Öz
Taze gıda
ürünlerinin, uzun süre bozulmadan depolanması için çeşitli kurutma teknikleri
bulunmaktadır. Bunlar arasında sıcak hava ile kurutma, vakumda kurutma, güneş
kolektörleri yardımıyla kurutma, mikrodalga kurutma ve dondurarak kurutma gibi
yöntemler sayılabilir. Kurutma işleminin ekonomik ve kuru ürün kalitesinin
yüksek olması için güneş enerjili kurutucular kullanılmaktadır. Bu çalışmada elma
dilimleri 4 ve 10mm kalınlığında dilimlenerek raflı doğal konvektif güneş
enerjili kurutucuda kurutulmuş, ayrılabilir nem oranının elma dilimlerinin
kuruma kinetiğine olan etkisi incelenmiştir. Deneyler 40°C, 44°C ve 48°C kurutucu
kabin hava sıcaklıklarında ve 0.009g/dk, 0.01g/dk ve 0.012g/dk
kurutma hava hızlarında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, Page, Midilli ve
Henderson-Pabis modellerine göre kurutma kinetiği incelenmiş ve Henderson-Pabis
modelinin daha uygun sonuç verdiği belirlenmiştir.