Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 3, 88 - 118, 30.12.2019

Öz

Kaynakça

  • Adaş, C.G.(1984). İş Kazalarının İş Bilimsel Açıdan İncelenmesi, Yayınlanmamış Bitirme Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi, İstanbul, s.48.
  • Akkoyun, M.( 2013). Gıda Sektöründe Yer Alan İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları, İş Müfettişi Yardımcılığı Etüdü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı. Bursa.
  • Akman, Ü., Gül, A., ve Özay M., (2018). Hastanelere Hizmet Veren Taşeron Yemek Şirketlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği, OHS Academy İş Sağlığı Ve Güvenliği Akademi Dergisi.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2013). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. (15. Baskı) s.184, Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Camkurt, M.Z. (2007). İşyeri Çalışma Sistemi ve İşyeri Fiziksel Faktörlerinin İş Kazaları Üzerindeki Etkisi, TUHİS İş Hukuku ve İktisat Dergisi, Sayfa: 93.
  • Code of Practice. (2001).Unionsafe, Work In Hot Or Cold Environments, Code of Practice. (2001). WorkCover NSW Health and Safety, Erişim tarihi:22.10.2018,<www.unionsafe.org.au/wp-content/uploads/2012/09/code-of- practice-for-hot-or-cold-environments.pdf>.
  • ÇSGB Rehber, Erişim tarihi:30.11.2018, <https://www.csgb.gov.tr/media/4611/rehber24.pdf>.
  • HSE health and safety in bakeries. (2012). A Baker’s dozen, Thirteen essentials for health and safety in bakeries, 2. Baskı, Sayfa: 1–91, Erişim Tarihi: 23.12.2018, <www.bakersfederation.org.uk/wp-content/uploads/BAKERS-DOZEN-v-07-12-15.pdf>.
  • İncir, G. (1998). Çoklu Vardiya Çalışmasının Ergonomik Tasarımı ( Birinci Baskı ), Milli Prodüktivite Yayınları, No: 624. s.25, Ankara, 1998.
  • İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, 29.03.2013, Resmi Gazete Sayısı: 28602
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirme Yönetmeliği, 29.12.2012, Resmi Gazete Sayısı: 28512
  • İSG ölçüm raporu. (2014). İş Sağlığı ve Güvenliği Ölçüm Raporu, Esçem Enerjş Sistemleri ve Çevre Etüt Merkezi san. Tic. Ltd. Şti., Aralık 2014, Kuruyemiş Fabrikası, Kocaeli/Gebze.
  • İtfaiye yangın raporları. (2018). Yangın Rapor Eki, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Çayırova İtfaiye Grubu, Olay Tarihi: 09.08.2018 ve19.07.2018, Kuruyemiş Fabrikası, Kocaeli/Gebze.
  • Karasar, N. (2012). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Nobel Yayın Dağıtım: Ankara. S.79-82.
  • Overview of occupational health priorities. (2002). Reducing noise exposure in the food and drink industries Food Information Sheet FIS32 HSE Books 2002,Erişim tarihi: 30.11.2018,<http://www.hse.gov.uk/food/occhealth.pdf t>.Sosyal Güvenlik Kurumu İstatistik Yıllığı,2013-2016 SGK İstatistik Yıllıkları, Erişim tarihi: 06.06.2018. <http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/tr/kurumsal/istatistikler>.
  • Parlak, T., (2017). Gıda sanayinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları sakız-şekerleme üretim fabrikası örneği, Gedik Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul. Sgk-İş Kazası Meslek Hastalığı Bildirim Görüntüle, Erişim tarihi 30.12.2018, <https://uyg.sgk.gov.tr/IsvBildirimformu/bfGirişGörünteleme.do>.

KURUYEMİŞ FABRİKASINDAKİ İŞ KAZALARININ İNCELENMESİ

Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 3, 88 - 118, 30.12.2019

Öz

Bu çalışmada iş sağlığı ve güvenliği açısından “Tehlikeli” olarak sınıflandırılan, Gıda sektöründe önemli bir alt kol olan kuruyemiş fabrikasında, iş kazalarına neden olabilecek faktörlerin belirlenmesi ve alınabilecek önlemlerin tespitine yönelik araştırma yapılmıştır. Bu araştırma doğrultusunda kuruyemiş fabrikasında yaşanan iş kazaları incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre kuruyemiş fabrikasında iş kazaların yaşanmaması için yapılması gereken çalışmalar araştırılmıştır. Bu kapsamda bir kuruyemiş fabrikasında, toplamda 176 kişiye 42 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Ankette elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Çalışmanın yürütüldüğü anket uygulamasında iş kazalarına neden olabilecek faktörler, çalışanın iş kazası geçirme durumu ile demografik özellikleri, işyeri çalışma koşulları ve iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili faktörler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olup olmadığına bakılmıştır. Söz konusu ilişkilerin yaratacağı olası sonuçlar tartışılarak öneriler sunulmuştur. Ayrıca, bu çalışmada iş kazasına neden olabilecek faktörlerin tespitinde saha gözlemi ve risk değerlendirmesi yapılmıştır. Sonuç olarak kazaya neden olabilecek faktörlerin, sadece makine kullanımıyla ilgili olmadığı, çalışma alanları ve personellerin güvensiz davranışlarından biri olan çalışanın dikkatsizliği sonucu olabileceğinin tespiti yapılmış ve alınabilecek önlemler çalışmanın içerisinde açıklanmıştır.

