“TUNA’DAN UÇAN KUŞ”TA DEVŞİRME SİSTEMİ RECRUITMENT SYSTEM in “TUNA’DAN UÇAN KUŞ”

Cilt: 4 Sayı: 6 1 Şubat 2014
  • Bayram Yıldız
PDF İndir
EN TR

“TUNA’DAN UÇAN KUŞ”TA DEVŞİRME SİSTEMİ RECRUITMENT SYSTEM in “TUNA’DAN UÇAN KUŞ”

Öz

Konusunu tarihten alan anlatılar, tarihin her döneminde ilgiyle anlatılmış ve okunmuştur. Romanın ortaya çıkmasıyla bu ilgi azalmamış, tarihi roman-sınırları tam olarak çizilemese deçok okunan roman türlerinden biri olmuştur. Gülten Dayıoğlu, özellikle çocuk ve gençlere dönük olarak kaleme aldığı hikâye ve romanlarla tanınan, eserleri çeşitli dillere çevrilen ve birçok ödül alan bir yazardır. Gülten Dayıoğlu, “Tuna’dan Uçan Kuş”ta Balkanlar’dan on üç yaşında ailesinin yanından alınan, başından geçen sıra dışı olaylardan sonra Osmanlı Sarayı’na gelen, sadrazamlık makamına kadar yükselen, daha sonra izini kaybettirerek inzivaya çekilen bir devşirmenin hayatını anlatmaktadır. Bu çalışmada, önce tarihi roman ve “Devşirme Sistemi” hakkında bilgi verilecek, daha sonra romanda yazarın özellikle “Devşirme Sistemi”ne bakışı ve bu bakışı ortaya koyuşu incelenecektir

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. DAYIOĞLU, Gülten, Tuna’dan Uçan Kuş, Altın Kitaplar Yayınevi, 23. Basım, İstanbul: 2010, 175 s: 975-405-330-8.
  2. DOĞAN, Mehmet Can, “Tarihi Romanın Dinamikleri ve Son On Beş Yılın Tarihi Romanları”, Türk Yurdu dergisi Türk Romanı Özel Sayısı, Cilt:20, Sayı: 153-154, ss. 140-157: 1300-2333.
  3. ERAYDIN ERGUNŞAH, Hülya, Türk Edebiyatında Tarihi Roman (Türk Tarihiyle İlgili), Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yeni Türk Edebiyatı ABD Basılmamış Doktora Tezi,1990: 239s.
  4. KAVAZ, İbrahim, “Tarihselcilik Anlayışı ve Tarihi Romanlarda Gerçeklik Üzerine Bir Değerlendirme”, bilig, Güz 2012, Sayı: 63, 93-110 ss.
  5. OFLAZOĞLU, A. Turan, “Tarih ve Tiyatro”, Mutlak Avcıları, Türk Dil Kurumu Yayınları: Ankara:2001: 975-19-1465-1.
  6. ÖZCAN, Abdülkadir, “Devşirme”, TDV İslam Ansiklopedisi, Cilt:9, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, İstanbul:1994, 254-257 ss.
  7. TURAL, Prof. DR. Sadık, “Tarihi Raman ve Atsız’ın Tarihi Romanları Üzerine Düşünceler”, Zamanın Elinden Tutmak, Ecdâd Yayınevi, 2. Basım, Ankara:1991, 190-233 ss.: 975-7683-02-7.
  8. YALÇIN, Alemdar, Sosyal ve Siyasal Değişmeler Açısından Cumhuriyet Dönemi Türk Romanı, Günce yayıncılık, 4. Basım, Ankara: 2000, 301s.: 975-7033- 28-6.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Bayram Yıldız Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Şubat 2014

Gönderilme Tarihi

9 Eylül 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Cilt: 4 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA
Yıldız, B. (2014). “TUNA’DAN UÇAN KUŞ”TA DEVŞİRME SİSTEMİ RECRUITMENT SYSTEM in “TUNA’DAN UÇAN KUŞ”. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları), 4(6), 1-14. https://izlik.org/JA95HY65HB
AMA
1.Yıldız B. “TUNA’DAN UÇAN KUŞ”TA DEVŞİRME SİSTEMİ RECRUITMENT SYSTEM in “TUNA’DAN UÇAN KUŞ”. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları). 2014;4(6):1-14. https://izlik.org/JA95HY65HB
Chicago
Yıldız, Bayram. 2014. ““TUNA’DAN UÇAN KUŞ”TA DEVŞİRME SİSTEMİ RECRUITMENT SYSTEM in ‘TUNA’DAN UÇAN KUŞ’”. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları) 4 (6): 1-14. https://izlik.org/JA95HY65HB.
EndNote
Yıldız B (01 Şubat 2014) “TUNA’DAN UÇAN KUŞ”TA DEVŞİRME SİSTEMİ RECRUITMENT SYSTEM in “TUNA’DAN UÇAN KUŞ”. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları) 4 6 1–14.
IEEE
[1]B. Yıldız, ““TUNA’DAN UÇAN KUŞ”TA DEVŞİRME SİSTEMİ RECRUITMENT SYSTEM in ‘TUNA’DAN UÇAN KUŞ’”, Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları), c. 4, sy 6, ss. 1–14, Şub. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95HY65HB
ISNAD
Yıldız, Bayram. ““TUNA’DAN UÇAN KUŞ”TA DEVŞİRME SİSTEMİ RECRUITMENT SYSTEM in ‘TUNA’DAN UÇAN KUŞ’”. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları) 4/6 (01 Şubat 2014): 1-14. https://izlik.org/JA95HY65HB.
JAMA
1.Yıldız B. “TUNA’DAN UÇAN KUŞ”TA DEVŞİRME SİSTEMİ RECRUITMENT SYSTEM in “TUNA’DAN UÇAN KUŞ”. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları). 2014;4:1–14.
MLA
Yıldız, Bayram. ““TUNA’DAN UÇAN KUŞ”TA DEVŞİRME SİSTEMİ RECRUITMENT SYSTEM in ‘TUNA’DAN UÇAN KUŞ’”. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları), c. 4, sy 6, Şubat 2014, ss. 1-14, https://izlik.org/JA95HY65HB.
Vancouver
1.Bayram Yıldız. “TUNA’DAN UÇAN KUŞ”TA DEVŞİRME SİSTEMİ RECRUITMENT SYSTEM in “TUNA’DAN UÇAN KUŞ”. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları) [Internet]. 01 Şubat 2014;4(6):1-14. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95HY65HB