BibTex RIS Kaynak Göster

PROFESYONEL FUTBOL KULÜPLERİNİN GELİR KAYNAKLARININ İNCELENMESİ

Yıl 2016, Cilt: 9 Sayı: 4, 21 - 35, 31.10.2016

Öz

Özet

Geçmişten günümüze Türkiye futbol ekonomisi hızla ilerleyerek Avrupa ve Dünya’da önemli sıralara gelmektedir. Geçmişte sadece stadyum gişe gelirleri ile ayakta kalan kulüplerimiz, bugün çok farklı alanlardan gelir elde etmektedirler. Günümüzde marka olan Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş kulüplerinin sponsorluk, yayıncı kuruluş, gişe gelirleri ve ticari ürün gelirlerinden önemli oranda gelir elde ettiklerini görmekteyiz. Bunun yanında diğer Anadolu takımlarının önemli gelirlerinin havuz sistemi adı verilen yayıncı kuruluş kaynaklarından alınan gelirlerden oluşmaktadır. Bu çalışma Türkiye’de bulunan profesyonel futbol kulüplerinin gelir kaynaklarının mevcut durumunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Türkiye Futbol liginde her zaman üst sıraları zorlayan ve şampiyonlukları bulunan kulüplerin daha fazla gelir elde ettiklerini görmekteyiz. Deloitte Futbol Para Ligi 2014 yılı sıralamasında Avrupa’da en fazla gelir elde eden 20 takım arasında Galatasaray’ı 16’ıncı, Fenerbahçe’yi ise 19’uncu sırada bulunmaktadır. Performans olarak başarılı olan futbol kulüplerinin marka olma yolunda ve gelir çeşitliliğinde hızla ilerlemektedirler. Marka değeri kazanmış kulüplerin gelir kaynaklarının daha fazla ve çeşitli olduğunu görmekteyiz. Özellikle sponsor firmalar marka değeri kazanmış, Avrupa ve Türkiye liglerinde başarılı olan futbol kulüplerini tercih etmektedirler. Sonuç olarak profesyonel futbol kulüplerinin başarı performanslarına bağlı olarak Avrupa ve Türkiye liginde üst sıraları zorlamaları futbol kulübünün gelir kaynaklarını hızla artırmaktadır. Ayrıca futbol kulüplerinin gelir çeşitliliklerini artırarak, Avrupa arenasında hızla yerini aldıklarını görmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Profesyonel Futbol Kulüpleri, Futbol Ekonomisi, Gelir Kaynakları

JEL Classification: L83, Z2, Z290

Yıl 2016, Cilt: 9 Sayı: 4, 21 - 35, 31.10.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aydoğan Soygüden

Yayımlanma Tarihi 31 Ekim 2016
Gönderilme Tarihi 11 Şubat 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 9 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Soygüden, A. (2016). PROFESYONEL FUTBOL KULÜPLERİNİN GELİR KAYNAKLARININ İNCELENMESİ. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(4), 21-35.
Creative Commons Lisansı
Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.