Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2020, Cilt: 15 Sayı: 4, 111 - 122, 26.10.2020

Öz

Kaynakça

  • Çetin, G. ve Sarper, F., (2013). Tıp Fakültesi Birinci ve Son Sınıfa Devam Eden Öğrencilerin Beslenme Bilgi ve Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. 21. Yüzyılda Eğitim ve Toplum, 2(6);84-104.
  • Yücel, B., (2015). Sağlık Çalışanlarının Beslenme Alışkanları ve Beslenme Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara.
  • Özçelik, A., (2000). Sağlık Personelinin Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Gıda, 25(2):93-99.
  • Barut Uyar, B., (2007). Yetişkin Bireylerin Sağlıklı Yeme İndekslerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme Bilimleri Programı, Ankara.
  • Sanlıer, N., Konaklıoğlu, E. ve Güçer, E., (2009). Gençlerin Beslenme Bilgi, Alışkanlık ve Davranışları ile Beden Kütle İndeksleri Arasındaki İlişki. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29(2):333-352.
  • Çekal, N., (2008). Orta Yaşlı ve Yaşlı Bireylerin Beslenme Bilgi Düzeyleri. Yaslı Sorunları Araştırma Dergisi, (1):14-28.
  • Kılıç, M., (2011). Yozgat İl Merkezindeki Sağlık Çalışanlarında Seçilmiş Olumsuz Sağlık Davranışlarının Sıklığı ve Etkileyen Faktörler. Doktora Tezi, Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Kayseri.
  • Shafer, L, Gillespie, A., and Wilkins, J., (1996). Position of The American Dietetic Association: Nutrition Education for the Public. Journal of the American Dietetic Association, 96(1):1183-1187.
  • Mazıcıoğlu, M. ve Öztürk, A., (2003). Üniversite 3 ve 4. Sınıf Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Bunu Etkileyen Faktörler. Erciyes Tıp Dergisi, 25(4):172-178.
  • Ermiş, E., Doğan, E. ve Erilli, N.A., (2015). Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Örneği. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 6(1):30-40.
  • Akbulut, G., (2002). Türkiye Diyetisyenlerinin Beslenme Bilgi, Tutum, Davranışlarının Saptanmasına Yönelik Bir Çalışma. Bilim Uzmanlığı Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Şen, M.A., Ceylan, A., Kurt, M.E., Palancı, Y. ve Adın, C., (2017). Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ve Etkileyen Faktörler. Dicle Tıp Dergisi, 44(1):1-11.
  • Oğuz, A., Sağun, G., Uzunlulu, M., Alpaslan, B., Yorulmaz, E., Tekiner, E. ve Sarıışık, A., (2008). Sağlık Çalışanlarında Abdominal Obezite ve Metabolik Sendrom Sıklığı ve Bu Durumlar Hakkında Farkındalık Düzeyleri. Türk Kardiyoloji Derneği Arş, 36(5):302-309.
  • Pasinlioğlu, T. ve Gözüm, S., (1998). Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Sağlık Personelinin Sağlık Davranışları. C.Ü. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 2(2):60-68.
  • Sormaz, Ü., (2006). İzmit’te Lise Öğrencilerinin Besin Tercihleri ve Beslenme Bilgi Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi, Ev Ekonomisi ABD Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Ayhan, E.D., Günaydın, E., Gönlüaçık, E., Arslan, U., Çetinkaya, F., Asımı, H. ve Uncu, Y., (2012). Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları ve Bunları Etkileyen Faktörler. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 38(2):97-104.
  • Çifçi, S., Arslan Acar, N. ve Bayram Değer, V., (2017). Sağlık Yüksekokulu Ebelik Öğrencilerinin Beslenme Davranışları ve Beden Kitle İndeksi (BKİ) Kullanılarak Obezite Durumunun Saptanması. International Peer-Reviewed Journal of Nutrition Research, ss:2148-8150.
  • Çekal, N., (2007). Aşçıların Beslenme (Besin Ögeleri) Bilgi Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 18(1):64-74.
  • Mete, B., Nacar, E., Tekin, Ç. ve Pehlivan, E., (2017). Tıp Fakültesi Öğrencilerinde Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları. International Peer-Reviewed Journal of Nutrition Research, ss:2148-8150.

