Öz
SEM cihazlarının çimento pastası için etkin kullanımından önce çimento pastasının hidratasyonu, laboratuarda değişik oranlarda hazırlanan hidratasyon bileşikleri solüsyonun reaksiyonlarından anlaşılırdı. Fakat bu örnekler doğal çimento içermedikleri için sadece çimento özelliklerini taklit etmişlerdir. Bu nedenle hidrate çimento pastasının taramalı elektron mikroskobu (SEM) gibi cihazlarla analizi yakın dönemin güncel konularındandır. İkameli ve katkılı çimento pastalarının hidratasyon bileşiklerinin taramalı elektron mikroskobu kullanılarak belirlenmesine ilişkin literatür araştırmalarını sunmak bu çalışmanın amacıdır. Bu derleme çalışmasında, taramalı elektron mikroskobu tanıtılmış ve taramalı elektron mikroskobuyla hidrate çimento pastasının analizi ve bulgularından bahsedilmiştir. Bu endüstriyel atıkların çimento gibi bir yapı malzemesinde ikame veya katkı olarak kullanılması için bu atıkların çimento hidratasyonuna etkilerinin taramalı elektron mikroskobuyla analiz edilmesi gerektiği gibi önemli bir sonucuna ulaşılmıştır.