EN TR

Modern dönem Özbek edebiyatında Hurşid Dostmuhammad’in hikâyeciliği

Öz

Özbekistan’ın bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte hayatın tüm alanları değişim yaşar. Baskı ve sınırlama altında yaşayan toplum hayata yeni bir göz ile özgür şekilde bakmaya başlar. Onların dış dünyayı ve kendi benliğini anlama şekli, düşünceleri değişme ve gelişme gösterir. İnsanı ve toplumu yansıtan edebiyat da bu süreçte değişim ve gelişim aşamasına girer. Yazarlar, Sovyet döneminde sosyalist realizm esası çerçevesinde eser vermek zorundaydı. Bağımsızlık sonrası özgür bir ortamda, belli sınırlar olmadan eser vermeye başlarlar. Bu durum edebiyata yeni konu, yeni kahraman, yeni üslup, yeni akımlar kazandırır. Dönem edebiyatının önemli temsilcilerinden Hurşid Dostmuhammad; yazar, gazeteci, âlim, tercüman kimliğiyle çok yönlü bir isimdir. İçerisinde yetiştiği edebî çevre, ulusal edebiyatın ve dünya edebiyatının önde gelen edebiyat ve felsefe temsilcilerini iyi bilmesi onun edebî kimliğinin oluşmasında önemli rol oynar. Yazar, hikâyelerinde yeniliğin ve farklılığın peşindedir. Bu nedenle de sürekli okur, araştırır, yeni edebî keşiflerin peşine düşer. Şaşırtıcı karaktere, ilginç olay örgüsüne, farklı üslup çeşitlerine sahip hikâyeler ortaya çıkarır. İnsana ve hayata felsefi gözle bakar, onların görünen yüzünün ardındaki görünmeyen katmanlarını göstermek ister. Bunu yaparken sembollerden yararlanır. Semboller yazarın hikâyelerinin farklı yorumlanabilmesine böylece çok katmanlı bir hâl almasına sebep olur. Makalede yazarın hikâyeciliği ile hikâyelerinde yer alan konu (Qazo bolgan namoz, To‘xtaboyning bo‘yliklari), tema (Alam, Kiova quyoshi, İffat), karakter (Jim o‘tirgan odam, Nusxakashning merosxo‘ri), olay örgüsü (Otamning oshnasi), eser ve kahramanların isimlendirilmesi (Jajman, Qichqiriq, Ma osh!) hususunda dikkat çekici özelliklere yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Bu makale, TÜBİTAK 2214-A Doktora Sırası Araştırma Burs Programı kapsamında gidilen Fergana Devlet Üniversitesinde yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen verilerden yararlanılarak yazılmıştır.

Kaynakça

  1. Babaqulov, Y. (2021). Adabiy asarda psixologik obraz tasviri. O‘zbek Tili va Adabiyoti, 6, 82-86.
  2. Dilmurodova, N. A. (2020). Xurshid Do‘stmuhammad nasrida so‘zning badiiy-estetik vazifasi. Toshkent: Iqtisod-Moliya.
  3. Do‘stmuhammad, X. (2021). Hikoya. Toskent: Yangi Asr Avlodi.
  4. Eshniyazova, A. (2021). İjodkor badiiy-estetik konsepsiyasida adabiy ta‘sir masalasi. Til va Adabiyot Ta‘limi, 6, 34-35.
  5. Taciyev, A. (2011). Hurşid Dostmuhammad’in hikâyelerinde psikolojik tasvir özellikleri. Gazi Türkiyat, 9, 244-255.
  6. Imomova, G. (2005). Hikoyada badiiy sintez va ramziy tasvir. Sharq Yulduzi, 2(3), 185-187.
  7. Ismailova, G. (2020). Xurshid Do‘stmuhammadning “Donishmand Sizif” romanida ramz va psixologik tasvir. Til va Adabiyot Ta’limi, 2, 28-29.
  8. Jalilova, Z. (2022). Xurshid Do‘stmuhammad qisaalarida obrazlarning psixologik olami. Til va Adabiyot Ta‘limi, 6, 45-46.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Edebiyat Sosyolojisi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2025

Gönderilme Tarihi

28 Ekim 2025

Kabul Tarihi

16 Aralık 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Sayı: 16

Kaynak Göster

APA
Demir Gürdün, E. E. (2025). Modern dönem Özbek edebiyatında Hurşid Dostmuhammad’in hikâyeciliği. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi, 16, 27-37. https://izlik.org/JA42BE96ES
AMA
1.Demir Gürdün EE. Modern dönem Özbek edebiyatında Hurşid Dostmuhammad’in hikâyeciliği. Nosyon. 2025;(16):27-37. https://izlik.org/JA42BE96ES
Chicago
Demir Gürdün, Elif Ezgi. 2025. “Modern dönem Özbek edebiyatında Hurşid Dostmuhammad’in hikâyeciliği”. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi, sy 16: 27-37. https://izlik.org/JA42BE96ES.
EndNote
Demir Gürdün EE (01 Aralık 2025) Modern dönem Özbek edebiyatında Hurşid Dostmuhammad’in hikâyeciliği. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi 16 27–37.
IEEE
[1]E. E. Demir Gürdün, “Modern dönem Özbek edebiyatında Hurşid Dostmuhammad’in hikâyeciliği”, Nosyon, sy 16, ss. 27–37, Ara. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42BE96ES
ISNAD
Demir Gürdün, Elif Ezgi. “Modern dönem Özbek edebiyatında Hurşid Dostmuhammad’in hikâyeciliği”. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi. 16 (01 Aralık 2025): 27-37. https://izlik.org/JA42BE96ES.
JAMA
1.Demir Gürdün EE. Modern dönem Özbek edebiyatında Hurşid Dostmuhammad’in hikâyeciliği. Nosyon. 2025;:27–37.
MLA
Demir Gürdün, Elif Ezgi. “Modern dönem Özbek edebiyatında Hurşid Dostmuhammad’in hikâyeciliği”. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi, sy 16, Aralık 2025, ss. 27-37, https://izlik.org/JA42BE96ES.
Vancouver
1.Elif Ezgi Demir Gürdün. Modern dönem Özbek edebiyatında Hurşid Dostmuhammad’in hikâyeciliği. Nosyon [Internet]. 01 Aralık 2025;(16):27-3. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42BE96ES

19848   19580  19581 2070320899259912602531874