Fizyoterapi Öğrencilerinin Beslenme Bilgi, Alışkanlık ve Davranışları İle İlişkili Faktörler

Yıl 2020, Cilt: 15 Sayı: 4, 111 - 122, 26.10.2020

Öz

Çalışma fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü öğrencilerinin beslenme bilgi düzeyleri, alışkanlıkları, davranışları ve ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nde okuyan gönüllü 220 öğrenci (kadın:149, erkek:71) katılmıştır. Katılımcılara beslenme bilgi, alışkanlık ve davranışlarını değerlendiren soruların yanı sıra yaş, cinsiyet, beden kütle indeksi ve alışkanlıklar gibi demografik soruları da içeren anket formu uygulanmıştır. Beslenme alışkanlığı ve davranışı ile anne mesleği (p=0.021), sigara içme (p=0.009), içilen sigara miktarı (p=0.012), alkol miktarı (p=0.036) ve düzenli spor/fiziksel aktivite (p=0.000) arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Beslenme bilgi düzeyi ile anne mesleği (p=0.031) ve düzenli spor/fiziksel aktivite (p=0.026) arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca beslenme bilgi düzeyleri ile beslenme alışkanlık ve davranışları arasında da anlamlı ilişki bulunmuştur (p=0.000). Öğretilen bilginin davranışa dönüşebilmesi için etkin ve sürekli beslenme eğitiminin gerekli olduğu; alışkanlıkların, beslenme alışkanlık ve davranışları üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir. Bu alanda yapılacak çalışmaların sayısının artırılması, beslenme eğitimlerinin iyileştirilmesine yönelik standardizasyonların oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.

Kaynakça

  • Çetin, G. ve Sarper, F., (2013). Tıp Fakültesi Birinci ve Son Sınıfa Devam Eden Öğrencilerin Beslenme Bilgi ve Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. 21. Yüzyılda Eğitim ve Toplum, 2(6);84-104.
  • Yücel, B., (2015). Sağlık Çalışanlarının Beslenme Alışkanları ve Beslenme Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara.
  • Özçelik, A., (2000). Sağlık Personelinin Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Gıda, 25(2):93-99.
  • Barut Uyar, B., (2007). Yetişkin Bireylerin Sağlıklı Yeme İndekslerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme Bilimleri Programı, Ankara.
  • Sanlıer, N., Konaklıoğlu, E. ve Güçer, E., (2009). Gençlerin Beslenme Bilgi, Alışkanlık ve Davranışları ile Beden Kütle İndeksleri Arasındaki İlişki. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29(2):333-352.
  • Çekal, N., (2008). Orta Yaşlı ve Yaşlı Bireylerin Beslenme Bilgi Düzeyleri. Yaslı Sorunları Araştırma Dergisi, (1):14-28.
  • Kılıç, M., (2011). Yozgat İl Merkezindeki Sağlık Çalışanlarında Seçilmiş Olumsuz Sağlık Davranışlarının Sıklığı ve Etkileyen Faktörler. Doktora Tezi, Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Kayseri.
  • Shafer, L, Gillespie, A., and Wilkins, J., (1996). Position of The American Dietetic Association: Nutrition Education for the Public. Journal of the American Dietetic Association, 96(1):1183-1187.
  • Mazıcıoğlu, M. ve Öztürk, A., (2003). Üniversite 3 ve 4. Sınıf Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Bunu Etkileyen Faktörler. Erciyes Tıp Dergisi, 25(4):172-178.
  • Ermiş, E., Doğan, E. ve Erilli, N.A., (2015). Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Örneği. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 6(1):30-40.
  • Akbulut, G., (2002). Türkiye Diyetisyenlerinin Beslenme Bilgi, Tutum, Davranışlarının Saptanmasına Yönelik Bir Çalışma. Bilim Uzmanlığı Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Şen, M.A., Ceylan, A., Kurt, M.E., Palancı, Y. ve Adın, C., (2017). Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ve Etkileyen Faktörler. Dicle Tıp Dergisi, 44(1):1-11.
  • Oğuz, A., Sağun, G., Uzunlulu, M., Alpaslan, B., Yorulmaz, E., Tekiner, E. ve Sarıışık, A., (2008). Sağlık Çalışanlarında Abdominal Obezite ve Metabolik Sendrom Sıklığı ve Bu Durumlar Hakkında Farkındalık Düzeyleri. Türk Kardiyoloji Derneği Arş, 36(5):302-309.
  • Pasinlioğlu, T. ve Gözüm, S., (1998). Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Sağlık Personelinin Sağlık Davranışları. C.Ü. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 2(2):60-68.
  • Sormaz, Ü., (2006). İzmit’te Lise Öğrencilerinin Besin Tercihleri ve Beslenme Bilgi Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi, Ev Ekonomisi ABD Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Ayhan, E.D., Günaydın, E., Gönlüaçık, E., Arslan, U., Çetinkaya, F., Asımı, H. ve Uncu, Y., (2012). Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları ve Bunları Etkileyen Faktörler. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 38(2):97-104.
  • Çifçi, S., Arslan Acar, N. ve Bayram Değer, V., (2017). Sağlık Yüksekokulu Ebelik Öğrencilerinin Beslenme Davranışları ve Beden Kitle İndeksi (BKİ) Kullanılarak Obezite Durumunun Saptanması. International Peer-Reviewed Journal of Nutrition Research, ss:2148-8150.
  • Çekal, N., (2007). Aşçıların Beslenme (Besin Ögeleri) Bilgi Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 18(1):64-74.
  • Mete, B., Nacar, E., Tekin, Ç. ve Pehlivan, E., (2017). Tıp Fakültesi Öğrencilerinde Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları. International Peer-Reviewed Journal of Nutrition Research, ss:2148-8150.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Menekşe Şafak 0000-0001-7402-4425

