Kamu-Özel İşbirliği (Yap-Kirala-Devret) Modeli ve Şehir Hastanelerinin Sağlık Hizmetlerindeki Değişim ve Dönüşüm Üzerine Etkileri
Öz
Bu çalışmada, kamu-özel işbirliğinin (KÖİ) bir alt modeli olan yap-kirala-devret (YKD) modeli çeşitli açılardan analiz edilmekte ve YKD modeliyle yapılan ve işletilen şehir hastanelerinin sağlık hizmetlerinin değişimi ve dönüşümü üzerine etkileri incelenmektedir. Bu bağlamda, çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde KÖİ ve YKD'nin kavramsal çerçevesi ele alınmakta ve sağlık hizmetlerinde kullanılan KÖİ modelleri incelenmektedir. İkinci bölümde, sağlık sektöründe YKD modelinin uygulanmasında etkili olan faktörler ele alınmaktadır. Bu faktörler, sağlık tesislerinin fiziksel altyapısının yetersizliği, sağlık harcamalarının bütçe üzerinde oluşturduğu baskı, özel sektörün tecrübesinden yararlanma isteği ve düşük kalite standartları şeklinde sıralanmaktadır. Daha sonra, bu faktörler çerçevesinde, şehir hastanelerinin sağlık hizmetlerinin değişimi ve dönüşümüne etkileri analiz edilmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abuzaineh, N.; Brashers, E.; Foong, S.; Feachem, R.; Da Rita, P. (2018), “PPPs in healthcare: Models, lessons and trends for the future. Healthcare public private partnership series, No. 4. San Francisco: The Global Health Group, Institute for Global Health Sciences, University of California, San Francisco and PwC. Produced in the United States of America”, https://globalhealthsciences.ucsf.edu/sites/ globalhealthsciences.ucsf.edu/files/pub/ppp-report-series-business-model.pdf,(Erişim: 26.4.2018).
- Acerete, Basilio; Stafford, Anne; Stapleton, Pamela (2011), “Spanish healthcare public private partnerships: The ‘Alzira model, Critical Perspectives on Accounting”, Critical Perspectives on Accounting, Vol.22: 533-549.
- ADN PPP Sağlık Yatırımları AŞ. (2014), “Adana Entegre Sağlık Kampüsü Projesi Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi Teknik Olmayan Özet”, http://www.pppadanahastanesi.com/ tr/19536/Cevre-ve-Sosyal-Etki Değerlendirmesi, (Erişim: 28.09.2014).
- Ankara Etlik Hastane Sağlık Hizmetleri İşletme Yatırım A.Ş, (2014), “Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampüsü Projesi, Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (CSED) Raporu”, www.aeh.com.tr/assets/ pdf/Etlik_ ESKP_CSED.pdf, (Erişim: 20.12.208).
- Atasever, Mehmet vd. (2018), Şehir Hastaneleri Araştırması, , Ankara, Sağlık Sen Yayınları-46
- Aycı, İlker (2015), “Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) Sağlık Zirvesi - PPP Health Summit Basın Bülteni” 28 Nisan 2015, http://www.invest.gov.tr/tr-TR/infocenter/pressrelease/Documents/28-04-2015-TYDTA-KOI-SAGLIK-ZIRVESI.pdf, (Erişim: 15.01.2016).
- Aydın, Sabahattin (2015), “Entegre Sağlık Kampüsleri veya nam-ı diğer Şehir Hastaneleri”, Sağlık Düşüncesi ve Tıp Kültürü Dergisi, Mart-Nisan-Mayıs, 34, 12-19.
- Barros, Pedro Pita; Giralt, Xavier Martinez (2009), “Contractual design and PPPs for hospitals:lessons for the Portuguese model”, The European Journal of Health Economics, Vol. 10 Núm. 4, 437-453.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yusuf Uysal
*
0000-0003-3872-3119
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi
24 Ocak 2019
Kabul Tarihi
2 Ocak 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 14 Sayı: 3
Cited By
Bibliometric Analysis of Studies on Public Private Partnership in Health Sector in Turkey: A Review of YOKTEZ and Dergipark
Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi
https://doi.org/10.21076/vizyoner.1011900DEVLET DESTEĞİ HUKUKU BAKIMINDAN KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİ MODELİNE DAYALI SÖZLEŞMELERDE YER ALAN DEVLET GARANTİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.33717/deuhfd.1182530Evaluation of health personnel’s views on city hospitals (CH’s) as a public-private partnership practice in the Turkish health system
International Journal of Healthcare Management
https://doi.org/10.1080/20479700.2023.2235790Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 100 Yılında Sağlık Politikaları
Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.18037/ausbd.1306056Türkiye’de Sağlık Teşvik Politikalarına Ivan Illich Bağlamında Bir Değerlendirme: Türkiye’de İller İtibariyle Sosyal İatrojenez
Bulletin of Economic Theory and Analysis
https://doi.org/10.25229/beta.1315945ÜST DÜZEY YÖNETİCİ VE UZMAN HEKİMLERİN ŞEHİR HASTANELERİNE YÖNELİK TUTUMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi
https://doi.org/10.18092/ulikidince.1250179Şehir Hastanelerinin Kapasite Performansının MEREC ve MAIRCA Yöntemleri ile Değerlendirilmesi
İşletme
https://doi.org/10.57116/isletme.1436489Kamu-Özel İşbirliği Modellerinin Altyapı Yatırımlarındaki Rolü: Küresel Analiz, Türkiye Örneği ve Başarılı Uygulama Örnekleri
Uluslararası Sosyal Siyasal ve Mali Araştırmalar Dergisi
https://doi.org/10.70101/ussmad.1447123The Role of Digital Health Technologies in the Healthcare Marketing Process
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.30798/makuiibf.1608914