Araştırma Makalesi

AHP ve TOPSIS ile Farklı Kriter Ağırlıklandırma Yöntemlerinin Kullanılması ve Karar Verici Görüşleriyle Karşılaştırılması

Cilt: 12 Sayı: 3 15 Aralık 2017
PDF İndir
EN TR

Usage of Different Criterion Weighting Methods with AHP and TOPSIS and Comparison with Decision Makers’ Opinions

Öz

Criteria weights and the method used in the Multi Criteria Decision Making (MCDM) problems have a direct impact on the solution of the problem. In this study, it is aimed to determine the methods which give the closest results to the decision makers' opinions using AHP and TOPSIS methods. Online shopping sites have become very popular with the increase in internet usage. Three of Turkey's best-known online shopping sites have been identified as alternatives to be used in this study.  Reliability / privacy, ease of payment, product information and variety, and website performance are the four criteria used in this study. The use of Max100 and SWARA methods apart from the Pairwise Comparison method is an important feature that separates the study from the previous studies while determining the criteria weights of the AHP and TOPSIS methods. The results indicate that the most important criterion in the study is reliability / privacy, and the least important criterion is Web Site Performance. At the same time, according to the criteria determined, hepsiburada.com site was the best online shopping site in the eyes of the participants. In the light of findings Max100 and SWARA methods provide closer results to decision makers’ opinions than Pairwise Comparison in criteria weighting methods and AHP gives closer results to decision makers’ opinions than TOPSIS in the methods of MCDM.


Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahn, B. S. (2011). Compatible weighting method with rank order centroid: Maximum entropy or-dered weighted averaging approach. European Journal of Operational Research, 212(3), 552-559.
  2. Aksoy, R., ve Sever, H. (2012). Elektronik pazarlarlarda güven problemi ve kriminal faaliyetler. EJOVOC: Elect-ronic Journal of Vocational Colleges, 2(1), 154-164.
  3. Barron, F. H., ve Barrett, B. E. (1996a). Decision quality using ranked attribute weights. Management science, 42(11), 1515-1523.
  4. Barron, F. H., ve Barrett, B. E. (1996b). The efficacy of SMARTER—Simple multi-attribute rating technique extended to ranking. Acta Psychologica, 93(1), 23-36.
  5. Bhutia, P. W., ve Phipon, R. (2012). Appication of ahp and topsis method for supplier selection problem. IOSR Journal of Engineering (IOSRJEN) Volume, 2, 43-50.
  6. Cavlak, E. (2012). Onlıne alışveriş sitesi tercihinde etkili olan kriterlerin belirlenmesine ve önceliklendirilmesi-ne yönelik bir karar modeli. Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi.
  7. Cevher, E. (2014). İnternette girişimciliğin yeni boyutu: Alışveriş kulüpleri siteleri ve bu siteler üzerine bir araştırma. Manas Journal of Social Studies, 3(3), 47-60.
  8. Dağdeviren, M., Yavuz, S., ve Kılınç, N. (2009). Weapon selection using the AHP and TOPSIS methods under fuzzy environment. Expert Systems with Applications, 36(4), 8143-8151.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Mert Durmuş Bu kişi benim
UŞAK ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, İŞLETME BÖLÜMÜ
Türkiye

Nezih Tayyar
UŞAK ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, İŞLETME BÖLÜMÜ
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

15 Aralık 2017

Gönderilme Tarihi

1 Nisan 2017

Kabul Tarihi

10 Ekim 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 12 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Durmuş, M., & Tayyar, N. (2017). AHP ve TOPSIS ile Farklı Kriter Ağırlıklandırma Yöntemlerinin Kullanılması ve Karar Verici Görüşleriyle Karşılaştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 12(3), 65-80. https://doi.org/10.17153/oguiibf.303330
AMA
1.Durmuş M, Tayyar N. AHP ve TOPSIS ile Farklı Kriter Ağırlıklandırma Yöntemlerinin Kullanılması ve Karar Verici Görüşleriyle Karşılaştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2017;12(3):65-80. doi:10.17153/oguiibf.303330
Chicago
Durmuş, Mert, ve Nezih Tayyar. 2017. “AHP ve TOPSIS ile Farklı Kriter Ağırlıklandırma Yöntemlerinin Kullanılması ve Karar Verici Görüşleriyle Karşılaştırılması”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 12 (3): 65-80. https://doi.org/10.17153/oguiibf.303330.
EndNote
Durmuş M, Tayyar N (01 Aralık 2017) AHP ve TOPSIS ile Farklı Kriter Ağırlıklandırma Yöntemlerinin Kullanılması ve Karar Verici Görüşleriyle Karşılaştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 12 3 65–80.
IEEE
[1]M. Durmuş ve N. Tayyar, “AHP ve TOPSIS ile Farklı Kriter Ağırlıklandırma Yöntemlerinin Kullanılması ve Karar Verici Görüşleriyle Karşılaştırılması”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, c. 12, sy 3, ss. 65–80, Ara. 2017, doi: 10.17153/oguiibf.303330.
ISNAD
Durmuş, Mert - Tayyar, Nezih. “AHP ve TOPSIS ile Farklı Kriter Ağırlıklandırma Yöntemlerinin Kullanılması ve Karar Verici Görüşleriyle Karşılaştırılması”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 12/3 (01 Aralık 2017): 65-80. https://doi.org/10.17153/oguiibf.303330.
JAMA
1.Durmuş M, Tayyar N. AHP ve TOPSIS ile Farklı Kriter Ağırlıklandırma Yöntemlerinin Kullanılması ve Karar Verici Görüşleriyle Karşılaştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2017;12:65–80.
MLA
Durmuş, Mert, ve Nezih Tayyar. “AHP ve TOPSIS ile Farklı Kriter Ağırlıklandırma Yöntemlerinin Kullanılması ve Karar Verici Görüşleriyle Karşılaştırılması”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, c. 12, sy 3, Aralık 2017, ss. 65-80, doi:10.17153/oguiibf.303330.
Vancouver
1.Mert Durmuş, Nezih Tayyar. AHP ve TOPSIS ile Farklı Kriter Ağırlıklandırma Yöntemlerinin Kullanılması ve Karar Verici Görüşleriyle Karşılaştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 01 Aralık 2017;12(3):65-80. doi:10.17153/oguiibf.303330

Cited By