İnceleme Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Edgar Allan Poe’nun “Kara Kedi” Hikâyesinde Anlatıcı ve Bakış Açısı

Yıl 2024, Cilt: 4 Sayı: 1, 42 - 55, 28.06.2024
https://doi.org/10.5281/zenodo.12578828

Öz

Amerikalı şair ve yazar Edgar Allan Poe’nun Gotik Edebiyat içerisindeki önemi göz ardı edilemez. Tahkiyeli edebî eserde hem okuyucuyu içine çeken hem yazarın muhayyilesini aşikâr kılan hem de eser tahlilcilerine güzel bir olanak sağlayan “anlatıcı” ve “bakış açısı” konuları, bir eserin yapıtaşını oluşturur. Bu konular üzerine ciddi söz sahibi alan uzmanlarının görüşleri ile ilerlenerek söz konusu olan “Kara Kedi” hikâyesi tahlil edilecek, tahlil metodunun nasıl kısa ve net olması gerektiği anlatılacak ve o metotlara uygun olarak hikâyenin kendisi yorumlanacaktır.
Anlatıcı, anlatıcının özellikleri başlığı altında bakış açısı, anlatıcının dili, dilsel ve içerik yönünden ahlâkî tutumu ve anlatıcının anlatma işlevini yerine getirme hususlarında açıklama yapılıp, kabul görmüş uzman görüşlerine dayandırılarak, ele alınan hikâye yorumlama ve örnekleme yönünden irdelenecektir. Bir tahlil metodunu farklı başlıkla irdelenecek olan tahlil metotları ile karıştırmadan ilerlemek, yorumlanan eserin edebî yorumunun sağlığı açısından daha güvenilir ve doğru bir tutum olacaktır.

Etik Beyan

Bu çalışma için Etik Kurul Onayına gerek duyulmuyor, arz ederim.

Kaynakça

  • Aktaş, Ş. (2022). Anlatma esasına bağlı edebî metinlerin tahlili teori ve uygulama. Bilge Kültür Sanat Yayınları.
  • Çetin, N. (2017). Roman çözümleme yöntemi (15. baskı). Akçağ Yayınları.
  • Kaplan, M. (2017). Hikâye tahlilleri. Dergâh Yayınları.
  • Koç, İ. (2023). Bahaeddin Özkişi “İstasyondan” hikâyesi dil ve üslup bakımından tahlili. Göçebe Fikir, Kültür, Sanat ve Edebiyat Dergisi, (20), 5-9.
  • Poe, E. A. (2020). Kara Kedi (B. Kabacaoğlu, Çev.). Zeplin Yayınları. (Orijinal çalışma yayımlandı 1843).
  • Sarıçiçek, M. (2020). Safvet Nezihi Kadın Kalbi. Ötüken Neşriyat.
  • Stevick, P. (2004). Roman teorisi (S. Kantarcıoğlu, Çev., 2. baskı). Akçağ Yayınları.
  • Tekin, M. (2016). Roman sanatı. Ötüken Neşriyat.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sosyoloji (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

İlhami Koç 0009-0002-1580-3028

Yayımlanma Tarihi 28 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi 31 Mayıs 2024
Kabul Tarihi 23 Haziran 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Koç, İ. (2024). Edgar Allan Poe’nun “Kara Kedi” Hikâyesinde Anlatıcı ve Bakış Açısı. Orta Doğu Ve Orta Asya-Kafkaslar Araştırma Ve Uygulama Merkezi Dergisi, 4(1), 42-55. https://doi.org/10.5281/zenodo.12578828

Orta Doğu ve Orta Asya Kafkaslar Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi (ODAK), multidisipliner bir yaklaşımla Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkaslar bölgesindeki araştırmaları kapsayan hakemli bir dergidir. ODAK, çeşitli disiplinlerden gelen bilim insanları ve araştırmacıları bir araya getirerek bu zengin coğrafyanın kültürel, sosyal, ekonomik ve politik dinamiklerini anlamaya yönelik araştırmaları teşvik eder.


Dergi, Türkçe, İngilizce, Farsça ve Azerbaycan Türkçesi gibi dillerde yayınlanan orijinal araştırma makalelerine, derlemelere, incelemelere ve kavramsal çalışmalara yer verir. ODAK, yüksek akademik standartlara sahip olan ve uluslararası alanda tanınan bir yayın organı olup, disiplinlerarası bir platform sunarak farklı bilim alanlarının birleştiği ve etkileşimde bulunduğu bir ortam sağlar.


ODAK, Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkaslar bölgesindeki bilimsel araştırmaların yaygınlaşmasını ve bu coğrafyanın kültürel, sosyal ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Dergi, akademik topluluğun yanı sıra politika yapıcıları, araştırmacılar, uzmanlar ve ilgilenen herkes için önemli bir bilgi kaynağı olmayı hedefler.


ODAK dergisi, kaliteli ve yenilikçi araştırmaları destekleyerek Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkaslar bölgesinin derinliklerine ışık tutmayı ve bu coğrafyanın geleceğine iz bırakmayı amaçlayan bir yayındır.