TR
EN
Yapay Sinir Ağlarıyla Hisse Senedi Fiyatları ve Yönlerinin Tahmini
Öz
Finansal varlıkların fiyatları, çeşitli endekslerin değerleri gibi değişkenlerin önceden tahmini finans alanında oldukça önem arz etmekte ve bu konuda geliştirilmektedir. Geleneksel tahmin teknikleri olan doğrusal ve doğrusal olmayan regresyon analizi, Random Walk, GARCH, ARIMA gibi modellerin yanı sıra son yıllarda Yapay Sinir Ağları bu alanda kullanım alanı bulmaya başlamış ve geleneksel tekniklere göre daha başarılı sonuçlar ürettiği görülmüştür. Bu çalışmada BİST30 endeksine ait 30 hisse senedinin günlük bazda fiyatları ve fiyat yönleri Yapay Sinir Ağları ile tahmin edilmiştir. Sonuçta BİST 30’daki hisse senetleri için günlük bazda fiyat yönü ortalama %58 oranında doğru tahmin edilmiştir. Yapılan tahminlerin ortalama mutlak yüzde hatası %1,80, ortalama mutlak hatası ise 21 Kuruş olmuştur
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aghababaeyan, R. vd. (2011), “Forecasting the Tehran Stock Market by Artificial Neural Network”, International Journal of Advanced Computer Science and Applications, Special Issue on Artificial Intelligence.
- Akcan, A., C. Kartal (2011) “İMKB Sigorta Endeksini Oluşturan Şirketlerin Hisse Senedi Fiyatlarının Yapay Sinir Ağları ile Tahmini”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 07- 2011,27-40. Beale, M. H. vd. (2014), “Neural Network Toolbox User’s Guide”, https://www.mathworks.com/help/pdf_doc/nnet/nnet_ug.pdf, (Erişim: 15.11.2014).
- Carvalhal, A., T. Riberio (2008), “Do Artificial Neural Networks Provide Better Forecasts? Evidence from Latin American Stock Indexes, Latin American Business Review, 8(3), 92-110.
- Chauhan, B. vd(2014), “Stock Market Prediction Using Artificial Neural Networks”, International Journal of Computer Science and Information Technologies (IJCSIT), 5 (1), 904-907.
- Diler, A.İ. (2003), “İMKB Ulusal-100 Endeksinin Yönünün Yapay Sinir Ağlarıyla Hata Geriye Yayma Yöntemi İle Tahmin Edilmesi”, İMKB Dergisi, 7(25-26), 65-81.
- Elmas, Ç. (2011), Yapay Zeka Uygulamaları, Ankara: Seçkin Yayıncılık, 2. Baskı Erdogan, E., H. Özyürek (2012), “Yapay Sinir Ağlarıyla Fiyat Tahminlenmesi”, Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 4(1), 1309-8012.
- Fauset, Laurene (2011), Fundemantals of Neural Networks.
- Grudnitski, G. ve L. Osburn (1993), “Forecasting S&P and Gold Future Prices: An Application of Neural Network”, The Journal of Future Markets, 13(6), 631-643.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi
-
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Cilt: 10 Sayı: 3
APA
Çalışkan, M. M. T., & Deniz, D. (2015). Yapay Sinir Ağlarıyla Hisse Senedi Fiyatları ve Yönlerinin Tahmini. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 10(3), 177-194. https://izlik.org/JA27GH36UK
AMA
1.Çalışkan MMT, Deniz D. Yapay Sinir Ağlarıyla Hisse Senedi Fiyatları ve Yönlerinin Tahmini. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2015;10(3):177-194. https://izlik.org/JA27GH36UK
Chicago
Çalışkan, Muhammed Mustafa Tuncer, ve Devran Deniz. 2015. “Yapay Sinir Ağlarıyla Hisse Senedi Fiyatları ve Yönlerinin Tahmini”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 10 (3): 177-94. https://izlik.org/JA27GH36UK.
EndNote
Çalışkan MMT, Deniz D (01 Aralık 2015) Yapay Sinir Ağlarıyla Hisse Senedi Fiyatları ve Yönlerinin Tahmini. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 10 3 177–194.
IEEE
[1]M. M. T. Çalışkan ve D. Deniz, “Yapay Sinir Ağlarıyla Hisse Senedi Fiyatları ve Yönlerinin Tahmini”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, c. 10, sy 3, ss. 177–194, Ara. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27GH36UK
ISNAD
Çalışkan, Muhammed Mustafa Tuncer - Deniz, Devran. “Yapay Sinir Ağlarıyla Hisse Senedi Fiyatları ve Yönlerinin Tahmini”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 10/3 (01 Aralık 2015): 177-194. https://izlik.org/JA27GH36UK.
JAMA
1.Çalışkan MMT, Deniz D. Yapay Sinir Ağlarıyla Hisse Senedi Fiyatları ve Yönlerinin Tahmini. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2015;10:177–194.
MLA
Çalışkan, Muhammed Mustafa Tuncer, ve Devran Deniz. “Yapay Sinir Ağlarıyla Hisse Senedi Fiyatları ve Yönlerinin Tahmini”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, c. 10, sy 3, Aralık 2015, ss. 177-94, https://izlik.org/JA27GH36UK.
Vancouver
1.Muhammed Mustafa Tuncer Çalışkan, Devran Deniz. Yapay Sinir Ağlarıyla Hisse Senedi Fiyatları ve Yönlerinin Tahmini. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2015;10(3):177-94. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27GH36UK