TR
EN
Türkiye İçin Ricardocu Denkliğin Ekonometrik Testi
Öz
Ricardocu Denklik Hipotezi RDH , kamu harcamaları sonucunda ortaya çıkan bütçe açıklarının finansmanında, borçlanma ya da vergileme yolunun seçilmesinin özel kesimin harcamaları üzerinde bir etkisinin olmayacağını, tüketim- tasarruf- yatırım- faiz ve cari işlemler hesabının da bundan etkilenmeyeceğini ileri sürektedir. Bu çalışma eş bütünleşmeye dayalı FMOLS yöntemiyle Türkiye Ekonomisi üzerine 1975-2013 dönemi yıllık verilerini kullanarak RDH’yi test etmektedir. Buna göre, Türkiye Ekonomisi için RDH geçerli değildir ve hükümet tüketimi özel tüketimi ikame etmektedir
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Afonso, A., (1999), Public Debt Neutrality And Private Consumption Same Evidence From The Euro Area, DGEP Research And Forecasting Deparment, Minustry Of Finance, Working Papers, No:11.
- Altıntaş, H. ve Çetintaş, H., (2010), “Türkiye’de Ekonomik Büyüme, Beşeri Sermaye ve İhracat Arasındaki İlişki Ekonometrik Analizi: 1970-2005”, Erciyes Üniversitesi İİBF Dergisi, 36, Ağustos- Aralık, ss. 33-56.
- Arıcan, E., (2005), “Ricardocu Denklik Teoremi ve Teorilerde Kamu Açıklarına ilişkin Yaklaşımlar: Türkiye Ekonomisine İlişkin Bir Uygulama”, Marmara Üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt: XX, Sayı:1, ss.77-94.
- Arestis, P., Demetriades, P.O. and Luintel, B.K., (2001), “Financial Development and Economic Growth: The Role of Stock Markets”, Jornal of Money, Credit and Banking, 33 (1), February.
- Ata, A.Y. ve Yücel, F., (2003), “Eş Bütünleşme ve Nedensellik Testleri Altında İkiz Açıklar Hipotezi: Türkiye Uygulaması”, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, cilt:12, sayı: 12, ss. 97-110.
- Barro, R.J., (1974), “Are Government Bonds Net Wealth?”, Journal of Political Economy, ss. 1095-1117.
- Barro, R.J., (1989), “The Ricardian Approach to Budget Deficits”, The Journal of Economic Perspectives, 3 (2), pp. 37-54.
- Bernheim, B.D., (1987), Ricardian Equivalance: an Evaluation of Theory and Evidence, NBER Working Papers, No: 2330.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi
-
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Cilt: 10 Sayı: 3
APA
Ağır, H., & Zabun, A. (2015). Türkiye İçin Ricardocu Denkliğin Ekonometrik Testi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 10(3), 7-28. https://izlik.org/JA25XA38YF
AMA
1.Ağır H, Zabun A. Türkiye İçin Ricardocu Denkliğin Ekonometrik Testi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2015;10(3):7-28. https://izlik.org/JA25XA38YF
Chicago
Ağır, Hüseyin, ve Ayşe Zabun. 2015. “Türkiye İçin Ricardocu Denkliğin Ekonometrik Testi”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 10 (3): 7-28. https://izlik.org/JA25XA38YF.
EndNote
Ağır H, Zabun A (01 Aralık 2015) Türkiye İçin Ricardocu Denkliğin Ekonometrik Testi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 10 3 7–28.
IEEE
[1]H. Ağır ve A. Zabun, “Türkiye İçin Ricardocu Denkliğin Ekonometrik Testi”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, c. 10, sy 3, ss. 7–28, Ara. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25XA38YF
ISNAD
Ağır, Hüseyin - Zabun, Ayşe. “Türkiye İçin Ricardocu Denkliğin Ekonometrik Testi”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 10/3 (01 Aralık 2015): 7-28. https://izlik.org/JA25XA38YF.
JAMA
1.Ağır H, Zabun A. Türkiye İçin Ricardocu Denkliğin Ekonometrik Testi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2015;10:7–28.
MLA
Ağır, Hüseyin, ve Ayşe Zabun. “Türkiye İçin Ricardocu Denkliğin Ekonometrik Testi”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, c. 10, sy 3, Aralık 2015, ss. 7-28, https://izlik.org/JA25XA38YF.
Vancouver
1.Hüseyin Ağır, Ayşe Zabun. Türkiye İçin Ricardocu Denkliğin Ekonometrik Testi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2015;10(3):7-28. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25XA38YF