Zülal Bekar 0000-0002-2076-1152

Ferdi Başkurt

Zeliha Başkurt 0000-0001-7488-9242

Yayımlanma Tarihi 26 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 15 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Şafak, M., Bekar, Z., Başkurt, F., Başkurt, Z. (2020). Fizyoterapi Öğrencilerinin Beslenme Bilgi, Alışkanlık ve Davranışları İle İlişkili Faktörler. Medical Sciences, 15(4), 111-122.
AMA Şafak M, Bekar Z, Başkurt F, Başkurt Z. Fizyoterapi Öğrencilerinin Beslenme Bilgi, Alışkanlık ve Davranışları İle İlişkili Faktörler. Medical Sciences. Ekim 2020;15(4):111-122.
Chicago Şafak, Menekşe, Zülal Bekar, Ferdi Başkurt, ve Zeliha Başkurt. “Fizyoterapi Öğrencilerinin Beslenme Bilgi, Alışkanlık Ve Davranışları İle İlişkili Faktörler”. Medical Sciences 15, sy. 4 (Ekim 2020): 111-22.
EndNote Şafak M, Bekar Z, Başkurt F, Başkurt Z (01 Ekim 2020) Fizyoterapi Öğrencilerinin Beslenme Bilgi, Alışkanlık ve Davranışları İle İlişkili Faktörler. Medical Sciences 15 4 111–122.
IEEE M. Şafak, Z. Bekar, F. Başkurt, ve Z. Başkurt, “Fizyoterapi Öğrencilerinin Beslenme Bilgi, Alışkanlık ve Davranışları İle İlişkili Faktörler”, Medical Sciences, c. 15, sy. 4, ss. 111–122, 2020.
ISNAD Şafak, Menekşe vd. “Fizyoterapi Öğrencilerinin Beslenme Bilgi, Alışkanlık Ve Davranışları İle İlişkili Faktörler”. Medical Sciences 15/4 (Ekim 2020), 111-122.
JAMA Şafak M, Bekar Z, Başkurt F, Başkurt Z. Fizyoterapi Öğrencilerinin Beslenme Bilgi, Alışkanlık ve Davranışları İle İlişkili Faktörler. Medical Sciences. 2020;15:111–122.
MLA Şafak, Menekşe vd. “Fizyoterapi Öğrencilerinin Beslenme Bilgi, Alışkanlık Ve Davranışları İle İlişkili Faktörler”. Medical Sciences, c. 15, sy. 4, 2020, ss. 111-22.
Vancouver Şafak M, Bekar Z, Başkurt F, Başkurt Z. Fizyoterapi Öğrencilerinin Beslenme Bilgi, Alışkanlık ve Davranışları İle İlişkili Faktörler. Medical Sciences. 2020;15(4):111-22.