Diğer
BibTex RIS Kaynak Göster

BÜYÜK SATRANÇ TAHTASI’NDA GÜNEY KAFKASYA: ERMENİSTANAZERBAYCAN SAVAŞI, DEVLETLERİN TUTUMU VE JEOPOLİTİK HAMLELER

Yıl 2021, Sayı: 1, 1 - 17, 30.05.2021

Öz

Makalede “Büyük Satranç Tahtası” teorisine dayanarak Güney Kafkasya’nın dünyanın siyasi haritasındaki yeri, İkinci Karabağ Savaşı, büyük devletlerin tutumu araştırılmış, jeopolitik
hamleler analiz edilmiştir. Ermenistan ile Azerbaycan arasında Birinci Karabağ Savaşı’nın sonucu olarak Azerbaycan topraklarının %20’si Ermenistan tarafından işgal edilmişti. Çatışan taraflar arasında uzlaşma sağlanamadığından sorunun barışçıl yollarla çözümü devletlere havale edilmiş, fakat 1994 senesinden itibaren devam eden barış görüşmeleri beklentileri karşılayamamış ve nihai aşamaya varılamamıştı. Azerbaycan topraklarının Ermenistan tarafından işgalinin sürmesi yeni bir savaş çıkma olasılığını artırmaktaydı. Azerbaycan’ın ekonomik ve askeri olarak güçlenmesi bölgedeki güç dengelerini değiştirdi. Ermenilerin 2020 yılında defalarca saldırıları karşısında Azerbaycan, askeri kuvvet kullanımına baş vurdu ve İkinci Karabağ Savaşı patlak verdi. Ermenistan’ın 27 Eylül 2020 tarihli sınır ihlali ve işgalci tavrı “ani savaş”ın başlangıcı idi. Azerbaycan’da hem resmi düzeyde hem de halkta artan topraklarını geri alma isteği de Ermenistan’ın saldırılarının karşılıksız kalmamasını sağladı. Sonuçta Azerbaycan tarafı meşru müdafaa hukukuna dayanarak işgal altındaki topraklarının büyük kısmını kurtardı.

Kaynakça

  • Armaoğlu, Fahir. 19. Yüzyıl Siyasi Tarihi, Ankara: Türk Tarih Kurumu basımevi, 1997
  • Brzezinski, Zbigniew. Büyük Satranç Tahtası, İstanbul: Sabah kitapları, 1998.
  • Алиев: Баку приостановит военные действия, если Ереван будет конструктивен на переговорах. https://tass.ru/interviews/9755773, erişim tarihi: 20.10.2020
  • Araz Aslanlı, “Karabağ’da hiç kesilmeyen ateş ve Rusya”. http://aljazeera.com.tr/gorus/karabagda-hic-kesilmeyen-ates-ve-rusya, erişim tarihi: 04.04.2016.
  • Araz Aslanlı, “Moskva görüşünün neticesi: rahatlıg da var, narahatlıg da”. https://ayna.az/news/23152, erişim tarihi: 13.01.2021
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Emin Arif Şıhaliyev Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Mayıs 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şıhaliyev, E. A. (2021). BÜYÜK SATRANÇ TAHTASI’NDA GÜNEY KAFKASYA: ERMENİSTANAZERBAYCAN SAVAŞI, DEVLETLERİN TUTUMU VE JEOPOLİTİK HAMLELER. Orta Doğu Ve Orta Asya-Kafkaslar Araştırma Ve Uygulama Merkezi Dergisi, 1(1), 1-17.

Orta Doğu ve Orta Asya Kafkaslar Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi (ODAK), multidisipliner bir yaklaşımla Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkaslar bölgesindeki araştırmaları kapsayan hakemli bir dergidir. ODAK, çeşitli disiplinlerden gelen bilim insanları ve araştırmacıları bir araya getirerek bu zengin coğrafyanın kültürel, sosyal, ekonomik ve politik dinamiklerini anlamaya yönelik araştırmaları teşvik eder.


Dergi, Türkçe, İngilizce, Farsça ve Azerbaycan Türkçesi gibi dillerde yayınlanan orijinal araştırma makalelerine, derlemelere, incelemelere ve kavramsal çalışmalara yer verir. ODAK, yüksek akademik standartlara sahip olan ve uluslararası alanda tanınan bir yayın organı olup, disiplinlerarası bir platform sunarak farklı bilim alanlarının birleştiği ve etkileşimde bulunduğu bir ortam sağlar.


ODAK, Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkaslar bölgesindeki bilimsel araştırmaların yaygınlaşmasını ve bu coğrafyanın kültürel, sosyal ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Dergi, akademik topluluğun yanı sıra politika yapıcıları, araştırmacılar, uzmanlar ve ilgilenen herkes için önemli bir bilgi kaynağı olmayı hedefler.


ODAK dergisi, kaliteli ve yenilikçi araştırmaları destekleyerek Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkaslar bölgesinin derinliklerine ışık tutmayı ve bu coğrafyanın geleceğine iz bırakmayı amaçlayan bir yayındır.