Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

REFUGEES/MIGRANTS IN TURKISH LABOR MARKET: AN EVALUATION OF INVISIBLE LABOR AND VISIBLE POLITICS

Yıl 2019, Cilt: 41 Sayı: 1, 26 - 51, 31.12.2019

Öz

In this article, based on the assumption that structural reasons have to be seen behind global mobility, the question of how refugees/migrants, who entered Turkey in the last decade, are integrated in the society, is investigated. Although the discussion on this issue has legal, political and a variety of other dimensions; in terms of social sciences, the main point of this article is beyond humanitarian relief discussions, it is an assessment that considers the concepts of migration and labor jointly and considers the integration of refugees/immigrants into the labor market as crucial for the integration in the society. This study aimed to investigate the integration of refugees in the formal and informal labor markets in Turkey. For this purpose, a “qualitative media analysis” was conducted on news that were identified using selected keywords and were published between January 2010 and March 2018 in three printed newspapers: BirGün, Hürriyet and Yeni Şafak. In this context; a broad range of topics such as the labor market and refugee/immigrant relationship, the assessment of labor market, temporariness and rights, the status of refugees/immigrants in the formal and informal sectors and the visibility of their work and presence of certain refugee/migrant groups in the news offered inputs for a broader discussion. In this study, firstly, the research methodology/method is presented, followed by the discussion and evaluation of the main results of the media analysis. Finally, the study concludes with some general elaborations on labor and refugee migration.

Kaynakça

  • Altheide, D. L. & Schneider, C. J. (2013). Qualitative Media Analysis. Second Edition. SAGE.

TÜRKİYE EMEK PİYASASINDA MÜLTECİLER/ GÖÇMENLER: GÖRÜNMEYEN EMEK VE GÖRÜNEN POLİTİKA ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Yıl 2019, Cilt: 41 Sayı: 1, 26 - 51, 31.12.2019

Öz

Bu makalede, küresel hareketliliğin art alanındaki yapısal nedenlere odaklanan bir bakış açısından hareketle, Türkiye’de özellikle son on yıldır bulunan mültecilerin/göçmenlerin topluma nasıl dahil edildikleri sorunsalına odaklanılmaktadır. Bu konuya ilişkin tartışmanın hukuki, siyasi ve daha pek çok boyutu bulunmakla birlikte; sosyal bilimler açısından, insani yardım tartışmalarının ötesinde göç ve emek kavramlarını birlikte düşünen ve mültecilerin/göçmenlerin emek piyasasına entegrasyonu üzerinden toplumsal entegrasyona odaklanan bir değerlendirme bu makalenin temel çıkış noktasını oluşturmaktadır. Bu çalışma kapsamında mültecilerin/göçmenlerin Türkiye’deki formel ve enformel emek piyasalarına entegrasyonunun incelenmesi amacıyla Ocak 2010-Mart 2018 dönemi arasında, BirGün, Hürriyet ve Yeni Şafak olmak üzere üç basılı gazete içerisinden çeşitli anahtar sözcüklerle belirlenen haberlere ilişkin bir “nitel medya analizi” gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda; emek piyasası ve mültecilik/göçmenlik ilişkisinin hangi konular çerçevesinde ele alındığı, emek piyasası, geçicilik ve haklar konusunda bir değerlendirmede bulunup bulunulmadığı, mültecilerin/göçmenlerin formel ve enformel sektördeki durumları ve yaptıkları işlerin görünürlüğü ve haberlerde öne çıkan mülteci grupları gibi çeşitli başlıkların gözlemlenebileceği daha kapsamlı bir tartışmaya arakesit sunmaktadır. Çalışmada ilk olarak araştırma metodolojisi/metodu üzerinde durulmakta, ardından medya analizinin ana bulgularının sunulduğu ve değerlendirildiği diğer tartışma başlıkları takip etmektedir. Son olarak çalışma, işgücü ve mülteci göçüyle ilgili bazı temel düşüncelerle sonlandırılmaktadır.

Kaynakça

  • Altheide, D. L. & Schneider, C. J. (2013). Qualitative Media Analysis. Second Edition. SAGE.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Helga Rıttersberger-tılıç Bu kişi benim

Sevil Bal

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 5 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 41 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Rıttersberger-tılıç, H., & Bal, S. (2019). TÜRKİYE EMEK PİYASASINDA MÜLTECİLER/ GÖÇMENLER: GÖRÜNMEYEN EMEK VE GÖRÜNEN POLİTİKA ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Nüfusbilim Dergisi, 41(1), 26-51.
AMA Rıttersberger-tılıç H, Bal S. TÜRKİYE EMEK PİYASASINDA MÜLTECİLER/ GÖÇMENLER: GÖRÜNMEYEN EMEK VE GÖRÜNEN POLİTİKA ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Nüfusbilim Dergisi. Aralık 2019;41(1):26-51.
Chicago Rıttersberger-tılıç, Helga, ve Sevil Bal. “TÜRKİYE EMEK PİYASASINDA MÜLTECİLER/ GÖÇMENLER: GÖRÜNMEYEN EMEK VE GÖRÜNEN POLİTİKA ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Nüfusbilim Dergisi 41, sy. 1 (Aralık 2019): 26-51.
EndNote Rıttersberger-tılıç H, Bal S (01 Aralık 2019) TÜRKİYE EMEK PİYASASINDA MÜLTECİLER/ GÖÇMENLER: GÖRÜNMEYEN EMEK VE GÖRÜNEN POLİTİKA ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Nüfusbilim Dergisi 41 1 26–51.
IEEE H. Rıttersberger-tılıç ve S. Bal, “TÜRKİYE EMEK PİYASASINDA MÜLTECİLER/ GÖÇMENLER: GÖRÜNMEYEN EMEK VE GÖRÜNEN POLİTİKA ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”, Nüfusbilim Dergisi, c. 41, sy. 1, ss. 26–51, 2019.
ISNAD Rıttersberger-tılıç, Helga - Bal, Sevil. “TÜRKİYE EMEK PİYASASINDA MÜLTECİLER/ GÖÇMENLER: GÖRÜNMEYEN EMEK VE GÖRÜNEN POLİTİKA ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Nüfusbilim Dergisi 41/1 (Aralık 2019), 26-51.
JAMA Rıttersberger-tılıç H, Bal S. TÜRKİYE EMEK PİYASASINDA MÜLTECİLER/ GÖÇMENLER: GÖRÜNMEYEN EMEK VE GÖRÜNEN POLİTİKA ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Nüfusbilim Dergisi. 2019;41:26–51.
MLA Rıttersberger-tılıç, Helga ve Sevil Bal. “TÜRKİYE EMEK PİYASASINDA MÜLTECİLER/ GÖÇMENLER: GÖRÜNMEYEN EMEK VE GÖRÜNEN POLİTİKA ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Nüfusbilim Dergisi, c. 41, sy. 1, 2019, ss. 26-51.
Vancouver Rıttersberger-tılıç H, Bal S. TÜRKİYE EMEK PİYASASINDA MÜLTECİLER/ GÖÇMENLER: GÖRÜNMEYEN EMEK VE GÖRÜNEN POLİTİKA ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Nüfusbilim Dergisi. 2019;41(1):26-51.