Görüş Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

SOSYAL MEDYA İSTİHBARATI: GİZLİLİK, GÜVENLİK VE ETİK - SOCIAL MEDIA INTELLIGENCE: PRIVACY, SECURITY, AND ETHICS

Yıl 2023, Cilt: 3 Sayı: 2, 1 - 8, 30.12.2023

Öz

Günümüzde sosyal medya, insanların düşüncelerini, duygularını ve etkileşimlerini paylaştıkları önemli bir platform haline gelmiştir. Bu platformlar, geniş çapta veri üreten bir kaynak oluşturur ve sosyal medya istihbaratı, bu verilerin analizi ve değerlendirmesi yoluyla bilgi elde etmeyi amaçlar.
Sosyal medya istihbaratı, açık kaynaklı bilgilerden faydalanır ve toplumun eğilimleri, duygusal durumları, faaliyetleri ve ilişkileri hakkında içgörüler sağlar. Kullanıcıların paylaştığı metinler, fotoğraflar, videolar ve etkileşimler, gerçek zamanlı bir bakış açısı sunar ve istihbarat toplama sürecinde önemli bir kaynak olarak kabul edilir.
Bu makalede, sosyal medya istihbaratının rolü geniş bir perspektiften ele alınmıştır. Kamuoyu analizlerinden, pazar araştırmalarına ve kriz yönetimine kadar çeşitli alanlarda bu istihbaratın nasıl kullanılabileceği incelenmiştir. Ayrıca, veri toplama sürecinde karşılaşılan gizlilik, güvenlik v.b sorunları da tartışılmıştır.

ABSTRACT

In today's world, social media has become a significant platform where individuals share their thoughts, emotions, and interactions. These platforms generate a vast amount of data, and social media intelligence aims to obtain information through the analysis and evaluation of this data.
Social media intelligence leverages open-source information and provides insights into societal trends, emotional states, activities, and relationships. User-shared texts, photos, videos, and interactions offer a real-time perspective and are considered a crucial source in the intelligence gathering process.
This article addresses the role of social media intelligence from a broad perspective. It explores how this intelligence can be utilized across various domains, including public opinion analysis, market research, and crisis management. Additionally, issues encountered in the data collection process such as privacy, security, and others are also discussed.

Etik Beyan

Bu çalışmanın tüm yazarları, araştırmanın dürüstlüğü ve bilimsel ilkeleri koruma konusundaki yükümlülüklerini kabul etmektedir. Bu makalede sunulan veriler, literatür taramaları ve sonuçlar, titiz araştırma ve doğru bilgi sunma amacıyla kaynak gösterilerek derlenmiştir. Araştırma sürecindeki veri toplama, analiz ve yorumlama adımları bilimsel standartlara uygunluk gözetilerek gerçekleştirilmiştir. Tüm kaynaklar ve alıntılar, uygun biçimde atıf yapılarak belirtilmiştir. Ayrıca, bu makalede yer alan verilerin kullanımında, insanlar veya kurumlar üzerinde herhangi bir yanlış veya haksız öneri veya sonuç çıkarma amacı bulunmamaktadır. Makalede ifade edilen düşünceler ve görüşler, yazarların kişisel yaklaşımlarını yansıtmakta olup editoryal bir görüşü yansıtmayabilir. Çalışmada adı geçen herhangi bir kurum, kuruluş veya kişilerle ilişkili bir çıkar çatışması bulunmamaktadır. Herhangi bir mali destek veya maddi katkı bu çalışma için açıklanmıştır. Bu etik beyan, makalenin doğruluğunu ve bütünlüğünü sağlamak amacıyla sunulmuştur.

Kaynakça

  • Amedie, Jacop. (2015). “Impact of Social Media on Society.” Advanced Writing: Pop Culture Intersections 2/ https://doi.org/10.18311/gjeis/2016/15773
  • Avcıoğlu, Gürcan Şevket. (2013). “Bilginin Küreselleşmesinde Kitle İletişim Araçlarının Manipülatif Rolü.” Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 29/, 21–34.
  • Binark, M. (2007). “Yeni Medya Çalışmaları.” Yeni Medya Çalışmaları içinde, ed. Mutlu Binark, Ankara: Dipnot, s. 5-17.
  • Darıcılı, A. B. (2019). “Analysis of Manipulation of The Russian Federation in The 2016 Presidential Elections of The United States of America Within The Scope of Intelligence Techniques.” Güvenlik Bilimleri Dergisi, 8(1), 136.
  • Dupont, A. (2003). “Intelligence for the Twenty-First Century.” Intelligence and National Security, 18(4), 15-39. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02684520310001688862
  • Fingar, T. (2011). Reducing uncertainty: Intelligence analysis and national security. Stanford University Press.
  • McGlynn, P. ve Garner, G. (2019). Intelligence analysis fundamentals. CRC Press.
  • Marrin, S. (2008). “Intelligence analysis and decisionmaking.” Intelligence Theory Key Questions and Debates içinde, ed. Gill, P., Marrin, S., ve Phythian, M., Routledge.
  • Ünal, A. N., & Yarman, S. B. (2015). Stratejik Karar Verme Boyutunda Bilgi Toplama / İşleme Amaçlı Karar Destek Sistemleri. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Walsh, P. F. (2011). Intelligence and intelligence analysis. Routledge.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veri Güvenliği ve Korunması, Veri ve Bilgi Gizliliği, Sosyoloji (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Saltuk Buğra Solmaz 0000-0001-9767-5247

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 18 Aralık 2023
Kabul Tarihi 26 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Solmaz, S. B. (2023). SOSYAL MEDYA İSTİHBARATI: GİZLİLİK, GÜVENLİK VE ETİK - SOCIAL MEDIA INTELLIGENCE: PRIVACY, SECURITY, AND ETHICS. Orta Doğu Ve Orta Asya-Kafkaslar Araştırma Ve Uygulama Merkezi Dergisi, 3(2), 1-8.

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License

31578