Kaynakça

  • Adaş, C.G.(1984). İş Kazalarının İş Bilimsel Açıdan İncelenmesi, Yayınlanmamış Bitirme Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi, İstanbul, s.48.
  • Akkoyun, M.( 2013). Gıda Sektöründe Yer Alan İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları, İş Müfettişi Yardımcılığı Etüdü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı. Bursa.
  • Akman, Ü., Gül, A., ve Özay M., (2018). Hastanelere Hizmet Veren Taşeron Yemek Şirketlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği, OHS Academy İş Sağlığı Ve Güvenliği Akademi Dergisi.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2013). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. (15. Baskı) s.184, Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Camkurt, M.Z. (2007). İşyeri Çalışma Sistemi ve İşyeri Fiziksel Faktörlerinin İş Kazaları Üzerindeki Etkisi, TUHİS İş Hukuku ve İktisat Dergisi, Sayfa: 93.
  • Code of Practice. (2001).Unionsafe, Work In Hot Or Cold Environments, Code of Practice. (2001). WorkCover NSW Health and Safety, Erişim tarihi:22.10.2018,<www.unionsafe.org.au/wp-content/uploads/2012/09/code-of- practice-for-hot-or-cold-environments.pdf>.
  • ÇSGB Rehber, Erişim tarihi:30.11.2018, <https://www.csgb.gov.tr/media/4611/rehber24.pdf>.
  • HSE health and safety in bakeries. (2012). A Baker’s dozen, Thirteen essentials for health and safety in bakeries, 2. Baskı, Sayfa: 1–91, Erişim Tarihi: 23.12.2018, <www.bakersfederation.org.uk/wp-content/uploads/BAKERS-DOZEN-v-07-12-15.pdf>.
  • İncir, G. (1998). Çoklu Vardiya Çalışmasının Ergonomik Tasarımı ( Birinci Baskı ), Milli Prodüktivite Yayınları, No: 624. s.25, Ankara, 1998.
  • İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, 29.03.2013, Resmi Gazete Sayısı: 28602
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirme Yönetmeliği, 29.12.2012, Resmi Gazete Sayısı: 28512
  • İSG ölçüm raporu. (2014). İş Sağlığı ve Güvenliği Ölçüm Raporu, Esçem Enerjş Sistemleri ve Çevre Etüt Merkezi san. Tic. Ltd. Şti., Aralık 2014, Kuruyemiş Fabrikası, Kocaeli/Gebze.
  • İtfaiye yangın raporları. (2018). Yangın Rapor Eki, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Çayırova İtfaiye Grubu, Olay Tarihi: 09.08.2018 ve19.07.2018, Kuruyemiş Fabrikası, Kocaeli/Gebze.
  • Karasar, N. (2012). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Nobel Yayın Dağıtım: Ankara. S.79-82.
  • Overview of occupational health priorities. (2002). Reducing noise exposure in the food and drink industries Food Information Sheet FIS32 HSE Books 2002,Erişim tarihi: 30.11.2018,<http://www.hse.gov.uk/food/occhealth.pdf t>.Sosyal Güvenlik Kurumu İstatistik Yıllığı,2013-2016 SGK İstatistik Yıllıkları, Erişim tarihi: 06.06.2018. <http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/tr/kurumsal/istatistikler>.
  • Parlak, T., (2017). Gıda sanayinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları sakız-şekerleme üretim fabrikası örneği, Gedik Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul. Sgk-İş Kazası Meslek Hastalığı Bildirim Görüntüle, Erişim tarihi 30.12.2018, <https://uyg.sgk.gov.tr/IsvBildirimformu/bfGirişGörünteleme.do>.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Emine Kurt 0000-0001-9823-9092

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2019
Kabul Tarihi 29 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Kurt, E. (2019). KURUYEMİŞ FABRİKASINDAKİ İŞ KAZALARININ İNCELENMESİ. OHS ACADEMY, 2(3), 88-118.