Araştırma Makalesi

Sermaye Piyasalarında Düşük Fiyat Etkisi ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama

Cilt: 8 Sayı: 1 1 Mart 2007
Şerafettin Sevim Ve Soner Akkoç
PDF İndir
EN TR

Sermaye Piyasalarında Düşük Fiyat Etkisi ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama

Öz

Bu çalışmanın aıııacı, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda düşük fiyat etkisini test etınektir. Düşük fıyat etkisi, menkul kıymet piyasalarında yatırımcıların sade-ee düşük iiyaıiı hisse senetlerine yatırım yaparak piyasanın üzerinde bir getiri elde edilebileceğini açıklamaktadır. Bu etkiyi test etmek için Ocak I997 - Aralık [999 ve Ocak 2002 = Aralık 2004 tarihleri arasında İMKB’de işlem gören hisse senetlerinin aylık fiyatları ve getirileri veri seti olarak kullanılmıştır. Düsük fiyat etkisini test etmek aıııacıyla hisse senetlerinden fiyatlarına göre l0 ayrı portföy oluşturulmuş ve anormal getirileri Sermaye Varlıkları Fiyatlama Modeli'ne göre ölçülmüştür. Elde edileıı bulgulara göre İMKB’de düşük fiyat etkisinin olmadığı aksine yüksek fiyatlı hisse senetlerinin yatırımcılarına piyasanın üzerinde bir getiri sağladığı görülmüştür. Bu Çalışma. İMKB'de yüksek fiyat etkisinin varlığı yönünde güçlü bulgular ortaya koymaktadır

Anahtar Kelimeler

düşük fiyat etkisi, etkin piyasalar hipotezi, İMKB

Kaynakça

  1. Allison, SL. ve Heins, A.J. (1966). Some Factors Affecting Stock Price Variability. Journal af'aniness, January. 19-23.
  2. Baa/tram. B. ve Gunn, D. (1979). The Risk»Return Relationship and Stock Prices, Journal (şf'Financim' und Quantitative Anabasis. June (14). 421-441.
  3. Blume, M.E. ve Husic. F. (1973). Price. Beta and Exchange Listing. Journal (J_f'Fi'nnnc'e, May. 283-299.
  4. Clendenin, J.C. (1951). Quality Versus Price as Factors Inşuencing Common Stock Price l-‘lucluations. Journal (gfi/"inancı”. December. 398—405.
  5. Fritzmcier. L.ll. (1936). Relative Price Fluctuation ol‘lnduslrial Stocks in Different Price Groups. Jom'nm' of ?trrr'nesw, April. 133-1 54.
  6. Kuran, MB. (2001). llama: Analizi ve Pm'tji'ir l'r'i'ncn'nn'. Ankara: Gazi Kitapevi.
  7. Karan, MB. ve Ekşi C. (2002). İStanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda Düşük Fiyat Etkisi. İktisat [is/cunt) ve Finans Dergisi. (20E ), 48—55.
  8. Kiiçükkoeaoğlu, G. (2002). Optimal Portföyün Seçimi ve İMKB Ulusal- 30 Endeksi Üzerine Bir Uygulama. Active —— Bankacılık ve Finans Dergisi. Eylül—Ekim, 26.
  9. Finches, G.E. ve Simon, GM. (1972). An Analysis of Portfolio Accumulation Strategies Employing Low—Priced Common Stock. Journalquinunt'i'n[und Çııuntimii'ıWAnmfifsix, June. (7 ), 1773-1796.
  10. Waelkcns, K. ve Ward, M. (1997). The Low Price Effect on the Johannesburg Stock Exchange. The İnvesfnrent Analı-wrx Journal. 45 (4). 35-48.

Kaynak Göster

APA
Akkoç, Ş. S. V. S. (2007). Sermaye Piyasalarında Düşük Fiyat Etkisi ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(1). https://izlik.org/JA57YC68PG
AMA
1.Akkoç ŞSVS. Sermaye Piyasalarında Düşük Fiyat Etkisi ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2007;8(1). https://izlik.org/JA57YC68PG
Chicago
Akkoç, Şerafettin Sevim Ve Soner. 2007. “Sermaye Piyasalarında Düşük Fiyat Etkisi ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8 (1). https://izlik.org/JA57YC68PG.
EndNote
Akkoç ŞSVS (01 Mart 2007) Sermaye Piyasalarında Düşük Fiyat Etkisi ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8 1
IEEE
[1]Ş. S. V. S. Akkoç, “Sermaye Piyasalarında Düşük Fiyat Etkisi ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 8, sy 1, Mar. 2007, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57YC68PG
ISNAD
Akkoç, Şerafettin Sevim Ve Soner. “Sermaye Piyasalarında Düşük Fiyat Etkisi ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8/1 (01 Mart 2007). https://izlik.org/JA57YC68PG.
JAMA
1.Akkoç ŞSVS. Sermaye Piyasalarında Düşük Fiyat Etkisi ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2007;8. Available at https://izlik.org/JA57YC68PG.
MLA
Akkoç, Şerafettin Sevim Ve Soner. “Sermaye Piyasalarında Düşük Fiyat Etkisi ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 8, sy 1, Mart 2007, https://izlik.org/JA57YC68PG.
Vancouver
1.Şerafettin Sevim Ve Soner Akkoç. Sermaye Piyasalarında Düşük Fiyat Etkisi ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Mart 2007;8(1). Erişim adresi: https://izlik.org/JA57YC68PG