The Latin American region, which has a common history, cultural and linguistic similarity, and common socio-economic problems, could not become a political union like its northern neighbor after independence. However, it is known that the idea of unity exists in the ideal of independence leaders. There are reasons why it is not as a whole today, and even if it was fragmented while it was a whole in the past, based on a number of different features in the pre-Columbian and colonial period. Most of the studies on the unity of Latin America in the literature are aimed at evaluating the regional integration movements and comparing them with the European Union (EU) process in general. As a result of the comparison, organizational weakness and lack of institutionalization and coordination are emphasized among the reasons for the failure of initiatives in Latin America. When an integration movement in the region fails, it is observed that a new structure is tried to be created instead of seriously analyzing the reasons for its problems or failure and making the necessary reforms. In addition, the reluctance of governments to enter the domain of a higher authority is evident. The aim of this study is to reveal different understandings and tendencies and to evaluate the current situation by chasing the historical trace of the idea of political unity in Latin America based on the literature. For this, first of all, the concepts of unity and integration and how integration models are defined within the framework of the discipline of international relations are stated, briefly the basic dynamics of European integration and integration movements in other parts of the world. The historical development of the idea of unity in Latin America has been examined and it has been tried to reveal what this idea means in today's political plane. In the study, the neo functional approach, which argues that the foundations of political unity take place in a movement that will start in the economic field under the leadership of political elites, and the social constructivist approach, which includes the common past and socio-cultural features that facilitate the creation of a common identity for unity in Latin America, will be used in the analysis.
Latin America Political Union Regional Integration Neo-functionalism Social Constructivism
Ortak bir geçmişe, kültür ve dil benzerliğine ve ortak sosyoekonomik sorunlara sahip Latin Amerika bölgesi, bağımsızlık sonrasında kuzeydeki komşusu gibi siyasi bir birlik haline gelememiştir. Hâlbuki bağımsızlık önderlerinin idealinde birlik fikrinin var olduğu bilinmektedir. Bugün bir bütün halinde olmamasının ve hatta geçmişte bir bütün iken parçalanmış olmasının Kolomb öncesine ve sömürge dönemindeki birtakım farklı özelliklere dayanan sebepleri bulunmaktadır. Literatürde Latin Amerika’nın birliği konusu ile ilgili çalışmaların çoğunluğu bölgesel bütünleşme hareketlerini değerlendirmeye ve genel itibariyle Avrupa Birliği (AB) süreci ile karşılaştırmaya yöneliktir. Karşılaştırma sonucunda Latin Amerika’daki girişimlerin başarısızlığının nedenleri arasında örgütsel zayıflık ile kurumsallaşma ve koordinasyon eksikliği vurgulanmaktadır. Bölgede bir bütünleşme hareketi başarısız olunca, sorunlarının veya başarısızlığının nedenlerini ciddi bir şekilde analiz etmek ve gerekli reformları yapmak yerine yeni bir yapının yaratılmaya çalışıldığı gözlenmektedir. Ayrıca hükümetlerin bir üst otoritenin egemenlik sahasına girme isteksizliği belirgindir. Bu çalışmanın amacı Latin Amerika’daki siyasi birlik düşüncesinin tarihsel izini literatüre dayalı olarak sürerek farklı anlayış ve eğilimleri ortaya koymak ve mevcut durumu değerlendirmektir. Bunun için öncelikle birlik ve bütünleşme kavramları ve uluslararası ilişkiler disiplini çerçevesinde bütünleşme modellerinin nasıl tanımlandığı belirtilmiş, kısaca Avrupa bütünleşmesi ve dünyanın diğer bölgelerindeki bütünleşme hareketlerinin temel dinamiklerinden bahsedilmiştir. Latin Amerika’da birlik düşüncesinin tarihsel gelişimi incelenmiş ve bu düşüncenin günümüz siyasi düzleminde ne ifade ettiği ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışmada siyasi birliğin temellerinin siyasi elitlerin öncülüğünde ekonomik alanda başlayacak bir harekette yer aldığını savunan neofonksiyonel yaklaşım ile Latin Amerika’da birlik için ortak kimlik yaratmada kolaylık sağlayan ortak geçmiş ve sosyokültürel özelliklerini analize dahil eden sosyal inşacı yaklaşımdan yararlanılacaktır.
Latin Amerika Siyasi Birlik Bölgesel Bütünleşme MERCOSUR UNASUR. Latin America Political Union Regional Integration Neo-functionalism Social Constructivism
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Siyaset Bilimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 4 Sayı: 2 |