Araştırma Makalesi

AVRUPA’NIN FELAKETLER YÜZYILINDA BİR DEVRİMCİ OLARAK JOHN WYCLİFFE’İN ETKİSİ

Cilt: 2 Sayı: 1 19 Haziran 2019
PDF İndir

AVRUPA’NIN FELAKETLER YÜZYILINDA BİR DEVRİMCİ OLARAK JOHN WYCLİFFE’İN ETKİSİ

Öz

John Wycliffe 1330-1384 yılları arasında İngiltere’de yaşamıştır. Oxford üniversitesinde eğitim gören Wycliffe bir teolog ve filozof olarak görev yapmıştır. Oxford’da öğretmenlik yapmış ve aynı zamanda vaazlar vermiştir. Ortaçağ Avrupa’sının en belirgin özellikleri farklı egemen güçlerin bir arada bulunmasıydı. Bunlardan en baskın olanı da Katolik kilisesiydi. John Wycliffe, Avrupa için kilise hakimiyetinin en baskın sayılabileceği yüzyılda kiliseyi eleştirerek ön plana çıkmıştır. John Wycliffe halkın sadece İncil’i anlayarak eğitilebileceğine inanıyordu. Bu yüzden kutsal kitap olan İncil’i halk diline çevirerek halkın anlamasını sağlamış ve halkı bilinçlendirmiştir. Halkın fakirliğine karşı kilisenin zenginliğini eleştiren Wycliffe reform anlayışına farklı bir bakış açısı getirmiş ve kendinden sonra gelen Martin Luther, Kalvin gibi reformistlere öncü olmuştur. Çalışmamızda Wycliffe’in XIV. yüzyılda Avrupa’ya olan etkisinden ve kendisinden sonraki heretik olarak adlandırılan grupları  nasıl etkilediğinden bahsetmeye çalışacağız.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Albayrak, Kadir, “İznik Konsili Öncesinde Ve Sonrasında Heretik Hıristiyan Akımları”, Uluslararası İznik Sempozyumu, 2005, ss:103-137.
  2. Alıcı, Mehmet,” Protestanlığın İngiliz Yorumu: Puritanizm”, Genç Akademisyenler İlahiyat Araştırmaları Sempozyumu, (ed: Sami Erdem), M.Ü. İlâhiyat Fakültesi Vakfı yay., İstanbul 2009, ss: 519-532.
  3. Artz, Frederick B., Orta Çağların Tini İS 200-1500 Tarihsel Bir Gözlem, (Çev: Aziz Yardımlı), İdea yay., İstanbul 2006.
  4. Borezcky, Elemer, John Wycliffe ’s Discourse On Dominion in Community, (ed: Robert J. Bast), c.139, Brill, Netherlands 2008.
  5. Bruce, F. F., “John Wycliffefe and the English Bible”, Churchman Journal, c.98, S.4, 1984, ss: 294-306.
  6. Çatalbaş, Resul , “ Avrupa’nın İlk Evanjelikleri: Moravyalılar”, Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi , c. 12, S. 23 , 2013, ss. 113-126.
  7. Çatalbaş, Resul, Anglikan Kilisesinin Ortaya Çıkışı Ve Özellikleri, Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2006.
  8. Deanesly, Margaret, The Lollard Bible And Other Medieval Biblical Versions, Cambridge Universitesi yay., 1920.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

19 Haziran 2019

Gönderilme Tarihi

30 Nisan 2019

Kabul Tarihi

14 Haziran 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Çetin Ünal, B. (2019). AVRUPA’NIN FELAKETLER YÜZYILINDA BİR DEVRİMCİ OLARAK JOHN WYCLİFFE’İN ETKİSİ. Ortaçağ Araştırmaları Dergisi, 2(1), 80-94. https://izlik.org/JA34XW66DJ
AMA
1.Çetin Ünal B. AVRUPA’NIN FELAKETLER YÜZYILINDA BİR DEVRİMCİ OLARAK JOHN WYCLİFFE’İN ETKİSİ. OAD. 2019;2(1):80-94. https://izlik.org/JA34XW66DJ
Chicago
Çetin Ünal, Banu. 2019. “AVRUPA’NIN FELAKETLER YÜZYILINDA BİR DEVRİMCİ OLARAK JOHN WYCLİFFE’İN ETKİSİ”. Ortaçağ Araştırmaları Dergisi 2 (1): 80-94. https://izlik.org/JA34XW66DJ.
EndNote
Çetin Ünal B (01 Haziran 2019) AVRUPA’NIN FELAKETLER YÜZYILINDA BİR DEVRİMCİ OLARAK JOHN WYCLİFFE’İN ETKİSİ. Ortaçağ Araştırmaları Dergisi 2 1 80–94.
IEEE
[1]B. Çetin Ünal, “AVRUPA’NIN FELAKETLER YÜZYILINDA BİR DEVRİMCİ OLARAK JOHN WYCLİFFE’İN ETKİSİ”, OAD, c. 2, sy 1, ss. 80–94, Haz. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34XW66DJ
ISNAD
Çetin Ünal, Banu. “AVRUPA’NIN FELAKETLER YÜZYILINDA BİR DEVRİMCİ OLARAK JOHN WYCLİFFE’İN ETKİSİ”. Ortaçağ Araştırmaları Dergisi 2/1 (01 Haziran 2019): 80-94. https://izlik.org/JA34XW66DJ.
JAMA
1.Çetin Ünal B. AVRUPA’NIN FELAKETLER YÜZYILINDA BİR DEVRİMCİ OLARAK JOHN WYCLİFFE’İN ETKİSİ. OAD. 2019;2:80–94.
MLA
Çetin Ünal, Banu. “AVRUPA’NIN FELAKETLER YÜZYILINDA BİR DEVRİMCİ OLARAK JOHN WYCLİFFE’İN ETKİSİ”. Ortaçağ Araştırmaları Dergisi, c. 2, sy 1, Haziran 2019, ss. 80-94, https://izlik.org/JA34XW66DJ.
Vancouver
1.Banu Çetin Ünal. AVRUPA’NIN FELAKETLER YÜZYILINDA BİR DEVRİMCİ OLARAK JOHN WYCLİFFE’İN ETKİSİ. OAD [Internet]. 01 Haziran 2019;2(1):80-94. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34XW66DJ

       COPE.jpg  open-access-logo.png 32977

Ortaçağ Araştırmaları Dergisi'nde yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır. Bilimsel araştırmaları kamuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyen dergi, tüm içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır. Makalelerdeki fikir ve görüşlerin sorumluluğu sadece yazarlarına ait olup Ortaçağ Araştırmaları Dergisi'nin görüşlerini yansıtmazlar.  Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası