Balık ve balık ürünleri insan diyetinin önemli parçalarıdır, ancak mikrobiyal, kimyasal ve duyusal bozulmalar raf ömürlerini sınırlar. Son yıllarda yapılan çalışmalarda balığın raf ömrünü uzatmak ve duyusal kalitesi artırmak için yenilebilir kaplamalar ve bunların bitki ekstraktları ile kullanımı, ana prosedürlerden birini oluşturmuştur. Bu araştırmada, %1 kurt üzümü ekstraktı içeren çiya müsilaj kaplamanın, buzdolabında saklama sırasında Oncorhynchus mykiss balık filetolarının duyusal kalitesine (renk, koku, lezzet, doku-yapı, genel beğeni) etkisi değerlendirilmiştir. Sonuçlar, balık filetolarının Çiya müsilaj (ÇM) ve Çiya müsilaj + kurt üzümü ekstrakt kaplanmasının (ÇMK), depolama boyunca tüm duyusal özelliklerde yüksek kabul edilebilirlik gösterdiğini ortaya koymuştur. Kurt üzümü ekstraktının çiya müsilaj kaplamayla birlikte kullanılmasının 4˚C’de 18 güne kadar alabalık filetosu için duyusal kaliteyi artırabileceği sonucuna varılabilir.
Yenilebilir Kaplama Çiya Kurt Üzümü Ekstrakt Duyusal Kalite Gökkuşağı Alabalığı
FÜBAP
SUF.17.04
DESTEKLERİNDEN ÖTÜRÜ FIRAT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BİRİMİNE TEŞEKKÜRLERİMİZİ SUNARIZ.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | SUF.17.04 |
Yayımlanma Tarihi | 26 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 15 Sayı: 4 |