Osmanlılarda sakız üretiminin tarım sektöründeki yerini ele alan bu çalışmada,
özellikle önemli bir ünite olan ve adeta bir tekel oluşturan Sakız adasındaki işletme
üzerinde durulmuştur. Adadaki üretimi antik çağlara kadar inen sakız, gerek ıtriyat malzemesi,
gerekse eğlencelik olarak çiğneme ve aynı zamanda içki yapımında kullanılmaktaydı.
Bilhassa Avrupa’da ve Doğu Akdeniz dünyasında çok tüketilen özel bir ürün vasfı
taşımaktaydı. Osmanlılar Sakız adasını ellerine geçirdikten sonra sakız üretimini yeniden
organize ettiler, ancak üretici köylerin statülerine dokunmadılar, buranın tekel olma özelliğini
sürdürdüler; sıkı bir denetim de kurdular. Saraya yönelik alımlarla burayı ayrıca bir
devlet işletmesi haline de getirdiler.
Sakız Adası Sakız Çiğneme Tarihi Osmanlı Tarım İşletmesi Itriyat Malzemesi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 37 Sayı: 37 |