Araştırma Makalesi

İSTATİSTİKSEL YAZILIM SEÇİMİNDE ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ VE 0-1 HEDEF PROGRAMLAMA YÖNTEMLERİNİN BİRLİKTE KULLANIMI

Cilt: 10 Sayı: 1 1 Mart 2009
Nuray Girginer ve Zeliha Kaygısız , Nuray Girginer , Zeliha Kaygısız
PDF İndir
TR EN

İSTATİSTİKSEL YAZILIM SEÇİMİNDE ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ VE 0-1 HEDEF PROGRAMLAMA YÖNTEMLERİNİN BİRLİKTE KULLANIMI

Öz

İstatistiksel yazılımlar, farklı disiplinler tarafından yapılan birçok bilimsel çalışmadaki, istatistiksel analizlerin gerçekleştirilmesinde kullanıcılara hesaplamalarda kolaylık ve hız sağlamaktadır. Farklı özellikler içeren istatistiksel yazılımlar arasından seçim yapmak, nitel/nicel pek çok kriterin (edinme maliyeti, işletim maliyeti, ara yüz, grafik desteği, kullanım kolaylığı, hız, teknik destek, vb.) birlikte değerlendirilmesinin gerektiği, çok kriterli karar problemi niteliğindedir. Bu çalışmada; ele alınan bir üniversitede gerek akademisyenlerin akademik çalışmalarında, gerekse eğitimde kullanılacak olan en uygun istatistiksel yazılımın belirlenmesinde, Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) ve 0–1 Hedef Programlama (HP) yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Yaygın kullanımı olan üç yazılım seçeneği (SPSS, Statıstıca ve Mınıtab), her birisi alt kriterler içeren beş temel kritere (finansal, teknik, analiz, kullanım ve satıcı özellikler) göre AHS ile değerlendirilmiştir. Alternatiflerin AHS ile elde edilen öncelikleri, kurulan 0–1 HP modeline öncelik kısıtı olarak dâhil edilmiştir. Modelin çözümüyle bu iki çok kriterli karar verme tekniğinin kombine etkisi ortaya konmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Analitik Hiyerarşi Süreci, İstatistiksel Yazılım, Yazılım Seçimi, 0-1 Hedef Programlama

Kaynakça

  1. Kaynakça Bulunmuyor

Kaynak Göster

APA
Kaygısız, N. G. ve Z., Girginer, N., & Kaygısız, Z. (2009). İSTATİSTİKSEL YAZILIM SEÇİMİNDE ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ VE 0-1 HEDEF PROGRAMLAMA YÖNTEMLERİNİN BİRLİKTE KULLANIMI. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(1), 211-233. https://izlik.org/JA79XG52UB
AMA
1.Kaygısız NG ve Z, Girginer N, Kaygısız Z. İSTATİSTİKSEL YAZILIM SEÇİMİNDE ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ VE 0-1 HEDEF PROGRAMLAMA YÖNTEMLERİNİN BİRLİKTE KULLANIMI. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2009;10(1):211-233. https://izlik.org/JA79XG52UB
Chicago
Kaygısız, Nuray Girginer ve Zeliha, Nuray Girginer, ve Zeliha Kaygısız. 2009. “İSTATİSTİKSEL YAZILIM SEÇİMİNDE ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ VE 0-1 HEDEF PROGRAMLAMA YÖNTEMLERİNİN BİRLİKTE KULLANIMI”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10 (1): 211-33. https://izlik.org/JA79XG52UB.
EndNote
Kaygısız NG ve Z, Girginer N, Kaygısız Z (01 Mart 2009) İSTATİSTİKSEL YAZILIM SEÇİMİNDE ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ VE 0-1 HEDEF PROGRAMLAMA YÖNTEMLERİNİN BİRLİKTE KULLANIMI. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10 1 211–233.
IEEE
[1]N. G. ve Z. Kaygısız, N. Girginer, ve Z. Kaygısız, “İSTATİSTİKSEL YAZILIM SEÇİMİNDE ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ VE 0-1 HEDEF PROGRAMLAMA YÖNTEMLERİNİN BİRLİKTE KULLANIMI”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 10, sy 1, ss. 211–233, Mar. 2009, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79XG52UB
ISNAD
Kaygısız, Nuray Girginer ve Zeliha - Girginer, Nuray - Kaygısız, Zeliha. “İSTATİSTİKSEL YAZILIM SEÇİMİNDE ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ VE 0-1 HEDEF PROGRAMLAMA YÖNTEMLERİNİN BİRLİKTE KULLANIMI”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10/1 (01 Mart 2009): 211-233. https://izlik.org/JA79XG52UB.
JAMA
1.Kaygısız NG ve Z, Girginer N, Kaygısız Z. İSTATİSTİKSEL YAZILIM SEÇİMİNDE ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ VE 0-1 HEDEF PROGRAMLAMA YÖNTEMLERİNİN BİRLİKTE KULLANIMI. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2009;10:211–233.
MLA
Kaygısız, Nuray Girginer ve Zeliha, vd. “İSTATİSTİKSEL YAZILIM SEÇİMİNDE ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ VE 0-1 HEDEF PROGRAMLAMA YÖNTEMLERİNİN BİRLİKTE KULLANIMI”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 10, sy 1, Mart 2009, ss. 211-33, https://izlik.org/JA79XG52UB.
Vancouver
1.Nuray Girginer ve Zeliha Kaygısız, Nuray Girginer, Zeliha Kaygısız. İSTATİSTİKSEL YAZILIM SEÇİMİNDE ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ VE 0-1 HEDEF PROGRAMLAMA YÖNTEMLERİNİN BİRLİKTE KULLANIMI. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Mart 2009;10(1):211-33. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79XG52UB